Bolu ve Yakın Çevresi Gezilecek Yerler
Rotamız bu defa Bolu ve Çevresi.
Karadeniz Bölgesi’nin batı kesiminde yer alan Bolu, yeşille mavinin kucaklaştığı nadide kentlerimizden biri. Hem Karadeniz iklimini ve havasını, yanı sıra doğasını yansıtan hem de doğanın tüm nimetlerini sergilediği bir kent. Karadeniz’in en bilinen tatil şehirlerinden biri. Üstelik dört mevsim ayrı bir tatil seçeneği sunuyor.
Bolu deyince aklımıza ilk gelen şeylerden biri yaz turizminin yanında sonbahar ve kış aylarında bambaşka güzelliklere ve renklere bürünen Abant Gölü, Yedigöller ile Kartalkaya. Köroğlu Dağları’nın eteklerinde yer alan Kartalkaya ile her mevsim bir başka romantik, bir başka büyüleyici Abant Gölü, yılın her dönemi çok fazla turistin ziyaret ettiği beldelerimizden.
Bolu’nun bir diğer güzelliği ise Karadeniz deyince aklımıza ilk gelen şeylerden yemyeşil yaylalar. Bolu’da neredeyse 300 civarında yayla bulunuyormuş. Bu anlamda oldukça geniş bir potansiyele sahip. Yaylaların her birinin havası birbirinden temiz, doğası birbirinden yeşil. Kamp ve piknik yapmak için de oldukça uygun.
Yaz turizminde aklımıza belki önce Karadeniz Bölgesi gelmiyor, ama Bolu zaten sonbahar ve kış turizmi ile daha fazla ön planda. Kartalkaya, kar yağmaya başlayınca dolup taşıyor adeta. Kartalkaya’da 12 tane kayak pisti mevcut. Pistlerin toplam uzunluğu zevkli bir kayak için oldukça elverişli. Konaklama tesislerine gelince Kartalkaya’da çok güzel butik oteller ve tesisler mevcut. Herkesin kesesine de uygun olan bu tesislerde kaldığınızda kayak yapmak zorunda değilsiniz. Ormanda güzel bir doğa yürüyüşü yapabilir ve bembeyaz örtünün fotoğrafını çekebilirsiniz.
Kayak turizminin yanı sıra Abant Gölü ile de Bolu, sonbahar ve kış aylarının akla ilk gelen tatil beldelerinden biri. Eylül ayında sonbaharın yüzünü göstermeye başlaması ile birlikte Abant Gölü adeta bir renk cümbüşü içine giriyor. Sarının ve kızılın her tonunu görebileceğiniz Abant’ta, sevgilinizle el ele yürümek unutulmaz bir romantizm olacaktır. Abant Gölü civarında çok sayıda kaliteli ve konforlu butik ve küçük oteller bulunuyor. Yılın her dönemi açık olan bu otellerde konaklayabilirsiniz. Fiyat seçenekleri ise her kesimden turistin bütçesine uygun olarak ayarlanmış.
Abant Gölü ve civarında yürüyüş yapabilir, bisiklet turuna çıkabilir, gölde tekne ile gezebilir ya da göl kenarındaki restoranlarda balık yiyebilirsiniz. Yaprakların hışırtısını ve gölün sesini dinlemeyi de ihmal etmeyin. İsterseniz otelinizdeki şömine başında sevgilinizle şarabınızı yudumlayabilirsiniz.
Bolu’yu tarihi ve turistik özellikleri dışında ülkemiz ve tüm dünya aşçılarının ünü ile tanıyor. Dünyanın en maharetli aşçıları Bolu Mengen’den çıkıyor desek, abartmış olmayız. Fatih Sultan Mehmet Dönemi’nde, Bolulu aşçılar saray mutfağının yemeklerini de yaparmış. Ünleri o zamandan bu zamana karda artarak devam etmiş. Aşçıların yanı sıra bugün Bolu’da, Osmanlı Dönemi’nden kalma çok sayıda tarihi ve turistik yapı bulabilirsiniz. İsterseniz merkeze oldukça yakın olan Göynük ve Mudurnu ilçelerini ziyaret edebilirsiniz. Bolu’nun merkezinden tutun da hemen her ilçesi tarihi veya turistik özellikleri ile ön planda. Dolayısıyla yapacak çok şeyiniz ve görecek pek çok yeriniz var.
Bolu’ya geldiğinizde gezip tozmanın yanı sıra mutlaka yöresel yemeklerin tadına bakmak için, yemek molası vermeyi de ihmal etmeyin. Bolu’nun kaymağı ve tereyağı oldukça ünlü. Sabah kahvaltısında yöresel bir tereyağ ve kaymak ziyafeti çekebilirsiniz. Onun dışında Mudurnu saray helvası ve köpük helvası da oldukça lezzetli ve meşhur. Tadına bakabilir ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz. Mengen’de ise en meşhur şey peynir. Mengen peynirin tadı ve aroması oldukça lezzetli ve güzel.
Bolu merkezde ya da ilçelerde kurulan semt pazarlarında meyve sebze alışverişi, yöresel lezzetler ya da kışlık hazırlık ürünlerinden satın alabilirsiniz. Tekstil ürünleri, işlemeli örtüler ve kumaşlar bulabilirsiniz. Bolu’ya özgü hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Bolu’nun meşhur çam kolonyasını ve fındık şekerini de bulabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Bolu’ya gelirken yanınıza almanız gereken en önemli şeyler ise yürüyüş ayakkabısı ve fotoğraf makineniz. Çünkü Bolu’nun güzelliklerini ve tarihini gezerek yakından görmeli ve anlarınızı ölümsüzleştirmelisiniz.
Sonbahar görüntüsüyle cennet vatanın birbirinden güzel yerlerinden biri de Bolu, Yedigöller... 🍁🍂☘️🌿
Şimdi Bolu ve çevresini gezmenin en güzel zamanı. Fakat siz yine de haftasonuna denk getirmemeye çalışın. Gitmeyi planlayanlar için son 2 hafta çok uygun. Yapraklar dökülmeden yetişin. #yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari #yedigöller #yedigöllermilliparkı #sonbahar
Bolu ve Çevresinde Yapılacaklar Listesi:
🍂 Bolu’ya geldiğinizde mevsim ne olursa olsun yapacağınız çok fazla etkinlik var.
🍂 Abant’a ve Yedigöller’e gidebilirsiniz. Abant Blogu için bu linke gidiniz Abant Gezi Rehberi. İsterseniz göl kenarında yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir ya da piknik yapabilirsiniz. Yedigöller Milli Parkı ve civarında kuş gözlemciliği yapabilirsiniz.
Bolu’nun yüksek kesimlerindeki yaylalara gidebilirsiniz. Buralarda doğa yürüyüşleri ya da piknikler planlayabilirsiniz. Bolu’da çok sayıda tarihi han, hamam ve cami bulunuyor. Buraları ziyaret edebilirsiniz. Mudurnu ve #Göynük’te bulunan mimarisiyle, otantik ve tarihi dokusuyla göz dolduran eski evleri görebilirsiniz.
🍂 #Mengen’e gidebilir ve dünyanın en lezzetli yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Eğer kış mevsimindeyseniz #Kartalkaya’ya gidebilir ve beyazın keyfini çıkarabilirsiniz. Bolu’da Köroğlu Heykeli’ni görebilirsiniz. Keçi Kalesi’ni, Seben Kaya Evleri’ni görebilirsiniz. Yaylalarda avcılık, göllerde de olta balıkçılığı ile ilgilenebilirsiniz. Abant Dağları’nda yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
🍂Göllerin kenarındaki balık restoranlarında, tatlı su balıklarının tadına bakabilirsiniz. Karacasu beldesindeki termal kaplıcalara gidebilir ve sağlık dolu bir gün geçirebilirsiniz. Tarihi Kıbrısçık Evleri’ni görmek için Kıbrısçık beldesine gidebilirsiniz.
Bolu'da Gezilecek Yerler
Bolu’da sokaklarda ve çarşıda gezebilirsiniz. Osmanlı döneminden kalan çok sayıda han, hamam ve cami var. Kadı Camii, Yıldırım Bayezid Külliyesi, Taş Han, Orta Hamam, Saraçhane Camii gibi tarihi mekânları ziyaret edebilirsiniz. Orta Hamam, Tabaklar Hamamı, Sultan Hamamı gibi tarihi hamamları da görebilirsiniz.
Seben ilçesinde Seben Kaya Evleri’ni görebilirsiniz. Vadiler boyunca yükselen, kayalara oyulan evleri, hatta birkaç katlı olanlarını bile görebilirsiniz.
Gerede’de bulunan Asar Kalesi’ni görebilirsiniz. Kışları Gerede'de kayak yapabilirsiniz, küçük bir pisti mevcut ve doğası muhteşemdir. Yakınında bulunan Düzce iline bağlı Akçakoca ilçesinde bulunan Ceneviz Kalesi, yine Akçakoca’da Akçakoca Bey Türbesi, Mudurnu ilçesindeki Mudurnu Kalesi, Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemseddin’in Göynük ilçesindeki türbesini ziyaret edebilirsiniz.
Bolu merkeze yaklaşık yarım saatlik uzaklıkta bulunan Abant Gölü’ne gidebilirsiniz. Her mevsim bir başka güzel olan Abant Gölü sizi de büyüleyecektir. Yedigöller Milli Parkı’na gidebilirsiniz. İrili ufaklı yedi tane göl ve zengin bitki çeşitliliği gerçekten de görülmeye değer. Mudurnu’da Şehriman Tepesi olarak bilinen yere gidebilirsiniz. Mudurnu Evleri’ni ve Göynük Evleri’ni ziyaret edebilirsiniz. Karacasu’da bulunan kaplıcalara gidebilirsiniz. Mengen yaylalarına çıkabilirsiniz. Kartalkaya’ya gidebilirsiniz.
Bolu'dan Ne Alınır?
Bolu’da hemen her ilçenin, her beldenin kendine has ürünleri meşhur. Bolu’dan çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymak, tereyağı, kabaklı gözleme satın alabilirsiniz. Mudurnu’dan saray helvası, köpük helvası ve el işlemesi ipek oyaları alabilirsiniz. Gerede’den deri ve bakır eşyalar, Göynük’ten şeker fasulyesi, el dokumaları alabilirsiniz. Seben’den elma ve üzüm, Mengen’den de peynir satın alabilirsiniz.
Yöresel lezzetlerin dışında Bolu merkezde yer alan mağaza ve dükkanlarda hediyelik eşya, süs eşyaları, takılar ve bölgeye özgü figürler satın alabilirsiniz. Kıyafet ve tekstil ürünleri satın alabilirsiniz.
🏡 Konaklama önerilerimiz için Bolu Otelleri sayfamıza göz atın, hem dağ evleri hem de otelleri bulabilirsiniz.
Bolu'da Ne Yenilir
Pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan Bolu’nun mutfak kültürü de oldukça zengin. Mengen ilçesi de aşçıları ile dünya çapında bir üne kavuşmuş durumda. Dolayısıyla Bolu’da bulunduğunuz süre içinde belki de dünyanın en lezzetli yemeklerinin tadına bakacaksınız.
Bolu’nun fındık şekeri, çam balı, çikolatası, kaymağı ve tereyağı ünlüdür. Bolca yiyebilirsiniz. Zaten pek çok yemekte de tereyağı kullanılıyor.
Bolu’nun yöresel yemeklerinin bazıları ise kabaklı gözleme, çoban kavurma, Mengen pilavı, katık, coş, gırma börek, paşa pilavı, palize, kedi batmaz, çantıklı pide ve üzümlü kabak hoşafı gibi lezzetli yemeklerdir.
Yöresel lezzetlerin dışında Bolu’da fast food ürünleri, ızgara çeşitlerini, kebap, pide ve lahmacun gibi lezzetleri de bulabilirsiniz. Göl kenarına yakın yerlerde balık çeşitlerini ve deniz ürünlerini de tadabilirsiniz.
Bolu'da Nerede Kalınır: Bolu Otelleri için tıklayınız. http://www.kucukoteller.com.tr/bolu-otelleri.html