Hafta Sonu İçin Bartın - Amasra Rehberi

Haftasonu için İstanbul'a yakın rota önerimiz Bartın. Bartın, Karadeniz'in batısında, ünü henüz yayılmaya başlayan, kendi halinde, yeşilin ve mavinin her tonunu saklayan, huzur verici bir kent. Yerli halkı pek de ünlenmesini istemiyor. Doğal haliyle kalmasından yanalar. 
#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari başlasın o zaman 🎒🤗 
Küre Dağ Evi
Adını, kentin kenarındaki Bartın Çayı'ndan almış. Çayın antik çağlardaki adı Parthenios'muş. İlk çağlardan bu zaman çeşitli medeniyetler tarafından el değiştirmiş ve en son Türkler buraya Bartın demişler. Bartın, küçük ve şirin bir kent. Ama bu durum aradığınız şeyleri bulmanıza engel değil.  Karadeniz'in batısında da olsa havasını fazlasıyla yansıtıyor. Yemyeşil yaylaları, milli parkları, denizi, ormanları ile tam bir Karadeniz şehri. Tarihi ve kültürüyle de sizi etkileyen bir şehir.
Şehrin en özel ve turistik beldesi Amasra'dır. Amasra, muhteşem bir koy. Sırtını dayadığı yemyeşil ormanların maviyle buluştuğu noktaya kurulmuş. Gittiğinizde mutlaka Amasra'da da bir iki gece konaklayın. Buradaki Ağlayan Ağaç görülmesi gereken bir yer. 
Bartın'da konaklamanız için sessiz ve sakin küçük oteller de var. ( Bakınız Bartın Otelleri sayfasına.) Çoğu deniz kenarında veya şehrin merkezinde konumlanmış. Konforunuz ve huzurunuz için her şeyi sunuyorlar. Bartın özellikle haftasonları için güzel bir kaçamak. Sevgilinizle ya da yakın dostlarınızla hem dinleneceğiniz hem de turist kalabalıklarından uzakta olduğu için huzur bulacağınız bir kent. Sizin için çektiğimiz birkaç fotoğraf belki sizi cesaretlendirebilir, güzel bir Bartın gezisi için. Bartın'a ya da Amasra'ya geldiğinizde dünya ile bağlantınızı kesmenizi, günlük hayatın ve iş yaşamının stresini bir kenara bırakmanızı tavsiye ederiz.  
Amasra
Batı Karadeniz'in en güzel yeri! 'Dünyanın gözü' olarak biliniyor, sessiz bir hafta sonu için tam zamanı...
Amasra yeşil doğası, mavilikleri ve huzurlu atmosferiyle sıcak bir liman kenti. Fatih Sultan Mehmet'in gördüğünde "Lala, Lala, Çeşm-i Cihan (dünyanın gözü) bu mu ola?" diyerek hayran olduğu Amasra, patika yolları, tarih kokan sokakları ve mağaralarıyla hafta sonu için oldukça ideal bir yöre. Peki, Fatih Sultan Mehmet'in bile övdüğü bu güzel ilçemizde hangi lezzetleri tatmalı, nereleri gezmeli? Sizin için çok güzel bir Amasra gezi rehberi hazırladık.

İşte detaylar:
Batı Karadeniz'in ve Bartın'ın şirin ilçelerinden Amasra, yemyeşil doğası ve doğal güzellikleriyle bölgenin incisi konumunda. Bu nedenle hafta sonu gezilerinin en ideal rotalarından biri. Ufak bir yer olsa da 1942 yılında Türkiye'nin ilk turizm beldesi olma özelliğini taşıyor. Amasra özellikle dönemin ünlü siyasi isimleri ve sanatçılarının vazgeçilmez yazlığıymış. İsmet İnönü'den, Zeki Müren'e kadar birçok isim için önemliydi… Hatta Fatih Sultan Mehmet, 'dünyanın gözü' olarak nitelendirir Amasra'yı. Balığa ve özel yapım salatasına, mis gibi havasını da ekleyerek adeta sizi kendine çeken bu sevimli ilçe keyifli ve samimi bir sahil kasabası olarak size huzur bulacağınız harika bir atmosfer sunuyor.
Bunula birlikte Amasra 3 bin yıllık bir tarihe sahip. Farklı balık restoranları, tarihi yerleri, yerel sanat objeleri ve minik pansiyonlarıyla tam bir dinlenme ve huzur noktası. Ankara'dan özel araçla dört saat, İstanbul'dan ise yaklaşık beş-altı saat mesafede yol alınabiliyor. Dopdolu bir hafta sonu kaçamağı için en doğru adres.
AMASRA'DA GEZİLECEK YERLER
Peki, iki günlük bir Amasra gezisine neler sığdırılır. İşte gezilecek yerler listesi. Öncelikle Küçük Liman'daki çay bahçelerinde çayınızı kahvenizi içip manzaranın tadını çıkarmalısınız. Bu bölge özellikle gündüzleri kadar akşamları da keyifli ve eğlenceli… Özellikle gün batımını seyretmek istiyorsanız burası çok ideal bir yer. Harika fotoğraflar çekeceksiniz. Sonraki durağınız ise Küçük Liman'daki 'Direkli Kaya' olmalı bizce. Eskiden Kraliçe Amatris'in deniz hamamı olan bu antik havuz, mermer iskelesi ve kayaya oyulmuş basamaklarıyla görülmeye değer. 

Eğer tarihe meraklıysanız, Amasra'da bu konuda birçok mekân bulunmakta. Amasra Arkeoloji Müzesi bunların başında geliyor. Müzede Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı eserlerini görebilirsiniz. Amasra Kalesi ise ilçenin simgelerinden. Tarihi Bizanslılara kadar dayansa da kale sonrasında Osmanlılar tarafından fethedilip onarılmış. Sormagir ve Zindan adında iki bölümden oluşan bu kalede beldenin hoş manzarasını seyre dalabilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Kuş Kayası Anıtı da meşhur yerlerden. Milattan sonraki yüzyıllarda kayalar oyularak yapılan bu şaheser Amasra'ya giderken yol üzerinde dinlenme noktası olarak kullanılıyormuş. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz bu yol anıtında durarak soluklanmak oldukça iyi fikir. Ayrıca Amasra-Çakraz arasında yaklaşık 120 adet mağara bulunuyor. Bunlar arasında en ünlüsü olan Gürcüoluk Mağarası'nda eski çağlardan izler bulabilirsiniz.
Şehrin diğer sembollerinden devam edecek olursak Amasra Kalesi'nin hemen yanı başında bulunan Çekiciler Çarşısı çıkar karşımıza. Amasra'ya özgü el işi, tel kırma ve ağaç işçiliği objelerini bulabileceğiniz hediyelik eşyalarla dolu bir çarşı. Rengârenk stantlarda adeta kendinizi kaybedeceğiniz bu çarşıda ayrıca ayaküstü yöresel lezzetlerin de tadına bakabilirsiniz.
Amasra'da sadece bunlar yok tabi ki. Doğal Güzellikler de hayli fazla.  Doğayla iç içe birkaç saat geçirmek için yolunuzu Göldere Şelalesi'ne düşürmelisiniz. Özellikle yaz aylarında buz gibi akan suyuyla oldukça ferah bir ortama sahip olan bu şelale kışın da görsel açıdan size çok güzel kareler sunacak. Amasra'da görülmesi gereken doğal güzelliklerden birisi.
AMASRA'DA NE - NEREDE YENİR?

Fatih Sultan Mehmet'in 'dünyanın gözü' dediği Amasra'da hangi lezzetleri tatmalı?
Amasra'da yaz, kış fark etmeksizin kasabanın her köşesinde seyyar midye dolma ve midye tavacılar bulunuyor. Balık, Amasra Salatası, Ballı Yoğurt, Çöven Ekmeği, Macun Helva ve Organik Reçeller yöreye has diğer meşhur lezzetler.

Mekân olarak da Canlı Balık Restoran-Mustafa Amca'nın Yeri, Yakamoz Balık Evi, Çınar Restoran Sahil Balık Restoran ve Çeşmi Cihan Resotran balık severler için, Türkan Hanımın vejetaryen tarz sevenler için,  Amasra Sofrası ve Northdoor Hotel Restoran klasik Türk ve Avrupa mutfağı için tavsiye edilir. Bir de Amasra'da eğer Hint yemekleri yemek isterseniz Gurgenpinari Kasap Erdal diye değişik tarzda bir restoran var. İlginizi çekebilir. 
Vaktiniz dar, işiniz çok ise aperatif olarak Han Cafe, Yalçın Büfe, Hamam Cafe yardımızına koşabilir. Tostlar ve sandviçleri oldukça güzel. Kahve ve tatlı menüleri olarak da; Kahve Evi, Konak Kafe ve Lütfiye'yi tavsiye edebiliriz. 
Amasra Ulaşım
Bartın merkezine ülkemizin hemen hemen her şehrinden düzenli olarak her gün otobüs seferleri yapılmaktadır rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Ayrıca Bartın Karadeniz sahilinde bulunduğu için burada liman da vardır. Buradan da Bartın'a ulaşabilirsiniz. Amasra ve Kuruçeşme limanları da ulusal limanlardır. Hava yolu olarak da Saltukova Zonguldak Havalimanı bulunmaktadır yaklaşık olarak 40 km uzaklıktadır Bartın'a. İstanbul Bartın 440 km Bursa 450 km Ankara 290 km İzmir yaklaşık 790 kilometredir. Trabzon da yaklaşık olarak 850 kilometredir.
Amasra'dan Ne Alnır?
Taş sac ve tel kırma merkezi olarak bilinmektedir Bartın ve Amasra. Buradan sevdiklerinize özel gümüş el işleri, desenli dokumalar ve yöreyi hatırlatacak hediyelik eşyalar da alabilirsiniz.  Hemen hemen reçeli yapılan her meyvenin çeşidi bulunmaktadır organik olarak. Bunları da alabilirsiniz gıda ürünlerinden.