Alanya Gezilecek Yerler ve Seyahat Rehberi
Türkiye'de tatil denince ilk akla gelen bölgelerden olan Alanya; doğası, tarihi, kültürü, denizi otelleri ile konforlu tatilin adresi.
Alanya, antik çağlarda korsan şehri olarak, Bizans Dönemi'ndeyse derebeyi şehri olarak bilinirken, Alaaddin Keykubat dönemindeyse başkent yapılmış. Tarihin değişik dönemlerde birçok farklı isimle anılan Alanya, nihayet 1935 yılında Atatürk tarafından şimdiki ismine kavuşmuş.
Alanya Kalesi'nden tutsaklara denize taş atmayı başarabilirlerse özgürlüklerini kazanabileceklerinin söylendiğini ve bunu başaran kimsenin olmadığına dair bir söylenti veya efsane olduğunu Alanya'ya gittiğinizde duyarsanız şaşırmayın.
Alanya Kalesi. Alanya'nın simgelerinden biri olan kale, altı buçuk kilometre uzunluğunda ve tarihi, milattan önce 2. yüzyıla dayanıyor. Kaleden Alanya'ya baktığınızda tüm şehri ve Akdeniz'i ayaklarınızın altında görüyorsunuz. Kale denizin dibinde olmasına rağmen, attığınız taşlar hiçbir zaman denize düşmüyor.
Tophane: Alanya Kalesi'nden Kızılkule'ye yürürseniz doğal dokusunu hala koruyan Alanya evlerini, tarihi kale içi semti Tophane'yi görebilirsiniz. Oradaki kafelerden birinde oturup eşsiz manzarayı izleyip Alanyalı kadınların yaptığı gözlemelerden yiyerek soğuk bir şeyler içebilirsiniz.
Kızılkule: Birinci katı şu anda müze olarak kullanılan Kızılkule'nin ortasında bir sarnıç bulunuyor. Taş blokları kaldırmak zor olduğu için üst katlarında kırmızı tuğla kullanılmış. Kule de adını, bu tuğlaların renginden alıyor.
Damlataş Mağarası: Astıma iyi geldiği bilinen Damlataş Mağarası'nın sarkıt ve dikitlerinin 15.000 yılda oluştuğu düşünülüyor. Yılın 4-5 ayı damladığı için adı Damlataş olan mağara, Alanya'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri.
Dim Mağarası: 2002'de Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği'ne kabul edilen Dim Mağarası sarkıt, dikit ve sütunlarıyla oldukça süslü bir mağara. Mağaranın açık bir bölümünde, Toroslar'ın bir bölümünü, Akdeniz'i ve Alanya şehrini izleyebilmek için seyir terası ve bir dürbün de bulunmakta.
Alanya Arkeoloji Müzesi: Arkaik, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden birçok tarihi eserin sergilendiği müzede, en önemli eser Herakles Heykeli. İsa'dan sonra 2. yüzyıla ait heykel, ayrı bir bölümde sergileniyor. Ayrıca müzenin bahçesindeki tavus kuşları da müzeye gelenlerin ilgisini çekiyor.
Alanya'da Gezilecek ve Görülecek Yerler
Alanya'da Alanya Kalesi'ne mutlaka gitmelisiniz. Alanya Kalesi adeta Alanya'nın simgesi konumundadır. Surlarının uzunluğu yaklaşık 7 kilometreyi bulur ve kale bir yarımada üzerine kurulmuştur. Kaleye yaklaşık bir saatte yürüyerek ulaşabilirsiniz. Eğer araçla gitmek isterseniz, gidiş yolu araç trafiğine de açıktır.
Ayrıca Alanya mağaraları ile de ün yapmış bir tatil beldesi. Damlataş, Dim ve Âşıklar Mağarası görmeniz gereken diğer doğal güzellikler arasındadır. Bu mağaralar bölgede en çok ziyaret edilen yerler arasındadır. Bölgenin merkezinde bulunan Kızılkule ise görülmeye değer yapılar arasındadır.
Bunların dışında doğa yürüyüşlerine ve doğa turlarına çıkabilir, Alanya tarihini ve doğal güzelliklerini fotoğraflayabilirsiniz.
Tekne Turu. Önce antik tersaneyi, daha sonra Korsanlar Mağarası, Fosforlu Mağara, Aşıklar Mağarası ve darphaneyi görüyorsunuz. Şansınız varsa yunusları da izleyebilirsiniz.
Rafting Turu. Köprülü Kanyon'da 14 kilometrelik nehir şeridinde rafting yaparak eğlenceli bir gün geçirebilirsiniz. Jeep Safari. Toros Dağları'ndaki birçok doğa güzelliğine hayran kalacağınız safari turuna katılacaksanız, güneş gözlüğünüzü, fotoğraf makinenizi ve ehliyetinizi sakın unutmayın. Bisiklet Turu. Profesyonel rehber eşliğinde, öğlen yemeği dahil bisiklet turlarına katılabilir, Alanya'nın tepelerini bisikletle keşfedebilirsiniz. Aqua Land. Türkiye'nin en büyük aquaparkı ve 40 metreden 100 metreye açık ve kapalı tüplerden oluşan çok farklı su kaydıraklarına ve şelalere sahip. Buradaki eğitimli hayvanlarla yüzme imkanına da sahipsiniz.
Alanya'da Yeme içme ve Mekan Önerileri
Alanya bir turizm merkezi olması dolayısıyla Türk ve yöre mutfağının yanı sıra dünya mutfağından farklı tatları da bulmak mümkün. Alanya'da zeytinyağlılar ve kebaplar en çok rağbet gören yemekler. Hemen hemen herkesin damak tadına hitap eden yemekleri kolayca bulabilirsiniz Alanya'da
Et yemekleri, ızgara çeşitleri, pide ve köfte çeşitlerinin yanı sıra balık ürünleri ile de restoranlar hizmet vermekte. Bunların dışında yöreye özgü şepit, döğme aşı, löpe, bumbar, göleviz, ülübü yemeği, öksüz helvası, çiğirdik, kırdakı, taze bakla yemeği, turunç reçeli, yarpuzlu akdarı çorbası da yöreye özgü mutlaka denemeniz gereken tatlardan.
Ayrıca Alanya'da kurulan pazarlardan, mevsimine göre taze sebze, meyve, süt ürünleri ve yöre halkının yaptığı birçok doğal ürünü bulabilirsiniz.
Olive Restoran. Ödüllü şef Mutlu Şevket Yılmaz'ın hazırladığı yemeklerin her biri sanat eserini andırıyor. Öyle ki, çatalınızı batırmaya kıyamıyor, bir yandan da tadına bakmak için sabırsızlanıyorsunuz.
Flash. Pide, ızgara ve et çeşitleri konusunda iddialı olan Flash'ın özellikle saç kavurması meşhur. Küçük küçük doğranmış dana biftekten yapılan saç kavurmayı beklerken birbirinden leziz ezme, haydari, tulum peyniri ve lavaşın tadına bakabilirsiniz.
Queen Green Restaurant. Flambe et yemekleri masanın yanında yapılırken folyo kağıdına sarılan şam fıstıkları ispirtolu tabakta fırınlanarak özel bir şovla servis ediliyor.
Bamyacı Dondurma. Alanya Yat Limanı'nda bulunan Bamyacı Dondurma Alanya'nın en iyi dondurmacısı olarak biliniyor. Özellikle kavunlu dondurmsını mutlaka deneyin.
Merlot Restoran. Masmavi Akdeniz’in, muhteşem Toroslarla buluştuğu Alanya iskelesinde, sizi muhteşem anlar için Merlot'a bekliyorlar. Tadı damağınızda kalacak olan lezzetli yemeklerinin ve eşsiz manzaranın tadına varın. Beklentilerinizi yükseltin...
RIHTIM RESTORAN. Alanya'nın en güzel manzarasına sahip Rıhtım Restoran, leziz yemekler kaliteli servis anlayışıyla müşterilerini ağırlıyor.
KALE PANORAMA RESTORAN. Kale yolu üzerinde bulunan Panorama, muhteşem deniz ve liman manzarasıyla Alanya’ya en hakim restoranlardan biri olarak dikkat çekiyor. Akdeniz, Türk ve dünya mutfaklarından seçkin lezzetler sunan restoran da yerli ve yabancı butik şaraplarla romantik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Alanya'ya Ulaşım
Hava Yolu ile Ulaşım: Antalya havaalanı ile Alanya merkezi arası mesafe sadece 125 km'dir.
Antalya havalanılandan taksi, otobüs ya da bazı uçak firmalarının servisleri ile Alanya'ya ulaşabilirsiniz.
Kara Yolu ile Ulaşım: Türkiye'nin birçok şehrinden Alanya'ya her gün düzenli otobüs seferleri bulunmakta. Eğer kendi aracınızla ulaşmak isterseniz:
Mesafeler:
- Adana Alanya arası 430 km, yaklaşık 6 buçuk saat mesafededir.
- Ankara Alanya arası 550 km, yaklaşık 8 saat mesafededir.
- Antalya Alanya arası 130 km, yaklaşık 2 buçuk saat mesafededir.
- Bursa Alanya arası 650 km, yaklaşık 9 saat mesafededir.
- İzmir Alanya arası 590 km, yaklaşık 9 saat mesafededir.
- İstanbul Alanya arası 830 km, yaklaşık 12 saat mesafededir.
Alanya'dan Ne Alınır, Alışveriş Önerileri:
Alanya'da yabancı ve yerli turistlerin ilgisini çeken, bölgede yapılan ipekböcekçiliğinin ürünü olan ipekli dokumalardan alabilirsiniz. Alanya'daki mağazalar her türlü müşterinin zevkine hitap edecek özelliklerle donatılmış.
Alanya pazarından yöre halkının el emeği olan, doğal ürünlerden yapılmış turunç reçellerinden ve her türlü meyve sebze reçellerinden alabilirsiniz. Yöreye özgü patlıcan, bergamot ve karpuz reçeli almanızı özellikle tavsiye ettiğimiz reçeller arasındadır.
Ayrıca yörede kökboyası ile boyanmış "döşeme altı halıları" da oldukça ünlüdür. Bunların dışında semtteki tüm mağaza ve pazarlarda gerek Türkiye'ye gerekse Alanya'ya özgü figürler ve ürünler bulmanız mümkün.
Su Kabağı El Sanatları Evi: 3 bine yakın su kabağından yapılmış modellerin arasında gemi bile var. Ümit Çağlar 36 yıldan beri su kabağı tasarlıyor ve tasarladığı nesneler arasından abajur, mumluk, çatak, kaşık, çanta, gece lambaları var. Su kabağıyla nasıl sanat yapıldığını merak edenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden.