Aranıyor...
Sonuç bulunamadı.
"İklimi, doğal güzellikleri, yiyecekleri ve bozulmamışlığıyla farklı bir tatil yeri - Datça"
Datça, Muğla'ya bağlı bir ilçe. Son yıllarda ünü giderek artan bir tatil beldesi aynı zamanda. Klasik tatil beldelerinden kaçanlar, soluğu Datça gibi biraz daha sakin ve doğanın içinde konumlanmış tatil beldelerinde alıyorlar.
Datça'nın el değmemiş ve bozulmamış doğasını, 300 gün güneşli olmasını, bol oksijenli ve sürekli rüzgarlı olması dolayısıyla çok sıcakta bile bunaltmayan havasını, sahilinde sıralanan balıkçıları, balıkçılardaki meze ve salataların yöreye ait muhteşem bir zeytinyağıyla hazırlanmasını, oksijen yoğunluğu bakımından dünyadaki 3. yer olarak kabul edilen Datça Yarımadası'nın "Avrupa'nın Sıcak Noktaları" kampanyası çerçevesinde koruma altına alınan dünyanın 100 noktasından biri olmasını, meşhur bal ve bademlerini en önemli özellikleri arasında sayabiliriz.
Datça'da doğa yürüyüşü yapacak güzel parkurların bulunması, mavi bayraklı birçok plajının olması, yılın 300 günü güneşli olması özelliklerinden bazıları. Badem ağaçları ve rengârenk begonvillerine, Datça'nın her tarafında hayranlıkla bakacaksınız. Zeytin ve keçiboynuzu ağaçları ise ayrı bir güzelliktedir. Köylere giderken yol kenarındaki arı kovanları Datça'ya ait kekik balı, çam balı ve keçiboynuzu balı yaparlar.
Datça Yarımadası'nın tarihi yaklaşık olarak M.Ö. 2000'li yıllara dayanıyor. Buraya yerleştiği bilinen ilk halk Karyalılar. Ancak Datça en güzel ve ihtişamlı dönemini Dorlar zamanında yaşamış. Şehir, M.Ö. 4. yüzyılda ekonomik sebeplerle, bugün Knidos Antik Kenti olarak gördüğümüz yere taşınmış. Ada ile kara parçası arasında bağlantı kurularak da iki farklı liman elde etmişler. Bu sayede ticaret, bölgede daha da gelişmiş.
Persler, Romalılar ve Bizanslardan sonra bölge Türklerin hâkimiyetine girmiş. Dolayısıyla bölgede pek çok farklı kültürün kalıntılarını ve izlerini görebilirsiniz. Bölgede tarihi aydınlatmak için yapılan ilk kazı çalışmaları ise 1860'lı yıllarda İngilizler tarafından yapılmış.
Datça doğası, tarihi, denizi ve güzellikleri ile yılın her dönemi pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Ancak hala çoğu tatil beldesine göre oldukça sakin ve huzurlu bir yapısı var. Zaten turistlerin beldeyi tercih etme sebeplerinin en başında da sükûnet geliyor. Datça'da hala kalabalıktan uzak kumsallar ve koylar bulabilmeniz mümkün mesela.
Datça'da gelen turistleri ağırlamak için pek çok konaklama tesisi bulabilirsiniz. Butik ve küçük otellerden apart otellere, pansiyonlara kadar farklı türlerde konaklama tesisleri mevcut Datça'da.
Datça'yla İlgili Bazı Notlar:
Datça'nın özel çevre kurulu tarafından koruma altına alındığını ve %70'inin doğal ve arkeolojik sit alanı kapsamına alındığını, Datça'da yılın 300 günü masmavi bir gökyüzü olduğunu, Datça'nın Türkiye'nin en zengin köylülerine sahip olan ilçesi olduğunu, Datça'nın Türkiye'nin en yüksek eğitim oranına sahip olan ilçesi olduğunu, Türkiye'de ki en düşük suç oranının Datça'da olduğunu, Datça'dan 28 km uzaklıkta bulunan Knidos'un bilim, mimarlık ve sanatta oldukça ileri bir kent olduğunu ve antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskendiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un burada yaşadığını, Datça'ya 1978'e kadar elektrik gelmemiş olduğunu, Datça için 'Dünyanın en büyük açık hava tımarhanesi' diyen Can Yücel'in Eski Datça'daki müzeye dönüştürülen evinin araştırma dışında sadece şairin ölüm yıldönümü olan 12 Ağustos'ta açıldığını biliyor muydunuz?
Kahvaltı için önerimiz; Cafe in, Mehtap cafe (eski Datça) ve Yeşim Teras.
Plaj için merkezde Hastane altı plajı, Kargı koyunu, Palamutbükü’nü, Gereme koyunu, Taşlık plajını ve Mandalya Kargı ve Hayıtbükü’nü önerebiliriz.
Akşam yemeği için Villa Aşina Otelin restoranı, Emek Restoran, Maradona Restoran, balık=Hüsnü’nün yerini, dünya mutfağı için Cafein’i öneriyoruz. Kargı koyu Yeşim bar kıymalı pide ve çökertme kebabı da çok leziz.
Kumluk plajinda kekik restoranı da tavsiye ederim, balıklar mükemmel mezeler harika. Palamutbuku’ndeki dostlar meyhanesi, Palamutbükü’nde Sarıhoş Restoranda akşam olunca kumsala kurdukları masalarda oturmak çok keyifli, kabak çiçeği dolmalarını ve bademli levreği tavsiye ederim.
Ovavukunde Poyraz restaurantda mezeler ve butun yemekler gurme ustaliginda, Ercan Bey' in yemekleri mezeleri dört dörtlük, Hayitbukunde ise Ortam restoran tavsiye edebileceğim diğer yerler.
Gezin: Knidos Ören yerini ve Eski Datça’yı gezilecek yerler olarak tavsiye ediyoruz.
Balıkaşıran yolunda araba gezintisi de keyifli olur.
*** Datça Gezi Rehberi için blogu ziyaret ediniz. https://kucukoteller.com.tr/blog/datca-gezi-rehberi.html