Aranıyor...
Sonuç bulunamadı.
İstanbul'un sevilen yerlerindendir adalar. Tarihi geçmişi, eşsiz manzarası, keyfi, yaşam tarzı, faytonları... Her dilden, her dinden, her renkten insanın bir arada yaşadığı... Büyük Ada, Heybeli Ada, Kınalı Ada, Burgaz Ada. Hepsi birbirinin benzeri gibi görünen fakat birbirinden farklılıkları yaşandıkça anlaşılan Prens Adaları.
İstanbul açıklarında bulunan, Prens Adaları olarak da bilinen adaların en büyüğü olan Büyükada, İstanbulluların kaçamak noktalarından biri. Marmara Bölgesi’nin, daha çok da İstanbul’da yaşayanların biraz olsun şehrin kalabalığından uzaklaşmak için tercih ettikleri kaçış yerlerindendir Büyükada. Her mevsim başka güzel, her mevsim sakin, her mevsim huzur dolu…
Büyükada’nın eski adı, Yunancada büyük anlamına gelen “Prinkipo”dur. Adanın tarihte bilinen ilk yapısı M.S. 6. yüzyılda yapılmış. O zamandan bu zamana da ada güzelliğini hala bozmamış. Adanın en yüksek tepesinde ise Aya Yorgi Kilisesi ve manastırı bulunuyor. Bu bölgede Aya Yorgi Kilisesi’nden başka pek çok yıkıntı ve tarihi kalıntı da bulunuyor.
Denize yakın kesimde bulunan Ayios Dimitrios Kilisesi ise adanın diğer önemli yapıları arasında. Adada bir de görülmeye değer tarihi yapılardan, II. Abdülhamit zamanında ve onun tarafından yapılan Hamidiye Camisi de ön plana çıkar.
Ada Kültürü
"Ada kültürü" demek ne kadar doğru olur bilinmez, ama Büyükada da dâhil adaların hepsinde ortak bir yaşam tarzı vardır. Motorlu taşıt yok! Doğal olarak da trafik, karmaşa, korna sesleri yok! Onun yerine, iki atın çektiği fayton turları var. Çarpık bir yapılaşma, düzensiz yüksek apartmanlar yok! Onun yerine renkleri birbirine uyumlu villalar, köşkler, bahçelerinde akasya çiçeklerinin olduğu şirin evler var.
Ada kültürünün bir diğer parçası; en yüksek tepelerine kurulan kiliseler, camiiler, manastırlardır. Kır lokantalarında mangal sefaları eşliğinde yapılan hoş sohbetler, iskelenin yakınlarında bir bardak çay keyfi ile "Ada Kültürü" her zaman güzel, her zaman özeldir.
BÜYÜK ADA
İstanbul’da Prens Adaları içinde yer alan adaların en büyüğü ve en gözde olan adasıdır. Kuruluşu yaklaşık olarak 20. yüzyılının başlarına dayanır. Cumhuriyet zamanından sonra yeniden canlanan Büyük Ada, diğer adalar arasında en büyüğü olma özelliğinden dolayı, adaların merkezi olarak bilinir. Kaymakamlık, Belediye Sarayı, devlet daireleri Büyük Ada'da bulunur.
Fayton sefası
Büyük Ada'da her adada olduğu gibi fayton sefasını hem ulaşım, hem de gezi için kullanabilirsiniz. Arka koltuğuna oturduğunuz faytonda, kendinizi sultanlar gibi hissedebilirsiniz. Büyük Ada'da yapılan büyük ve küçük turlarla adanın bütün güzel mekânlarını görme şansını elde edebilirsiniz.
Ya da kendinizi atın yollara yürüyün yürüyebildiğiniz yere kadar, yollarda karşınıza çıkan yeşil doğanın, muazzam yapıların güzelliklerinin keyfine varın. Büyük Ada'yı keşfetmeye hazır mısınız?
Vapurdan indiğinizde karşınıza ilk çıkacak olan tarihi iskele ile başlarsanız adayı keşfetmeye, devamında İsa tepesindeki Hristos Kilisesi, Ayios Dimitrios Kilisesi ve Hamidiye Camii gibi birçok güzel yapı sıralanabilir, görüldüğünde keyif alınacak yerler arasında.
Bunları Bilelim:
***Büyükada’nın 9 adadan oluşan İstanbul Adaları’nın en büyüğü olduğunu,
***Büyükada’da 1930 yılında Büyük İskender’in babasına ait bir definenin bulunmuş olduğunu,
***Ada iskelesinin Osmanlı Neo-Klasik akımından etkilenerek 1914 yılında yapılmış olduğunu.
Aya Yorgi Kilisesi ve Aya Yorgi Efsanesi
Büyük Ada'nın en dikkat çekici yeri adanın en yüksek tepesi olan "Aya Yorgi Tepesi'dir". Burada bulunan sevimli Aya Yorgi Kır Bahçesi'nde, enfes manzara karşısında leziz bir yemek yiyebilir, gece İstanbul'un uzaktan görünen ışıları karşısında içkinizi yudumlayabilirsiniz.
Tepede bulunan Aya Yorgi Kilisesi ve manastırı 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde binlerce insanın akınına uğrar. Aya Yorgi Kilisesi'ne yürüyerek çıkanların "dileklerinin gerçek olması" inanışları, belki bir umut, belki de Ada'nın bu güzelliklerini yürüyerek keşfetmenizi sağlamak için söylenmiş bir hurafedir, kim bilir ama her şeye rağmen denemeye değmez mi?
Büyük Ada, güzelliğini istese bile saklayamayacak yerlerden bir tanesidir. Gördüğünüz yerlerin ya da caddelerin adını, geçmişini bilmeseniz bile gözünüze çarpmaktan hiç çekinmeyen duruşları ile "ben buradayım" derler adeta. Büyük Ada'da yemek yemek bir keyiftir.
Büyük Ada'da daha vapurdan indiğinizde burnunuza balık kokuları gelmeye başlayacaktır. İskelenin etrafında bulunan balık restoranlarının haricinde, küçük balık büfeleri, seyyar midye dolmacılar, kalamar, midye tava... ve deniz ürünleri adına ne ararsanız sizi Ada'da bekliyor olacaklar. Ama canınız açık havada mangal keyfi yapmak isterse, Aya Yorgi Tepesi'ne çıktığınızda tam yerine gelmiş olduğunuzu anlayacaksınız. İster mangalda pişmiş bir tavuk, ister ızgara balık ya da sadece demli bir çay...
Hem ruhunuzu hem vücudunuzu ödüllendirmek için bir bisiklet turu, açık havada çimenlerin üzerinde yapılan bir öğlen şekerlemesi ve ardından enfes bir ziyafet. Lunapark Kır Bahçesi bu konuda imdadınıza yetişecek. Güzel bir piknik sofrası ya da kendin-pişir kendin-ye tarzında olan Lunapark Kır Lokantası'nda keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.
Ada turunuz bitip de vapur saati yaklaştığında, iskeleye vapurdan en az bir saat önce gitmeye özen gösterin. Çünkü iskelenin yanı başında bulunan çay bahçeleri sizi çay içmeye bekliyor olacaktır.
Büyükada’nın nüfusu çok kalabalık olmamasına rağmen özellikle yaz aylarında, gelen turistlerle birlikte oldukça fazlalaşır. Büyükada otellerinde konaklamak istediğinizde özellikle yaz aylarında ve hafta sonlarında gelmeden önce rezervasyon yaptırmanız iyi olacaktır.
Büyükada otellerinin çoğu genellikle adanın merkezinde konumlanmışlar. İsterseniz biraz daha tepelerde, muhteşem deniz ve İstanbul manzarasına hâkim Büyükada otelleri de bulabilirsiniz. Lüks bir tatil otelini de, butik oteli de, pansiyonu da bulabilirsiniz adada.
Büyükada otellerinin çoğu eskiden kalma binaların ya da Rum ve Osmanlı konaklarının restore edilerek otele dönüştürülmesi ile hizmete açılmışlar. Büyükada size sadece doğası, tarihi ve manzarası ile değil estetik mimarisi ile de zevk verecek.
Büyükada otelleri yılın her dönemi hizmete açıklar. Genellikle oda kahvaltı şeklinde hizmet sunuyorlar. Ancak günün her saati Büyükada otellerinin restoranlarında, istediğiniz lezzetleri bulabilirsiniz. Çoğu Büyükada otelinin kendine ait yüzme havuzu da mevcut. Tatilinizi isterseniz Büyükada’nın plajlarında isterseniz de otelinizin havuz başında geçirebilirsiniz.
Büyükada otelleri günümüz modern imkânlarının hemen hepsini sunuyor misafirlerine. Özellikle sevgilinizle birlikte romantik kaçamaklar yapacağınız Büyükada otelleri, misafirlerini memnun etmek için ellerinden geleni yapıyorlar.
Büyükada otel fiyatları konakladığınız otelin kalitesine, tarihi geçmişine ve konakladığınız döneme göre farklılık gösteriyor. Büyükada butik otellerinin ve pansiyonlarının ise fiyatları da daha uygun. Yaz döneminde ve hafta sonlarında Büyükada otel fiyatlarında biraz artış görülebiliyor. Ama büyükşehirlere de yakın konumda olan Büyükada ve Büyükada otelleri, her kesimden tatilcinin bütçesine hitap ediyor. Dolayısıyla size uygun bir otel de mutlaka var.
Sitemizi inceleyerek Büyükada otelleri, Büyükada otel fiyatları, uygun fiyat seçenekleri ve rezervasyon olanakları ile ilgili bilgi edinebilirsiniz. Harika bir ada tatiline hazır olun…