Trakya Bağ Rotası: Bağcılık, Şarap Üretimi ve Görülesi Bağ Evleri

Şehirden birkaç günlüğüne kaçmak istediğimizde aklımıza hep klasik rotalar gelir; Ağva, Sapanca, Maşukiye, Büyükada gibi… Ancak zaten doğayı seven biriyseniz eğer, buraları da çoktan keşfetmiş ve hatta defalarca gitmişsinizdir. İstanbul'a yakın ve daha farklı rotalar arıyorsanız, size tavsiye edeceğimiz yeni keşif noktası; Trakya Bağ Rotası...

İstanbul'a ortalama 2-3 saat mesafede bulunan Trakya bağları, binlerce yıllık geçmişe sahip. Ancak bağların gezginler için ziyarete açılması daha yeni gerçekleşti diyebiliriz. Trakya'daki bağ sahiplerinin bir araya gelmesi ve Trakya Bağ Rotası oluşumunu kurması sayesinde gündeme gelen bu deneyim, sadece birkaç yıllık bir maziye sahip.

Hem birbirinden güzel bağlar arasında keyifli vakit geçirmek, hem de şaraplara dair derin bilgiler edinmek için Trakya Bağ Rotası için bir hafta sonu planı yapabilir ve şehrin yakınlarındaki bu rotaları keşfetmeyi deneyebilirsiniz.



Tekirdağ Bağları
Günübirlik bir tatil düşünüyorsanız ve yolda çok vakit harcamak istemiyorsanız Tekirdağ'daki bağları ziyaret ederek, bağ rotalarını ve üzümleri tanımaya başlayabilirsiniz.
Tekirdağ Konaklama Önerileri için bu linki ziyaret edebilirsiniz: https://www.kucukoteller.com.tr/tekirdag-otelleri

Barbare Bağları: 230 dönümlük alan üzerinde yer alan Barbare Bağları, Tekirdağ'ın Barbaros kasabasına yakın bir konumda bulunuyor; güneş ve rüzgarı doğru kombinasyonda alan konumu sayesinde dünyanın en leziz üzümlerinin yetişmesine olanak sağlıyor. Merlot, Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah ve Mourvedre üzümleri düşük verim uygulaması ile yetiştiriliyor ve taşıma sırasında lezzetinden hiçbir şey kaybetmemesi için yine bağın içerisinde yer alan üretimhaneye götürülüyor.
Barbare Bağları'nda üzümün ve şarabın yolculuğuna daha yakından eşlik etmek isterseniz bağ içerisinde yer alan Barbaros Bağ Evi Otel'de konaklayabilir ve otelin restoranında leziz yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Bahar aylarında giderseniz bağların yeşermesine, yaz aylarında giderseniz üzümlerin lezzetine tanık olabilirsiniz. Sonbaharda giderseniz üzümün şarap yolculuğunu gün boyunca izleyebilirsiniz. Telefon: 0538 440 89 63

Barel Bağları: Tekirdağ Karaevli Köyü'nde yer alan Barel Bağları, 1997 yılında Akın ailesi tarafından hayata geçirildi. Ilıman iklimi ile lezzetli hale gelen Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Syrah cinsi üzümler, yine şato tipi üretim ile aynı bağ içerisinde yer alan üretimhaneye götürülüyor ve lezzetli bir şarap için muhteşem dönüşümün aynı bağ içerisinde başlaması sağlanıyor.
Nisan ayından itibaren 11.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık olan Barel Bağları içerisinde aynı zamanda restoran da bulunuyor. Barel Bağ Evi: 0545 322 18 04

Şato Nuzun: Necdet-Nazan Uzun çiftinin 146 dönüm arazi üzerinde, 2008 yılında hayata geçirdikleri Şato Nuzun bağlarında tamamen organik bağcılık yapılıyor. Rüzgar alan bir tepede bulunan bağlar, aynı zamanda sahip olduğu iki adet rüzgar gülü ve güneş panelleri sayesinde kendi enerjisini de kendisi üretiyor.
Cumartesi ve pazar günleri iki seans halinde geziye açık olan bağları ziyaret etmek için öncesinde randevu almak gerekiyor.

Şarköy Bağları

Tekirdağ'dan biraz daha uzağa gitmek ve İstanbul'da yaşayanların yazlık beldesi olarak bildiğimiz Şarköy'ü bir de bağlarıyla tanımak isterseniz aşağıdaki bağları rotanıza ekleyebilirsiniz.

Melen Bağları: Bağ kültürünün Antik Yunan'dan bu yana devam ettiği bu bölge, üzümler ve şarap için ayrı bir öneme sahip. Yüzyıllar önce bu topraklarda üretilen şarapların amforalarla Mısır ve Rusya'ya gönderildiği biliniyor. Aynı zamanda manastırları ile ünlü olan bu bölgenin ayakta kalan tek manastırı St. İoannis Manastırı da Melen Bağları içerisinde yer alıyor. Bu bağda yetişen üzümler ise; Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo ve Şiraz.

Melen bağ gezileri 10 kişilik gruplar halinde gerçekleşiyor ve manastırda bölge tarihinin anlatımı ile başlıyor. Ardından Marmara Adaları'nın manzarasına karşı yenen öğle yemeğini bağ ve zeytinlikler arasında yürüyüşler izliyor. Soluklanma durağı ise; yine bağ içerisinde yer alan ve Mayıs'tan itibaren saat 24.00'e kadar açık olan Melen Cafe.

Kırklareli Bağları
Bağları gezmek ve biraz da doğa içerisinde kafa dinlemek için kendinize ayırabileceğiniz iki gününüz varsa, Trakya'nın en uzak bağ rotalarından olan Kırklareli Bağları'nı tercih edebilirsiniz.
Kırklareli Konaklama Önerileri için bu linki ziyaret edebilirsiniz: https://www.kucukoteller.com.tr/Kirklareli-Otelleri

Vino Dessera Bağları: Vino Dessera Bağları, en az üzümleri ve şarabı kadar leziz bir de kuruluş hikayesine sahip. Bağın sahibi Dönmez ailesi, ilk torunları doğduğu zaman onlara bir çeyiz bırakmak adına ceviz ağacı dikmeye karar veriyor, ancak geçen zaman içerisinde toprakların üzüm bağları için daha elverişli olduğu görülüyor ve bağcılık macerası başlıyor. Vino Dessera Bağları'nda karşımıza çıkan üzümler ise Cabernet Sauvignon, Merlot, Öküzgözü, Barbera, Sangiovese, Narince, Muscat, Shiraz ve Cabernet Franc.

Saat 10.00-18.00 saatleri arasında Vino Dessera Bağları'nı gezerek üzüm hasadı, bakımı ve üzüm türleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Vino Dessera Bağları'nın hemen arkasında ise "Kazı Evi" bulunuyor. Bağ gezinizde bu müzeye de zaman ayırarak Trakya'ya ilk yerleşen Trakların izlerinin yer aldığı Aşağı Pınar Höyüğü buluntularını görebilirsiniz.  

Arcadia Bağları: Cumhuriyet döneminde yapılan ilk ve en büyük bağlardan biri olan Arcadia Bağları ismini, yörenin eski ismi olan Arcadiapolis'ten alıyor. Türkiye'de Sauvignon Gris ve Pinot Gris cinsi üzümlerin yetiştirildiği tek bağ olan Arcadia Bağları'nda Sauvignon Blanc, Narince, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Öküzgözü ve Papaskarası da yetiştirilen diğer üzüm çeşitleri.

Kalıntı bırakan kimyasalların tercih edilmediği Arcadia Bağları aynı zamanda içerisinde birçok meyve ağacının bulunduğu, bostanların ve meşe ağaçlarının yer aldığı bir gastronomi merkezi. Bağ ziyaretinizde üzümleri tanımanın ve üzüm hasadına eşlik etmenin yanı sıra doğa içerisinde, meyve ağaçları arasında da geziler yapabilir, doğadan kuzu kulağı ve kontrollü şekilde mantar toplayarak keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Yine Arcadia Bağları'na ait olan ve Istranca Dağları'nın eteklerinde yer alan otelde konaklayarak de keyifli keşfinizi daha da uzatabilirsiniz. Arcadia Bağ Evleri 0533 514 14 90

Gelibolu Bağları
Kendinize ayırdığınız zamanda hem bölgenin bağ kültürünü hem de tarihini tanımak isterseniz, üstelik birkaç gün de vaktiniz varsa sizin için en iyi rota; Gelibolu Bağları. Gelibolu Eceabat tarafında kalmak için önerimiz ise Hotel Caeli.
Gelibolu Konaklama Önerileri için bu linki ziyaret edebilirsiniz: https://www.kucukoteller.com.tr/gelibolu-otelleri

Gali Bağları: Hem Ege Denizi'ni, hem de Marmara Denizi'ni gören Gali Bağları'nda Cabernet Sauvignon, Merlot üzümleri yetiştiriliyor. Gali Bağları'nı gezmek için ise önceden randevu almak gerektiğini belirtelim. Gali Bağları'nı grup halinde gezmeyi tercih ederseniz bağ içerisindeki evde Trakya kuzusu, mevsimindeyse eğer Çanakkale'nin meşhur sardalya balığını ve istiridyesini tadabilirsiniz. Aynı zamanda bir antik kentin üzerinde kurulmuş olan bağların içerisinde 2. Dünya Savaşı'ndan kalmış mevzileri de gün içerisinde görme şansına sahip olabilirsiniz.
Suvla Bağları: Trakya Bağları arasında en fazla çeşit üzümün yetiştiği bağlardan biri Suvla Bağları. 640 dönümlük organik bağlarda Roussanne, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Cabernet Franc, Petit Verdot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Grenache Noir, , Merlot,  Marsanne; yerli üzümlerde ise yarımadaya özgü Kınalı Yapıncak ve Karasakız türleri yetiştiriliyor.

Ulusal ve uluslararası birçok ödüle sahip olan Suvla Bağları, 2010 yılından bu yana, yıl içerisinde yüzlerce ton şarabın pazara girmesini sağlıyor ve ülkemizin adını adeta uluslararası arenada başarıyla temsil ediyor. Son derece çağdaş bir üretim merkezine sahip olan Suvla Bağları, 09.00-22.00 saatleri arasında bir bağ gezisinden ziyade adeta bir bağ yaşamı deneyimi sunuyor. Bağlarda üzümler ve üzüm hasadı hakkında bilgi aldıktan sonra restoran kısmında yöreye ait lezzetleri Suvla şarapları ile bir arada tadabilirsiniz.