Trabzon'da Gezip Görülecek En Güzel Yerler

Gezmeyi sevenler, seyyahlar ve kültürel aktiviteleri sık sık yapan insanlar bilirler. Bir şehri doğal olarak güzelleştiren dağdır, ormandır, sudur. Trabzon'da üçü de var. Karadeniz'in kıyısında masmavi deniziyle, yemyeşil ormanıyla, heybetli dağlarıyla Trabzon, size muhteşem bir kombinasyon sunuyor. Şehir doğal güzellikler bakımında tam bir harikadır. Burada dağlar, deniz, göl ve çaylar, yaylalar ve uçsuz bucaksız ormanlar mevcuttur.

Ancak Trabzon'u sadece doğasıyla değerlendirmek ona haksızlık olacaktır. Trabzon'da kültür, tarih ve mutfak da doğadan hiç de geri kalmayacak şekilde zengindir.  Bazı şehirler vardır ki, bir iki günde gezilip bitirilebilecek büyüklüktedir. Ancak Trabzon bu şehirlerden ayrılır. Trabzon için yapılacaklar listesini yazdığımızda bu süre daha fazla olmaktadır.
Son yapılan araştırmalarda, Türkiye'de yaşanılacak şehirler içinde ilk 10 sıraya girmektedir Trabzon. İklimi geziye son derece müsaittir. Tabi ki yaz ayları gezi açısından daha rahattır ama Trabzon'da her mevsimin ayrı bir güzelliği vardır.



Şen-şakrak insanlarıyla, kültürel dokusuyla ve kolay ulaşılabilir olmasıyla Trabzon gayet davetkar. Trabzon'un güzelliği dillere destan. Antik zamandan itibaren çeşitli hatıratlarda ve yazılarda adından bahsedilmiş ve sonrasında Bizans, Rum İmparatorluğu ve Osmanlıların gözbebeği olmuş. Tarihi 'İpek Yolu'nun önemli duraklarında olan şehir, birçok farklı kültürden insana kucak açmıştüm zamanlarda.

Trabzon'a has diyebileceğimiz birden çok özellik mevcut bu şehirde. Kendine has müziği, tarihi ve doğal dokusu, deniz ürünleri, diğer yöresel yemekleri birçok gezgin tarafından bilinir. Sportif faaliyetler açısından da şehir oldukça zengin. Trabzonlular şehir tanıtımında spora ayrı bir önem vermekte ve çok farklı türde spor faaliyetlerini bir arada desteklemekteler.



Trabzon’a Nasıl Gidilir?

Trabzon’da uluslararası bir hava alanı bulunmakta, şehre dilerseniz hava yolu ile dilerseniz de kara yolu ile gidebilirsiniz. Şehir içi hatları da oldukça yoğun ve sizin talebinizi karşılayabilecek düzeyde. Yaz aylarında da şehir içi deniz gezi seferleri mevcut.



Trabzon’da Ne Yenir?

Şehir, yukarıda da yazdığımız gibi, Türkiye'de mutfak bakımından oldukça zengin bir şehir. Trabzon'a geldiğinizde Hamsi ve diğer deniz ürünleri, Karadeniz Pidesi, Trabzon Tereyağı yemeden asla dönmeyin. Yemekler genellikle bu ana türler üzerinde çeşitleniyor. Bununla birlikte Trabzon'a ait 20'nin üzerinde yöresel yemek belirlenmiş durumda. Mısır Ekmeği, Hamsili Pilav, Muhlama, Burma Tatlı, Trabzon Hurmalı Kek, Hamsili Bulgur, Mısır Çorbası, Haluşka, Hodan Böreği, Trabzon Helvası, Hamsiköy Fırın Sütlacı ve daha birçok ulusal ve yöresel lezzet sizleri beklemekte.

Önerdiğimiz Yeme - İçme Yerleri:
-Sürmene'de Tüysüzoğlundan kuymak alın!,
-Trabzon'da güzel köfteyi Akçaabat çarşıda bulunan küçük bir işletme olan Komaroğlu köfte salonunda yiyin!
-Akçaabat köftesi için Nihat usta da en iyilerden. Akçaabat'ta kesinlikle Cemil usta 'ya da gidip ikram edilen fındıklı baklavasını bir tadın, hem köfte hem baklava off ki off…
-Çarşının içinde İskender paşa caminin arkasında İskender paşa köftecisi diye bir yer var, (herkes bilmez orayı) oraya da gidin. Yine çarşının içinde Muharrem Usta Dönercisi var, döneri müthiş!
-Diğer Köfte önerilerimiz için Molozda Mehmet Usta, Kamiloğlu Köfte Salonu ve Kalafatoğlu köfte'yi öneririz.
-Trabzon Menzil kasabında et mutlaka yeyin ve yanında o sodalarından için, et yerken yağdan da ekstra alıp yiyebilirsiniz.
-Vakfıkebir'de Bir Tat Pide'de mutlaka bir pide yiyin, sonra dönüp dönüp tekrar yemek isteyebilirsiniz.
-Trabzon'da gidilecek en iyi balık restoranlarından biri; Bordo Mavi Balık.
-Pide Salonu tavsiyemiz ise Terminal pide veya Yılmaz pide.
-Sera gölüne çıkacaksanız, yukarı kısmında yer alan Akpınar'da da köfte yemenizi önerebiliriz. Gayet leziz.
-Sürmene'den sonrasına ilerliyorsanız, Of'un girişinde sağda Cansızoğlu restoran var, orada kılçıksız, lokma lokma fırında balık buğulama yemelisiniz, tadı müthiş!
-Of'ta döner yemek için Özkardeşler Lokantası iyi tercih.
-Çamburnu'nda Marina Balık
-Ortahisar'da döner yemek için Lezzet Lokantası.
-Trabzon simiti yemeden dönmeyin tabi. Bir de eğer Karadağ yaylasına gidecek olursanız, orada küçük bir fırın var, peynirli pidesi harika.
-Zemu Swiss Bakery Trabzon bir kahve molası için harika bir durak.  (Butik Fırın Cafe) 0462 231 03 05
- Meyve tatmayı seviyorsanız tam sırası. Trabzon hurması ve yerli mandalinalar, bal kabağı tatlısı, karalahana çorbası ve sarması, dağlardan gelen küçük ama lezzetli kestaneleri de unutmayın!
- Uzungöl'den yukarı devam edip göllere giderseniz, bir akşam LAZ VE GAZ adlı kahvaltı-balık-köftecisinde balık yiyin hele ki kahvaltısı da müthiştir. Gelmişken Uzun Sokak'ı gezin. Uzun Sokak'ta ki Trabzon Şehir Müzesini gezin.
- Pekünlü merkez pideye kesinlikle yer açın, peynirli pide için ise tavsiyemiz SÜRMENE BOZO PİDE.
- Sürmene de Memişağa Konağında deniz manzaralı bir kahvaltıyı mutlaka gezi planınıza ekleyin!
- Kahvaltı için sadece Pazar günleri açık olan Kireçhane Köyü Halk Pazarı'nı veya yöresel ürünlerden de alma imkanınız olan Balkabağı Şarküteri'yi -@balkabagisarkuteri - akşam üzeri hem çay içmek hem deniz havası almak hem de günü batırmak için Faroz Balıkçı Barınağı'nı, Çal Mağarası'na giderseniz hemen üstünde bulunan (Nayino Dağ Evi'nin yanındaki) Trabzon'un tek/en büyük doğal kaya tırmanış bahçesi Şahinkaya/Doğakaya'yı, kendine has kasap köftesi için havalimanı karşısındaki Kalamış Restaurant/Meyhane'yi, etin iyisini/güzelini Osman Hoca'da, daha yakın/ulaşılabilir için Özdemir Kasabı'nı, direkt yemek için olmasa bile ortamı görmek açısından Yomra Cazılar Deresi Alabalık Tesisleri'ni tavsiye edebiliriz.
- Veee son olarak Trabzon da muhteşem bir mekan @findikocagi şiddetle tavsiye ediyoruz. El yapımı ürünler tadına doyulmaz farklı lezzetler. Ve bölgenin en güzel girişimci kadınlarına örnek kaliteli bir işletme.



Trabzon’da Gezilecek Yerler
Tarih dokusu da oldukça doyurucu bir yer Trabzon. Gezinize Atatürk'ün vasiyetini de yazdığı Atatürk Köşkü'nden başlayabilirsiniz. İçerisinde bir müze de bulunmakta.
Sonrasında Ayasofya Müzesi ve Trabzon Kalesi gezilebilir. Trabzon merkezinde bulunan Bedesten de unutulmamalıdır. Bundan sonra Hristiyan kültüründe dünya kültüründe çok önemli yerlere sahip olan Sümela Manastırı, Peristera Manastırı ve Vazelon Manastırı ziyaret edilebilir. Yalnız buralara gitmeden önce, şehre olan yol mesafesini bilmeniz gerekmektedir. Tarihi yerleri bitirdikten sonra modern yapılardan Forum Trabzon AVM'ye uğrayabilir ve Zağnos Vadisi Parkı'nda dinlenebilirsiniz. Uzungöl ve yaylalar şehrin doğal güzelliklerindendir. Sis Dağı Yaylası en güzel yaylalardan, Kuruçam Yaylası, Kadırda Yaylası, Mavura ve Kiraz Yaylaları, doğası dillere destan tabiat harikalarıdır.

Diğer Gezi Rotaları:
- Akçaabat'ta Osmanlı döneminden kalan konakların olduğu Ortamahalle'yi gezebilirsiniz. Karadeniz ve Akçaabat manzarası ayaklarınızın altında. Çok da fotojenik.
- Merkezde küçük bir Alaca Han var hala el sanatları ile küçük uğraş atölyeleri var, ilginizi çekerse gidebilirsiniz.
- Merkezden gidilebilecek en yakın ve güzel yaylalardan birisi Hıdırnebi Yaylası. Hava açıksa muhteşem bir manzarası var. Bulut denizine denk gelmeniz de olası. Gitmişken biraz daha yukarısında Karester tepesine çıkmayı, Balıklı Göl'e ve Aygır Gölüne gitmeyi ihmal etmeyin! Burada o meşhur yayla salıncakları da var.
- Trabzon Müzesi (Kostaki Konağı) & Ayasofoya Müzesi şu anda restorasyonda. Siz yine de gitmeden önce edin.
- Şalpazarı ilçesine bağlı Sisdağı yaylasını da öneriyoruz. Sandık gölü ve şelale var orda.
- Sümela'dan yukarı çok güzel yaylalar var. Sırasıyla hepsini ziyaret edebilirsiniz. Santa Harabeleri, Taşköprü Yaylası, Çakırgöl, Camiboğazı, Hanzarya Boğazı, Kıromantik Kent, İmera, Karaca Mağarası, Torul Cam Seyir Terası, Zigana diğer gezi rotaları.
- Sürmene tarafında önce Araklı Asmasu Şelalesini görmelisiniz, sonra tekrar geri dönüp bu defa Sürmene Zarha Dağı'nı ziyaret edin deriz.
- Uzungöl'e uğrayacaksanız esasen bu saydıklarımızı görmeniz daha iyi olacaktır. Karestel yaylası, Atlas Dergisi tarafından 50 Saklı Cennet arasında gösterilen Haldizen ve Yedi Göller bölgesinde bulunan Balıklıgöl, Aygır gölü, Büyük yayla ve Demirkapı Köyü.

Deneyim:
Bayburt - Trabzon arasında Kırklar mescidi var, hem bulut denizi hem de drone çekimi için ideal bir yer... Rakım olarak yüksek olduğu için kışın ulaşım sorun olabilir.



Trabzon’da Neler Yapılır?

Doğası ve tarihi ile ünü Türkiye'yi aşmış Trabzon'da yapılacak faaliyetler tabii ki bunlarla sınırlı değildir. Bir defa Trabzon denince akla Trabzonspor gelir. Şehrin tanıtımında büyük katkısı olan bu spor kulübünün mazisini öğrenebilir ve yerinde görebilirsiniz. Horon ve Kemençe Trabzon'da bir başka önemli figürdür. Mutlaka bir folklor gösterisi olan mekânı gezmelisiniz. Trabzon'u Trabzon yapan önemli faaliyetlerden biri de 'Yayla Şenlikleri'. Ve sadece bir defa değil, ilkbahar - yaz dilimi içerisinde onlarca festival ve şenlik programı mevcut. Seyahatinizi mutlaka bunlardan birine denk getirmenizi önemle tavsiye ederim. Hatta festival programına bakarak program yapmanız sizi daha da rahat ettirecektir bu konuda. Programlar belediye ve valilik sitelerinde ilan ediliyor. Yamaç paraşütü, doğa yürüyüşleri ve su sporları da Trabzon'da gün geçtikçe gelişen aktiviteler. Yani Trabzon'da zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Uzungöl'e gelirseniz meşhur tereyağında Alabalığı, Muhlamayı, üstüne de sütlacı yemeyi unutmayın. Seyir terasına çıkmayı, göletleri gezmeyi, galo omad'da çay içmeyi, göl etrafı turu atmayı ve gerçek Uzungöl tarihini özetleyen Uzungöl Dursun Ali Müzesini gezmeyi unutmayın.
Uzungöl'e gittiğinizde oraya yakın olan Demirkapı yaylasına da gidin. Adeta mest olunacak bir yer. Çay ve soba keyfi de oranın tamamlayıcısı.


Trabzon’dan Neler Alınır?
Her şehirde olduğu gibi Trabzon'da da birçok yöresel hediye mevcuttur. Bu hediyeleri hem kendi ailenize hem de sevdiklerinize alabilirsiniz. Bir defa en önemli simgelerden biri Kemençe'dir. Yöresel kıyafet ve kuşaklar da Trabzon'a özel olarak alınabilir. Bunlardan başka Peştemal'ı da unutmamak gerekir. Trabzon usulü Telkâri işlemeli takılar ve hediyelik eşyalar da yoğun rağbet gören türler arasındadır. Ve bıçaklarıyla ünlü olduğu için bıçak alabilirsiniz.



Unutulmaz bir Trabzon turu ve gezisi geçirmeni dileğiyle.
Trabzon'da kalacak yer önerileri için; Trabzon otelleri sayfamıza göz atın.