Sapanca'da Gezilecek Yerler
Sapanca: Adapazarı'na bağlı, gölü ile ünlü olan ve dereleri, içme suyu havzası ve ormanlarıyla son yıllarda gelişen bir turizm noktası olan Sapanca; konumu ile pek çok büyük şehre de oldukça yakın.
Sapanca, Adapazarı'na yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Merkeze bu kadar yakın olmasına rağmen şehrin gürültüsünden ve kalabalığından oldukça uzak. Hafta sonu kaçamaklarınız için bile son derece uygun konumda. Oldukça dingin, huzurlu ve doğayla iç içe bir hafta sonu geçirebilmek son yıllarda en çok tercih edilen bölgelerden biri.
Sapanca Gölü ise etrafı ormanla çevrili, yaklaşık olarak 40 kilometrekare genişliğinde doğa harikası bir göl. Kıyısındaki bitki türlerinin çeşitliliği, suyunun berrak mavisi özellikle doğanın canlandığı bahar aylarında tam bir renk cümbüşü yaratıyor. Çınar ağaçları, sebze meyve bahçeleri arasında uzanan gölgeli yolları bölgeye ve göle ayrı bir güzellik katıyor.
Sapanca'ya geldiğinizde gezebileceğiniz ve kolaylıkla ulaşabileceğiniz Kırkpınar ve Kurtköy beldeleri de var. Kurtköy'de dereler, geniş piknik alanları, alabalık çiftlikleri ve restoranlar bulunuyor. Buraya ayrıca Sapanca'nın meyve bahçesi desek çok da yanılmış olmayız. Kırkpınar'da ise daha çok yeşillikler içinde ve rahat yürüyüş alanları var. Bölgedeki restoran ve kafeler de çok tercih ediliyor.
Sapanca'da göl kenarından başka mesire yeri olarak Maşukiye yoluna doğru çıkarken yolun her iki yanında kurulan alabalık üretim tesisleri ve restoranlar da var. Alabalık; ızgara, güveç, mısır ununda tavada ve kiremitte yapılıyor. Dağ ve göl manzaralı Maşukiye, Sapanca ile Pamukova arasında dünyada çok nadir rastlanan iklim koşullarına sahip. Yaz sıcaklarında bile her zaman ferahlık veriyor. Göl ise çok fazla derin değil. Suyu içilebiliyor, yüzülebiliyor ve sörf, yelken yapılabiliyor. Deniz bisikleti ya da sandalla çevrede gezintiye de çıkabilirsiniz. Eğer balık tutmaktan hoşlanıyorsanız, oltalarınızı yanınıza almayı da ihmal etmeyin.
Sapanca'nın yerleşim olarak tarihi milattan önceki yıllara dayanıyor. İlk zamanlarda Frigyalıların yaşadığı topraklarda, asıl olarak yerleşimi kuranlar Bitinya Krallığı'ymış. Daha sonraları pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapan beldede çok sayıda tarihi kalıntıya rastlamak mümkün. Bugün Sapanca merkezdeki Hükümet Konağı'nın önünde Bizans Dönemi'nden kalan lahitler sergileniyor. Ayrıca Sapanca merkezde, 1800'lü yıllardan bugüne kadar ulaşmayı başarmış ve tescilli 60'a yakın ev var. Mimar Sinan'ın yaptığı bir kemer de ilçe merkezinde bulunuyor. Bunların dışında Osmanlılardan kalma çok sayıda mimari eseri beldede görebilirsiniz.
Sapanca Gölü, çevre illere, özellikle de İstanbul'a yakınlığıyla, temiz havasıyla, tertemiz doğasıyla, sunduğu pek çok aktivitelerle ve çevresinde de gezilebilecek yerlerin fazlalığıyla son yıllarda pek çok kişinin tercih ettiği bir turizm merkezi hâline geldi. Misafirlerine her mevsim huzur ve dinginlik veren Sapanca Gölü, özellikle hafta sonları güzel kaçamaklar yapmak isteyenler için uygun bir alternatif oluşturuyor.
Gölün maviliğiyle gölü çevreleyen doğanın yeşilinin birleşmesi, adeta cennetten bir köşe oluşturmuş. Şehrin karmaşasından ve gürültüsünden sıkılanlar için göl çevresindeki turistik tesisler, çeşitli konaklama alternatifleri sunuyor. Yazları göl kenarı plaj olarak da kullanılıyor, misafirler gölün serin sularında yüzerek serinleme ve su sporları yapma imkânı bulabiliyor. Ayrıca serin havasıyla ve dağlardan akan buz gibi dereleriyle de yaz sıcaklarında bir kaçamak olanağı sunuyor. Kışları ise bembeyaz bir örtüye bürünen dağların çevrelediği gölün çevresinde doğa yürüyüşleri yapmak ve şehrin hava kirliliğinden kaçıp tertemiz havayı solumak, Sapanca Gölü'nün tercih edilmesinin sebeplerinden birkaçı.
Sapanca'nın iklim özellikleri ve toprak yapısı sayesinde bölgede zengin bir flora oluşmuş. Havadaki nem ve oksijen miktarının uygunluğu ve toprağın az tuzlu olması, bitkilerin yetişmesinde en ideal ortamı oluşturuyor. Böylece bitkiler çok daha canlı, sağlıklı ve iri yapraklı oluyor. Başka bölgelerde de yetişebilen bir bitki Sapanca'da yetiştirildiğinde, yeşilin çok daha farklı tonlarına kavuştuğu görülüyor. 100'den fazla çeşit bitkiyi görebileceğiniz Sapanca, sadece bu özelliğiyle bile görülmeye değer. Sapanca'nın misafirlerine sunduğu derin sakinlik ve huzurda, bu bitki çeşitliliğinin de büyük rolü var.
Sapanca'da Konaklama için İlk Önerimiz: Beta Home Göl Evi
Sapanca'da Konaklama için Diğer Bir Önerimiz: Çayır Çimen Tatil Evleri
Bir Diğer Öneri ise: Uğurlu Dükkan Home
Sapanca'da Tüm Konaklama Önerilerimiz için https://www.kucukoteller.com.tr/sapanca-otelleri sitesine göz atın!
Son yıllarda özellikle büyükşehirlerin karmaşasından, hafta sonu gibi kısa bir sürede de olsa uzaklaşmak isteyenler tercih ettiği Sapanca Gölü ve çevresinde konaklama tesislerinin sayısı giderek artıyor.
İsterseniz göl kıyısında, merkezde ya da biraz daha yükseklerde ve muhteşem bir göl manzarasına hâkim bir Sapanca oteli tercih edebilirsiniz. Bize kalırsa oteliniz biraz daha yükseklerde, güzel bir manzaraya hâkim konumda olsun. Sapanca otelleri genellikle küçük ve butik otel tarzında hizmet veriyorlar. Yılın her dönemi hizmete açık olan oteller, oda kahvaltı veya yarım pansiyon olarak çalışıyor.
Sapanca'daki otellerin işletmecileri genellikle beldede yaşayan halk. Dolayısıyla oldukça samimi ve güler yüzlüler. Çalışanlar ve işletmeciler size sorunsuz ve huzurlu bir tatil yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Sapanca otellerinin fiyatları ise genellikle uygun. Yılın her dönemi açık olduklarından dönemsel fiyat farklılıkları da yok. Hemen herkesin bütçesine hitap eden fiyat seçenekleri var.
Sapanca'da güzel bir tatil geçirmek isterseniz sitemizi inceleyerek Sapanca otelleri, Sapanca otel fiyatları ve uygun fiyat senekleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin, özellikle hafta sonları oldukça yoğun oluyorlar.
Sapanca'da Gezilecek Yerler
Sapanca'ya geldiğinizde öncelikle Sapanca Gölü'nü görmelisiniz. Göl çevresinde güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz, yeşillikleri ve doğanın çeşitliliğini seyredebilirsiniz. Sapanca merkezde bulunan ve Osmanlılardan kalan tarihi cami, han ve hamamları gezebilirsiniz. Rahime Sultan Camii ve tuğrasını görebilirsiniz. Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Rüstem Paşa adına yaptırılan Rüstem Paşa Camisi'ni görebilirsiniz. Merkezdeki Hükümet Konağı'nın önünde Bizans Dönemi'nden kalan lahitler sergileniyor, onları görebilirsiniz. Ayrıca Sapanca merkezde 1800'lü yıllardan kalma 60 kadar tarihi özellikte ev bulunuyor. Bu müze evleri görebilirsiniz.
Sapanca merkezde gezebilir, çarşıya gidebilirsiniz. İlçe merkezinde Mimar Sinan tarafından yapılan ve Vecihi Kemeri olarak bilinen kemeri görebilirsiniz. Sapanca'nın güzel ve şirin köylerinden biri olan Maşukiye'ye gidebilirsiniz. İsmiyle müsemma olarak siz de gördüğünüz güzelliklere âşık olabilirsiniz. Eğer kış mevsiminde bölgeye geldiyseniz Kartepe'ye gidebilirsiniz. Bembeyaz örtüyle kaplanmış doğayı seyredebilir ve kayak yapabilirsiniz.
Sapanca'ya yakın mesafede bulunan Derbent beldesine gidebilirsiniz. Burası da en az Sapanca kadar doğal güzellikleri ile ünlü ve büyüleyici bir belde. Sapanca'da göl kıyısında bulunan Kırkpınar beldesine gidebilirsiniz. Burası da en az diğer beldeler kadar güzel ve etkileyici bir doğaya sahip. Sapanca'ya bağlı olan ve İstanbuldere olarak bilinen bölgeye gidebilirsiniz. Burası da kuş sesleri arasında huzurlu ve dingin zaman geçirmeniz için adeta özel olarak tasarlanmış gibi. Doğanın içinde, tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Sapanca'da Ne Yapılır
Sapanca'ya geldiğinizde öncelikle göl kenarında güzel bir sabah yürüyüşü yapmalısınız. İsterseniz bisiklete de binebilirsiniz. Muhteşem güzellikteki göl manzarası ve doğanın içinde, bol oksijenli bir sabah yürüyüşü kendinizi iyi hissettirecektir. Sonrasında isterseniz göl kıyısındaki tesislerde isterseniz de konakladığınız otelde güzel bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz.
Gün içinde Sapanca merkezde bir keşif turuna çıkabilirsiniz. Sapanca sokaklarında ve çarşısında gezebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın.
Sapanca'daki tarihi kalıntıları ve eserleri ziyaret edebilirsiniz. Bizans döneminden kalma lahitleri ve mezar taşlarını görebilirsiniz. Mimar Sinan tarafından yapıldığı söylenen Vecihi Kapısı olarak adlandırılmış kemeri görebilirsiniz. Rüstem Paşa ve Rahime Sultan Camileri'ni görebilirsiniz.
Eğer su sporları tutkunuysanız Sapanca Gölü pek çok farklı su sporu için uygun koşullar sağlıyor. Su kayağı, kano, katamaran ve rüzgâr sörfü gibi farklı aktiviteleri deneyebilirsiniz. Maşukiye, Derbent ve Kırkpınar gibi doğa harikası diğer bölgelere gidebilirsiniz. İsterseniz burada da doğa yürüyüşü, bisiklet turu ya da piknik gibi aktiviteler planlayabilirsiniz. Kayık ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Eğer kış mevsiminde geldiyseniz Kartepe'ye de gidebilirsiniz. Kayak yapmak ve bembeyaz doğada vakit geçirmek eğlenceli olacaktır. Sapanca Gölü kenarında veya Maşukiye'de güzel bir alabalık ziyafeti yaşayabilirsiniz. Alabalığın her türlüsünü buradaki tesislerde bulabilirsiniz.
Sapanca ve civarında Editör'ün Özel Önerisi
- Bol oksijenli yürüyüşler için Kırkpınar 'a ve Sukaypark'a
- Gün batımını güzel bir yürüyüş ile yakalamak için Sapanca Harmanlık yürüyüş yoluna
- Sapanca' nın meyve bahçelerini görmek ve Alabalık çiftliklerine gitmek için Kurtköy'e
- ATV turu ve safari için Kartepe' ye
- Paintball için Meşelik Park' a
- Balık tutmak için oltaları alıp göle
- Bisiklet kiralayıp turlamak için yine göle
- Zipline ile 250 m yukarı çıkmak için Naturköy' e
Sapanca'da Nerede Yenir
Turistik özellikte bir belde olan Sapanca'da yemek için de pek çok alternatifiniz var. Sapanca ve Maşukiye dendiğinde aklımıza ilk gelen şey alabalık. Hatta bu bölgeye Alabalık Vadisi de deniyormuş.
Özellikle göl kenarındaki yerlerde çok sayıda alabalık çiftliği bulunuyor. Buralarda alabalığın hemen her türlüsünü yiyebiliyorsunuz. İsterseniz kiremitte, tavada ya da ızgarada alabalık servis ediliyor.
Bunun dışında bölgeye özgü yöresel lezzetleri de bulabilirsiniz Sapanca'da. Yöresel mutfakta genellikle sebze yemekleri ağırlıkta. Yöre yemeklerinin en bilinenleri mısır ekmeği, lahana sarması, cevizli fasulye, cevizli pekmezli lokum, yeşil fasulye turşusu gibi değişik lezzetler. Gittiğinizde mutlaka denemelisiniz.
Bölgede yer altı suları da oldukça zengin. Gittiğinizde mutlaka göreceksiniz. İsterseniz kaynak sularının çıktıkları yerlere yakın olan yerlerde tadabilirsiniz.
İsterseniz fast food restoranları, ızgara et çeşitleri, pide, kebap, lahmacun gibi lezzetleri yapan restoranlar da bulabilirsiniz.
Beta Home Gölevi ( +90 533 695 4579 ) öğlen ve akşam yemeği servisi veriyor. Gulaş, naneli fırın kuzu, kağıtta balık, tahinli fıstıklı köz kırmızı biber salatası ve balkabaklı kup, en beğenilen kış lezzetleri arasında.
Sasa Harmanlık kahvaltısı ile meşhur olan bir mekândır. Restoranın menüsünde hem İtalyan hem de Türk yemekleri yer alır. Muhteşem bir manzaraya sahiptir. Bu manzara eşliğinde kahvaltı yapılabilir ya da akşam yemeği yenilebilir.
Adres: Gol Mah. Harmanlık Mevkii Sahil Şeridi, Sapanca 54600, Türkiye
Telefon Numarası: (0264) 582 90 77
Naturköy: Çocuklu ailelerin çocukları ile birlikte oldukça keyifli vakit geçirebileceği çok güzel ve eğlenceli bir mekân olan Naturkoy aynı zamanda muhteşem bir alana kurulmuştur. Bu alanda durmadan akan bir dere yemyeşil bir arazi bulunmaktadır. Ayrıca yemeklerin yanı sıra mekânda özellikle çocuklara mutlu üzere düşünülmüş aktiviteler vardır. Bunlardan biri çocuk parklarıdır. Bir diğeri ise palyaçolardır. Mekânda ızgara ürünlerin en lezzetlisini bu güzel manzara eşliğinde yemenin zevki yaşanabilir.
Adres: Mahmudiye Koyu Dereiçi Mahallesi Sapanca / SAKARYA
Sapanca'ya Nasıl Gidilir?
Sapanca'ya kendi aracınızla, otobüsle ya da demir yolunu kullanarak ulaşabilirsiniz. Eğer otobüsle gelecekseniz Adapazarı'na ulaştıktan sonra şehir içi ulaşım imkânlarını da kullanarak 20-25 dakika içinde Sapanca'ya ulaşabilirsiniz. Bazı büyük şehirlerden direkt olarak Sapanca'ya otobüs seferleri de var. Demir yolunu kullanacaksanız Adapazarı'na gelen trenlerle ulaşmanız mümkün. Eğer kendi aracınızla gelecekseniz, özellikle İstanbul'dan gelenler için en uygun seçenek TEM otoyolunu kullanmak. Diğer şehirlerden gelecek olan misafirlerimiz içince bazı yol bilgilerimiz şöyle:
o Sakarya - Sapanca arası yaklaşık 25 kilometre ve 30 dakika kadar sürmektedir.
o İstanbul - Sapanca arası yaklaşık 135 kilometre ve 1 saat 45 dakika sürmektedir.
o Eskişehir - Sapanca arası yaklaşık 185 kilometre ve 2 saat 15 dakika sürmektedir.
o Ankara - Sapanca arası yaklaşık 320 kilometre ve 3 saat sürmektedir.
o Bursa - Sapanca arası yaklaşık 165 kilometre ve 2 saat 10 dakika sürmektedir.
o İzmir - Sapanca arası yaklaşık 490 kilometre ve 6 saat 15 dakika sürmektedir.
Sapanca'dan Ne Alınır
Sapanca merkezde ya da göl çevresinde pek çok hediyelik eşya satan dükkânlar görebilirsiniz. Buradan sevdikleriniz ve kendiniz için hediyelik eşyalar, süs eşyaları, takılar ve özgün seramik ya d ahşap figürler satın alabilirsiniz.
Bitki çeşitliliği ile ünlü Sapanca'dan eviniz için ya da balkonunuz için çeşitli saksı bitkileri satın alabilirsiniz.
Sapanca'da yabani söğüt ağacından yapılmış çok güzel sepetler bulabilirsiniz. Semt pazarından ya da halkın açtığı tezgâhlardan meyve, sebze satın alabilirsiniz. Kışlık ürünler bulabilirsiniz. Kıyafet, tekstil ürünleri, işlemeli örtüler ve kumaşlar alabilirsiniz.