Phuket'te Yapılması Gerekenler Kılavuzu

Phuket'te Yapılması Gerekenler Kılavuzu - Plajlar, Özel Tekne Kiralama ve Gece Pazarları

Bizim için en güzel anılardan biri de Tayland - Phuket tatiliydi. En güzel ve keyifli tatilimize aracı olan Singapore Airlines'ın konforlu uçakları ve güleryüzlü ekibi ile gidip geldiğimiz Phuket'i anlatmak için sizlere bir rehber niteliğinde blog yazısı oluşturduk. ''Uzak diyarlar artık daha da yakınınızda'' diyerek haydi Phuket'e doğru bir yolculuk yapalım.

"Not: Singapur Havayolları ile aktarmanın keyfe dönüştüğü Changi Havalimanı’nda aktarma yaparak, Uzakdoğu balayı destinasyonları olan Phuket, Singapur, Bali ve Sidney'e gidiş geliş 449 dolardan başlayan özel promosyonları varmış. 5-26 Ocak 2019 arasında bileti alarak, 1 Şubat 2019 - 14 Aralık 2019 tarihlerinde siz de bizim gibi daha ekonomik bir uçuş planlayabilirsiniz." www.singaporeair.com linkinden kampanyalarını görebilirsiniz.

Phuket, el değmemiş beyaz plajların ve berrak mavi suların ülkesi. Phuket, huzurlu göründüğü kadar gece kulüpleri ve gece hayatı aktiviteleriyle de nam salmış bir yer.  Bir şehirde yapılacak bu kadar çok şey olunca, dünyanın en rağbet gören ada kaçamaklarından biri olmasına şaşmamak gerek.
Burada yapılacaklar listesinin sonunun gelmemesi ilk kez gelen bir ziyaretçinin gözünü korkutabilir, ama endişelenmeyin, her şeyi sizin için listeledik.
Tekne kiralama fiyatlarından ilgi alanlarınıza uygun plajlara kadar, işte Phuket'i fethetmek için eksiksiz bir kılavuz:

- Adalar arası gezinti -
 
Çok sayıda adayı keşfetmeden ve hazır oradayken şnorkelle dalış yapmadan hiçbir plaj tatil tamamlanmış sayılmaz. İşte bizim deneyimleyerek seçtiğimiz en iyi alternatifler:
 
Özel tekne kiralama
 
En düşük fiyatla otantik bir ( longtail boat ride ) uzun tekne gezintisi yapmanın en iyi yolu, Rawai Plajındaki tekne sahiplerinden Koh Racha'ya (Racha Adaları) ve civar adalara tam günlük bir gezi için yaklaşık 5000 baht (209 $) karşılığında tekne kiralamak olacaktır.

Alternatif olarak, Chalong Körfezinde de bir gün için 15,000 baht (636 $)'dan başlayan daha yüksek fiyatlarla Phang Nga Körfezi ve Phi Phi Adalarına longtail tekne kiralama hizmeti sunulmaktadır.

Yolculuk süresini kısaltmak isteyenler bunun yerine bir sürat teknesi tercih edebilir. Sürat teknesi kiralama fiyatları biraz daha pahalıdır, Rawai Plajında 20,000 Baht (835 $) ve Chalong Körfezinde 30,000 baht'dan (1253 $) başlıyor. Bu sürat tekneleri yaklaşık 10 kişilik ve Phi Phi Adaları gibi ana karadan uzak adalara girmek için mükemmeldir.
Teknede şnorkel ekipmanı olup olmadığını tekne işletmecilerine sorun ve maceraya atılmadan önce güzergâhı kaptanlarla teyit edin. Tam bir gün için uzun kuyruklu (longtail boat) tekne kiralamayı planlıyorsanız, hava oldukça sıcak olduğundan üstü yarı kapalı bir tekne kiralayın deriz.

Foto: Koh Khai Nok Adası

Gezi günü kendi tekne kaptanınızı bulma telaşına düşmemek için, adalar arası gezinti için rezervasyonunuzu online olarak da yapabilirsiniz. Fiyatlara genellikle sizi otelden alma, İngilizce konuşan bir rehber ve öğle yemeği dahil oluyor.

Aşağıda bizim bulduğumuz birkaç seçeneği görebilirsiniz:

"    James Bond Adası Sürat Teknesi Turu
"    Raya ve Mercan Adası Günlük Gezi
"    Maya Körfezi ve Phi Phi Sürat Teknesi Turu
"    Similan Adaları Günlük Gezi


Phang Nga Körfezi - Zümrüt yeşili sular ve kireç taşı oluşumları

Phuket yakınlarındaki çoğu kıyı beyaz kumları ve berrak mavi sularıyla övünürken, Phang Nga Körfezi zümrüt yeşili sulara sahiptir. Fotoğraf çekmek için oldukça güzeldir, fakat burada şnorkelle dalmayı beklemeyin - zümrüt yeşili rengi (alg bloom) alg çiçeklenmesinin bir sonucu olup su altında görüşü etkilemektedir.
Bunun yerine Phang Nga Körfezinin kireç taşı falezleri arasında kanoyla dolaşmayı tercih edebilirsiniz. Saklı deniz mağaralarını ve körfez boyunca uzanan 4 küçük ada arasındaki insan eli değmemiş flora ve faunaları da keşfedebilirsiniz.

Tam bir deneyim için Hong by Starlight ile online bir tur rezervasyonu yapmanızı öneririz. John Gray'in deniz kanosu turundan büyük övgüyle söz ediliyor. John Gray'in Tripadvisor sayfası bunun hayatlarındaki en iyi kano turu olduğunu söyleyen insanların 5 yıldızlı yorumlarıyla dolu.

Akşam turu sırasında kireç taşı adaları arasındaki küçük alanlar olan Hong'lar arasından geçecek, hatta bazen geçebilmek için sırtüstü yatmanız gerekebilir. Saatler süren keşfin ardından, turu nefis bir Thai ziyafeti ve çiçekler ve yapraklardan yapılan geleneksel Thai tekneleri olan kratong'ların körfeze bırakılmasıyla noktalayacaksınız.

James Bond'un ve filmlerinin hayranı olsanız da olmasanız da hazır oradayken meşhur James Bond Adasına mutlaka gidin. Sudan çıkan bir mermi görünümündeki bu eşsiz ada, adını aldığı Altın Tabancalı Adam adlı Bond filminde de geçiyor.
 
"Plaj" The Beach filminin seti olarak bilinen Phi Phi adaları
 
Berrak sulara ve önü plaj olan bir ormana çıkan yüksek kireç taşı falezleri arasında gizli Phi Phi Adaları 2001 yılı yapımı Plaj filmi ( The Beach ) sayesinde edindiği cennet imajını kesinlikle hak ediyor. Evet, Leonardo Di Caprio'nun başrolünü oynadığı bu film adaları ilgi odağı haline getirdi ve o günden beri çok sayıda insanın akın ettiği bir çekim merkezi durumunda.
Maalesef bu adaların popüler olması, aynı zamanda son yıllarda turistlerle dolup taştığı anlamına da geliyor. Önünde demirlemiş çok sayıda tekneyle, plajlar artık eskisi kadar temiz değil.

Ama yine de genç Leo'nun bir zamanlar yürüdüğü aynı kumlarda yürümek istiyorsanız, adalar Phuket'ten sürat teknesiyle 2 saat uzaklıkta yer alıyor.  Maya Körfezi filmin büyük kısmının geçtiği yer olup tüm plajlardan daha fazla turist çekmektedir. Çoğu insan burada şnorkelle yüzmeyi ve dalmayı veya sadece plajlarda gevşemeyi ve fotoğraf çekmeyi tercih eder.
Geceyi yerleşimin olduğu tek ada olan Koh Phi Phi Don'da sahilde yer alan tesislerden birinde geçirmeyi de tercih edebilirsiniz.

Foto: Mai Thon Adası

Racha Adaları (Koh Racha) - Hızlı şnorkelle dalış için günlük geziler
 
Yakın ama aynı zamanda verimli bir ada gezisi için uzun kuyruklu bir tekne ile sadece 45 dakika uzaklıktaki Raya Adaları olarak da bilinen Racha Adalarını ziyaret edin. Beyaz kumlara eşlik eden berrak sularıyla bölgedeki en iyi şnorkelle dalış yerlerinden biridir.

Popülerliğine rağmen, çeşitli koylar sayesinde kalabalıktan uzak kalabileceğiniz bir yer bulabileceksiniz. Ana koy ziyaretçi tekneleri nedeniyle kalabalıktır, ancak diğer büyük koy olan Ao Siam oldukça sessiz ve kıyılarında daha az ziyaretçi bulunmakta.
Yorucu bir şnorkelle dalış gününün ardından karnınızı doyurmak için adalarda öğle yemeği seçenekleri de bulunuyor ve bir gece kalmak istediğiniz takdirde misafirler için sahil bungalovları da mevcut.
 
Similan Adaları - Eşsiz kaya oluşumlarına sahip bomboş plajlar

Phuket adalarının çoğu turistlerle dolu olabilir, ancak Similan Adaları emsallerine kıyasla biraz daha uzak olduğu için nispeten kalabalık değil. Sürat teknesiyle 45 dakikada ulaşılabilirken, otantik bir uzun kuyruklu tekne yolculuğu 3 saat kadar sürebiliyor.
Fakat boş plajlar, berrak mavi sular ve eşsiz kaya oluşumları için ödemekten geri kalmak istemeyeceğiniz bir bedel olabilir. Ayrıca dünyadaki en iyi 10 şnorkel alanlarından biri olarak gösterilmekte.
Adayı ve mercan resiflerini korumak için, adanın her yıl sadece 15 Ekim ile 15 Mayıs tarihleri arasında halka açık olduğunu unutmayın.

- Plajlar -

 
Patong Plajı - Mükemmel alışveriş ve gece hayatı
 
Patong Plajı Phuket'in Sentosa'sı gibidir. Çevresini saran harika kulüpler, dükkanlar ve restoranlarla, açık ara Phuket'teki en popüler ve ticari plajdır. Plajları dolduran turist kalabalığına, yüksek bar müziğine ve yüksek fiyatlara hazırlıklı olun.
Bu Patong'un bütünüyle kötü olduğu anlamına gelmez - ihtiyacınız olan her şey kolayca erişilebilir mesafede olduğundan çoğu plaja kıyasla oldukça rahattır. İskele boyunca yapacağınız kısa yürüyüş sırasında, harika yemek seçenekleri, hediyelik eşya ve plaj giysileri satan dükkanlar ve gece güzel bir içki içebileceğiniz şirin barlar keşfedeceksiniz.
 
Nai Harn Plajı - Sörf yapmaya uygun daha az ticari bir plaj

Phuket'in çok sayıdaki diğer plajlarına nazaran Nai Harn Plajı Phuket'in diğer ucunda konumlanmış ve Patong'daki çeşitli eğlencelerden ve gece hayatından oldukça uzaktır. Ama zaten bu plajı rahatlamak için mükemmel yapan da bu - daha az ticari ve kesinlikle diğerlerinden çok daha sessiz bir yer.
Sörf yapmayı sevenler daha güçlü akıntıların olduğu Mayıs ve Ekim ayları arasında burada dalgaların üzerinde harika vakit geçirebilirler. Fakat sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız, akıntıların çok daha sakin olduğu Kasım ve Nisan ayları arasında ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Foto: Eski Portekiz tarzı binalarıyla Soi Rommanee sokağı. Phuket eskişehir kısmı.

Karon Plajı - Şnorkelle yüzebileceğiniz noktalar
 
Yüksek fiyatlı bir tekne kiralamaya gerek olmadan bir şnorkel macerası arıyorsanız, Karon Plajı Phuket sahilinde bulabileceğiniz aynı tecrübeyi sunuyor. Plajın en güney ucunda, sığ sularda deniz yaşamını gözlemleme imkanı veren ve bu sebeple de küçük çocuklar ve yüzme bilmeyenler için mükemmel olan harika şnorkelle dalış noktaları mevcut.
Sadece plajın ucunda 350 baht (14 $) ödeyerek gerekli ekipmanları kiralayın ve artık hazırsınız!
 
- Gece Pazarları-
 
Chillva Pazarı - Modaya uygun Artbox esintileri
 
Daha önce gidenler, Bangkok'un ünlü Artbox pazarını bilirler. Chillva Pazarı da onun kardeşi gibi. Yük konteynerlerini sığınak edinen çok sayıda dükkanları ve pazar genelinde asılı süs ışıklarıyla aralarındaki benzerlik hemen göze çarpıyor. 
Ancak Phuket'teki çoğu gece pazarının aksine, Chillva Pazarının hedef kitlesi turistler değil yerel gençler. Bu yüzden burada modaya uygun ürünler daha düşük fiyatlı ve burada kendinize kesinlikle kelepir bir şeyler bulabilirsiniz.
Konteyner dükkanlar her gün açık olmakla birlikte, pazar sadece bit pazarının şehre geldiği Perşembe - Cumartesi günleri arasında tam olarak kuruluyor. Ambians yaratmak için harika müzikler bile var.

Açılış Saatleri:
Sadece konteyner dükkanlar: Her gün 16:00 - 22:00
Tüm Pazar: Per - Ctesi, 16:00-23:00
Adres: 141/2 Yaowarat Road, Phuket Town

Foto: Phangan Adası

Phuket Hafta Sonu Pazarı (Naka Pazarı) - Chatuchak'ın Phuket versiyonu

Bölgedeki en büyük gece pazarı olan Phuket Hafta Sonu Pazarı tatiliniz sırasında mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Otantik Thai lezzetlerini ve hediyelik eşyaları uygun fiyata bulabileceğiniz çok rağbet gören bir mekan.
Bangkok'taki ünlü Chatuchak'da olduğu gibi, bu pazarda da yemekten giysilere ve elektroniğe kadar istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz, sadece söylemeniz yeter. İsterseniz kızarmış böcek bile deneyebilirsiniz!

Patong'dan buraya tuk tuk ile ulaşım yaklaşık 25 dakika sürüyor ve ücreti 400-500 baht ($ 16-20) civarında. Ancak daha ucuz bir seçenek istiyorsanız yaklaşık 200-250 baht/gün ($ 8-10) ödeyip bir motorlu bisiklet kiralayarak kendi başınıza da gelebilirsiniz. Pazar geceleri genellikle turist akınına uğradığından, en iyi ürünleri yakalamak için kalabalık akın etmeden önce akşamın erken saatlerinde gidin.
Açılış Saatleri: Cumartesi ve Pazar, 16:00-21:00
Yeri: Chao Fa West Caddesi boyunca
 
- Gece hayatı -


Bangla Caddesi

Adadan adaya gezerek ve plajda rahatlayarak geçirilen bir günün ardından sırada ne var?
Gece henüz yeni başlıyor ve Phuket fantastik gece hayatıyla ünlü; Bangla Caddesi de bu gece hayatından payına düşeni ziyaretçilerine fazlasıyla sunuyor.
Geceleri caddeler önü açık barlar ve sokak performansçıları ile çevrili ve satıcılar harika bira indirimleri teklif ederek sizi kendi barlarına çekmeye çalışırlar.  Göz korkutucu olabilirler, dolayısıyla programınızdan sapmamak için önceden ne istediğinizi bilmeniz gerekli.

Heroes Bar - Bangla Caddesi üzerinde yer alan popüler barlardan biri

Bangla Caddesine açılan çeşitli küçük sokaklar var ve her biri kendine özgü bir gece hayatı sunuyor.
Go-go barlara gitmek isteyenler doğrudan canlı müzik ve performansların bulunduğu Soi Seadragon'a yönelebilirler. Ancak dikkatli olun - buradaki ısrarlı satıcılar agresif olabilir ve sizi kendi barlarına ve ping-pong şovlarına çekmek için bazen yolunuzu kesebilirler.

Biraz bira içerek eğlenmek istiyorsanız, plaja en yakın cadde olan Soi Freedom'a yönelin. Satıcılar Soi Seadragon'daki kadar bunaltıcı değil, bu yüzden çeşitli barlar arasında seçim yapmak için acele etmeyin.

Gece boyunca parti yapmak isteyenler içinse, Phuket'in en iyi gece kulüpleri Bangla Caddesinin sonunda, plajdan en uzak cadde olan Soi Tiger'da bulunuyor.
Listenin en üst sırasında yer alan gece kulüplerinden biri, Phuket'te sadece etkileyici DJ'leriyle değil aynı zamanda Las Vegas şovlarıyla kıyaslanabilecek dans performanslarıyla öne çıkan tek kulüp olan Illuzion Show & Discotheque'dir. Bu dansçıların çoğu İtalya ve Rusya kökenli oluyor ve hip hop'tan kabile danslarına ve hatta havada yapılan akrobatik teatral gösterilere kadar hemen her türlü dansı icra ediyorlar.

Kulüp her gece 4.500 misafir ağırlayacak kapasiteye sahip, ancak yine de hafta sonları gerçekten çok kalabalık olabiliyor. En iyi tarafı, biletli etkinlikler için gelmediğiniz takdirde ücretsiz olması!

- Şelaleler -
 
Bang Pae Şelalesi - 10 m yüksekliğinde şelale
 
Phuket sadece adalar ve plajlardan ibaret bir sahil kenti değil - yürüyüş için mükemmel, içlerinde şelalelerin saklı olduğu sık ormanlara da sahip.  

Phuket'teki 5 şelale arasında en çok göze çarpanı Bang Pae Şelalesi. 10 m yüksekliğindeki şelale, tüm yıl boyunca dökülen devasa su dalgalarına sahip.
Akıntıların gerçekten güçlü olduğu yağmur mevsiminde ziyaret etmek biraz tehlikeli olabilir. Mayıs - Aralık ayları arasında yapılacak bir ziyaret sırasında su akıntısı daha yavaş olmakta ve döküldükleri havuza dalmayı dahi deneyebilirsiniz.
Fiyat: 200 baht (8 $) (Milli Park ücreti)
Adres: Khao Phra Thaeo National Park, Thalang


Phuket’te masaj

Phuket'te nerede kalırsanız kalın, ister sahilde güneşlenirken ister sokakta bir masaj salonu olsun, gönül rahatlığıyla masaj yaptırabilirsiniz. 15 usd karşılığında harika bir masaj sizi bekliyor olacak.


- Fil Barınakları -
 
Phuket Fil Barınağı
Yaygın inanışın aksine, bu fil barınakları düşündüğümüz kadar ticari değil. Phuket Fil Barınağı yaşlı, eskiden çalışan ve artık herhangi bir iş yapmaya - sırtlarında ziyaretçileri taşımaya bile - zorlanmayan filler için bir huzurevi adeta.

Evet, burada fillerden tek beklenen rahatlamaları. Kendilerini kontrol eden terbiyeciler olmadan özgürce dolaşıyorlar; buradaki turunuz sırasında onları besleyebilir ve birlikte gezebilirsiniz.
Yarım günlük bir tur size 3000 bahta (125 $) mal olacaktır ancak bu ücretin büyük bölümü barınağın bakımına harcanıyor. Ziyaret etmekle kalmayıp bunun bir adım ötesine geçmek isteyenlerse alternatif olarak konaklama ve günde 3 vejetaryen öğün yemek dahil 16,000 baht (668 $), ödeyerek bir hafta süresince yardıma gönüllü olabiliyor.
Pasaportunuzun ve seyahat sigortanızın bir kopyasını getirin ve girmeden önce çorap giyin.
Fiyat: 3.000 baht/yarım günlük tur
Açılış Saatleri: 10:00 - 13:00
Adres: Monkey Pod Café, Paklok'tan ödeme
Tel: +66 (0)94 990 3649

Diğer fil barınakları: Phuket Fil Orman Barınağı, Phuket Fil Emeklilik Parkı, Phang Nga Fil Parkı
 
- Phuket Büyük Buda -

45m yüksekliğiyle Phuket Büyük Buda şüphesiz şehrin en çok dikkat çeken simgesi. İster Karon Plajında güneşleniyor olun ister Phuket kentinde alıveriş yapın, şehre tepeden bakan heykel gözünüze ilişecektir. Buraya tırmanmaya değmesinin sebebi de budur - heykelin bulunduğu Nakkerd Tepelerinde tüm şehri gören bir görüş açısına sahip olacaksınız.
Phuket Büyük Buda'nın dini bir yer olması nedeniyle ziyaretiniz sırasında mütevazı giysiler giymenizde fayda var.
Fiyat: ÜCRETSİZDİR, ancak dilediğiniz miktarda katkıda bulunabileceğiniz bağış kutuları mevcut.
Açılış Saatleri: 08:00 - 19:30
Adres: Nakkerd Hills, Kata ve Chalong arasında


Phuket yeme içme tavsiyeleri

Laimai Courtyard'ın yemekleri, ambiansı, müzikleri gayet iyiydi.
Patong'ta kayalıklar üzerine kurulmuş olan Baan Rim Pa, Phuket'in ünlü Thai restoranlarından biri gün batımında bir akşam efsane deniz manzarasına karşı yemeğinizi burada yemenizi tavsiye ederiz.
Natural Restaurant ya da diğer adıyla Tamachart, Phuket Town'da yer alan yeşillikler içinde bir Thai restoranı, iç dekorasyonunda ilginç detaylar göreceksiniz. Phuket Town'a gittiğinizde kesinlikle uğramalısınız. Phuket Town'a gittiğinizde yemek yiyebileceğiniz bir başka Thai restoranı ise Blue Elephant, burası oldukça şık ve otantik yalnız fiyatlar ortalamanın bir tık üstünde.

Phuket'te Nerede Kalınır

Biz balayı için gittiğimizden dolayı çok araştırıp Phang Nga bölgesinde yer alan ve mutlaka tavsiye edeceğim Aleenta Resort'ta kalın derim, oteli incelemek için booking.com sitesine göz atın!


 
Phuket'e seyahatinizi planlarken
 
Sayısız adaları, fantastik plajları ve hareketli gece hayatıyla Phuket, eğlence ve rahatlamanın tam kararında bir bileşiminden oluşan bir kaçış yeri vaat ediyor. Gerek arkadaşlarla bir ziyaret, gerekse çocuklarla bir aile tatili olsun herkes aradığını burada kesinlikle bulacaktır.
İyi tatiller …