Bolu Mudurnu'da Hafta Sonu Gezilecek Yerler Önerisi
Şimdi sevgilinizin elini tutun ve gözlerinizi kapatın. Hayallerin arasına dalın ve şöyle yemyeşil ağaçların içinde yürüdüğünüzü düşünün. Öyle bir yer olsun ki hem doğası güzel olsun hem de göl kenarında harika yürüyüş yolları olsun. Hem tarihi eserleri olsun hem de samimi Anadolu insanının misafirperverliği. Hem güzel restoranlarında lezzetli yöresel yemeklerin tadına bakın hem de çarşısında gezerken yorulunca bir çınar gölgesinde kahve molası verin.
Böyle bir yer pek kalmadı demeyin. Tabii ki de var: Mudurnu. Bu sefer objektifimize Mudurnu takıldı.
Mudurnu, Bolu'ya bağlı ve merkeze yaklaşık olarak bir saatlik mesafede, tarihin odalarından fırlamış bir Anadolu kasabası. Mimarisiyle göz dolduran tarihi pek çok ahşap eve sahip, bu bölge. Tarihi ve doğal değerinden dolayı da Kentsel Sit Alanı ilan edilmiş. Merkezinin görüntüsü ve dar sokaklarında sıralanan evler sizi tarihe götürüyor. Ancak biraz daha merkezden uzaklaşınca görüyorsunuz ki yemyeşil, asırlık ağaçlar el sallıyor size. Tertemiz havasını solumak ve yürüyüş yapmak isterken çevredeki irili ufaklı küçük gölleri keşfediyorsunuz. Her biri fotoğraf karesi güzelliğinde. Sonra gezerken mola vermek istiyorsunuz ve bölgenin enfes lezzetlerinin sunulduğu bir restoranda damaklarınız da şenleniyor. Ertesi gün temiz havaya uyanıyorsunuz Mudurnu'nun tarih kokan, ahşap yapılı butik otellerinde. Bugün de kaplıcalara gidelim ve sağlık depolayalım diyorsunuz.
Foto: Arasta Ahiler Müze
İsmini Bursa Tekfuru'nun kızı Moderna'dan alan Mudurnu'da son yıllarda artan turizm potansiyeli birlikte pek çok Mudurnu Bolu oteli de bulunuyor. Çoğu eski tarihi konakların restore edilmesi ile otele dönüştürülmüş olan Mudurnu otelleri arasında yeni inşa edilen oteller de mevcut. Bazı Mudurnu Bolu otelleri de yemyeşil dağların yamaçlarında ormanlarla iç içe konumlanmışlar. Mudurnu, Bolu'ya bağlı ve merkeze yaklaşık 50 km. uzaklıkta bir Bolu ilçesi. Yemyeşil dağları ve tarihi konakları ile ünlü. Yemyeşil ormanları, serin yaylaları, Abant, Sülüklü ve Karamurat Gölleri, sıcak su kaynakları, tarihi hamamları ve sokakları ile görülmeye değer bir ilçe Bolu Mudurnu.
İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlere yakın konumda olan Mudurnu, hafta sonu ziyaretleriniz için uygun mekânlar arasında. Eğer bir hafta sonunuzu Bolu Mudurnu'da değerlendirmek isterseniz sizi bekleyen pek çok aktivite var. Göl kenarında yürüyüşe çıkabilirsiniz, Mudurnu'nun tarihi yerleri gezip fotoğraflayabilirsiniz, Mudurnu sokaklarında yürüyüş yapabilirsiniz, pazarında alışveriş yapabilirsiniz, kaldığınız tarihi Mudurnu otelinin kokusunu içinize çekebilirsiniz ve ilçedeki Mudurnu Saat Kulesi'ni görebilirsiniz. Bolu Mudurnu otelinde konakladığınızda bu aktiviteler için otelinizden rehberlik yardımı alabilirsiniz. Yılın her dönemi hizmete açık olan Mudurnu Bolu otellerinin fiyatları da oldukça uygun. Siz de hafta sonu ziyaretleriniz için zevkinize en uygun Mudurnu bolu oteline karar vermek adına sitemizi inceleyebilirsiniz.
Mudurnu'da Nerede Kalınır - Öneriler için linki ziyaret edin: https://kucukoteller.com.tr/bolu-mudurnu-otelleri
Mudurnu: Bolu'ya bağlı ve merkeze yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Mudurnu, kentsel sit alanı ilan edilerek korumaya alınan ve 180 kadar tarihi yapısıyla ve eski evleri ile ünlü bir ilçe. Tüm tarihi ve mimari yönünün yanı sıra Mudurnu, büyükşehirlere ulaşım olanağı olarak yakın olan, ancak şehirlerin tüm karmaşasından uzakta, huzur dolu bir ilçe. Hafta sonu kaçamakları için oldukça ideal bir yer. Kısacık tatilde bile oldukça dinlenecek ve huzur bulacaksınız.
Mudurnu'nun tarihi M.Ö. 5000'li yıllara kadar uzanıyor. Bugünlere gelene kadar pek çok farklı ve köklü medeniyete ev sahipliği yapmış. Eskiden aynı topraklarda Modra isminde bir kentin bulunduğu biliniyor. İsminin de değişerek bugünkü halini aldığı söylenebilir. Hititlerden Perslere, Romalılardan Selçuklulara kadar pek çok devletin egemenliğine girmiş son olarak da Osmanlı topraklarında bulunan şehir, cumhuriyetin kurulması ile birlikte bugünkü haline kavuşmuş.
Bolu Mudurnu, geçmişten günümüze hemen her medeniyetten izler getirmiş. Gerek yapılardaki mimari özelliklerde gerekse de ilçe merkezinde gezerken pek çok yapıda - cami, han, hamam, kalıntılar- geçmişin izlerini bulmak mümkün.
Bolu, Kurtuluş Savaşı'nda da şehrin elverişli konumu sayesinde, Ankara'ya pek çok konuda yardımcı olmuştur. Savaş için lojistik malzemeler Bolu üzerinden taşınmıştır. Daha o yıllarda Atatürk'ün büyük takdirini toplamış bir kenttir. Bolu Mudurnu, Karadeniz'in batısında bulunan bir ilçedir. Tipik bir Karadeniz iklim özelliği göstermese de Marmara Bölgesi'nin ikliminden sonra Karadeniz iklimine geçiş özelliklerini taşır. İlçenin en önemli ekonomik faaliyetleri tarım, ormancılık ve turizmdir. Mudurnu, tüm doğal ve tarihi güzelliklerinin yanında en çok da eski Mudurnu evleri ile ünlü. Bölgede korumaya alınan 210 kadar eski ev bulunuyor. Bu sebepledir ki Mudurnu, kentsel sit alanı ilan edilmiş.
İlçenin evleri Göynük Evleri ile benzer mimari özellikler gösteriyor. Bugün Mudurnu evlerinin pek çoğu şahsa ait, özel mülkiyetler. Tarihi evlerin en güzellerinin başında Armutçular Konağı, Keyvanlar Konağı, Kazanlar Konağı, Yarışkaşı Konağı, Hacı Abdullahlar Konağı gibi konaklar geliyor.
Eski Mudurnu evlerinin yanı sıra ilçede pek çok tarihi han, hamam ve cami de bulunuyor. Beldedeki en önemli yapılardan biri de 1382 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadeliği döneminde yaptırdığı Yıldırım Camii. Camii Osmanlı'nın ilk büyük kubbeli yapıları arasında yer alıyor. Merkezde yer alan cami, görülmeye değer yapılar arasında.
Mudurnu'da Gezilecek Yerler
Mudurnu tarihi ve doğal güzellikleri ile ön planda olan bir ilçe. 1382 yılında yapılan Yıldırım Beyazıt Camii ve Hamamı, Kanuni Camii, Şeyhül Ümran, Şeyh Tevfik Efendi, Şeyh Fahreddin Rumi, Abdurrahim Tırsi, Karaarslan Baba, Davud-i Halveti Türbeleri görülmesi ve ziyaret edilmesi gereken yerler arasındadır. Mudurnu merkezde çarşıyı ve hanları, hamamları gezebilirsiniz. Mudurnu sokaklarında yürüyüş yaparak Eski Mudurnu evlerini görebilirsiniz, fotoğraflayabilirsiniz.
En büyük ve en eski konaklardan biri olan Armutçular Konağı'nı ziyaret edebilirsiniz. Karamurat, Sülük, Abant Gölü ve çevresindeki yaylalar görmeniz gereken doğal güzellikler arasında. Yemyeşil yaylalarda yürürken, temiz hava ile yenileneceksiniz. Kaplıca turizmi bakımından Babas ve Sarot Kaplıcaları'nı ziyaret edebilirsiniz. Mudurnu'nun simgesi haline gelen Şehriman Tepesi'ne gidebilirsiniz. Gün doğumunu ya da gün batımını buradan seyretmek bambaşka bir keyif olacaktır. Mudurnu Kalesi'ne, Mudurnu Saat Kulesi'ne gidebilirsiniz. Abant Gölü'ne günü birlik bir gezi planlayabilirsiniz. Göl ve çevresi her mevsim bir başka güzel. Güzel bir piknik de yapabilirsiniz. Karamurat ya da Sülüklü Göl'e gidebilirsiniz. Karamurat Gölü, Yıldırım Bayezid Cami, Şehriman Tepesi,Akkayalar Travertenleri, Armutçular Konağı ve Sarot Kaplıcası; buralara kadar gelmişken uğraman gereken diğer yerler arasında.
Mudurnu'da Neler Yapılır:
Mudurnu'ya geldiğinizde sabah ilk işiniz yaylalarda güzel bir doğa yürüyüşü yapmak olsun. Sonrasında harika bir Mudurnu kahvaltısı ile güne başlayabilirsiniz. Gün içinde Mudurnu'nun tarihi camilerini, hanlarını ve hamamlarını gezebilirsiniz. Akşam Mudurnu yöresel yemeklerinden oluşan güzel bir sofrada mutlu olabilirsiniz. Karamurat ve Sülüklü Göl'e gidebilirsiniz. Şehriman Tepesi'ne gidip gün batımına tanıklık edebilirsiniz. Eğer zamanını denk getirebilirseniz her yıl temmuz ayının ilk pazar gününde binlerce Şeyh-ül Ümran günü kutlanıyor. Bu etkinliğe katılabilirsiniz. Mudurnu'da her yıl ekim ayının ikinci haftasında Ahilik Kültürü Haftası düzenleniyor. Eğer bu tarihlerde Mudurnu'daysanız katılabilirsiniz.
Mudurnu'da Yeme İçme ve Mekan Önerileri:
Dünyaca ünlü aşçıların yetiştiği toprakların bulunduğu Bolu'da, Mudurnu mutfağı da Mengenli aşçılardan nasibini almış. Mudurnu yöresel yemekleri de oldukça lezzetli. Mudurnu'nun yöresel lezzetlerinden bazıları ise kızılcık tarhanası, oğmaç çorbası, miyana çorbası, sakız bakla çorbası, palize, ekmek makarnası, keşli ve cevizli kaşıksapı, kalbur malağı, etli mantı, kaygana, cızlama, kırma börek, balkabaklı gözleme, basma helva, depme helva, tırtıl, köpük helva, korova, pestil, topal hoşafı, bozarmut turşusu gibi adıyla da tadıyla da farklı lezzetlerdir. Yöresel lezzetlerin dışında Mudurnu'da fast food ürünlerini, ızgara ve kebap türü yiyecekleri ve tost gibi aperatif ürünleri de bulabilirsiniz. İsterseniz Abant Gölü civarında balık yiyebilirsiniz. Mengen'e giderek farklı lezzetler tadabilirsiniz. Ama mutlaka yöresel lezzetlerden deneyin.
Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi: Mudurnu Belediye Binası’nın hemen yanında yer alan bir restoran Evimin Mudurnu Yöresel Yemek Evi. Burada hem geleneksel Bolu yemeklerini hem de Mudurnu’ya özgü tatlıları bulmak mümkün.
Mudurnu'dan Ne Alınır?
Mudurnu'ya geldiğinizde öncelikle Mudurnu Çarşısı'ndan tekstil, kıyafet, hediyelik eşya, süs eşyaları ya da takılar satın alabilirsiniz. Bölgeye özgü hediyelik figürler satın alabilirsiniz. Bölgeye özgü saray helvasından hem kendinize hem de sevdiklerinize alabilirsiniz. İlçedeki dükkânlarda ve tezgâhlarda, yöre kadınlarının el emeği olan örgü ürünler, işlemeli dantelli kumaşlar ve kışlık ürünler satın alabilirsiniz.
Mudurnu'ya Nasıl Gidilir
Mudurnu, Bolu merkeze yaklaşık 45 dakika mesafede yer alıyor. Eğer otobüsle ulaşmak isterseniz önce Bolu'ya ulaşmalısınız, sonrasında şehir içi ulaşım imkânları ile Mudurnu'ya gidebilirsiniz. Eğer kendi aracınızla ulaşmak isterseniz, Mudurnu'ya İstanbul'dan ulaşmanın en kolay yolu TEM otoyolu üzerinden. İlçe merkezi üç ayrı yönden gelen karayollarının birleştiği bir yerde kurulmuştur. Adapazarı'na geldiğinizde Akyazı Kavşağı'ndan sapıyorsunuz ve Ankara yönüne doğru gidiyorsunuz. Ankara'dan gelecekler ise iki şekilde Mudurnu'ya ulaşabilir. Bolu üzerinden gelirseniz yol biraz daha uzuyor, ama otoyoldan gitmiş oluyorsunuz. Diğer seçenek ise Beypazarı üzerinden.
Bazı yol bilgilerimiz şöyle:
o İstanbul - Mudurnu arası yaklaşık 250 kilometre ve 4 saat sürmektedir.
o Ankara - Mudurnu arası yaklaşık 245 kilometre ve 2 saat 50 dakika sürmektedir.
o Bursa - Mudurnu arası yaklaşık 265 kilometre ve 3 saat 55 dakika sürmektedir.
o Kocaeli - Mudurnu arası yaklaşık 160 kilometre ve 2 saat 20 dakika sürmektedir.
o Eskişehir - Mudurnu arası yaklaşık 150 kilometre ve 3 saat sürmektedir.
Kısacası Mudurnu hem size çok yakın bir adres hem de bir tatilden beklediğiniz her şey var burada. Gidin, 2-3 günlük bir kaçamak da olsa dinlenin ve yenilenin bu huzur dolu kasabada. Fotoğraf makinesi almanız şart ki tarihe güzel anları not düşün. İyi tatiller.