Konya Gezi Rehberi: 3 GÜNDE KONYA

Mevlana, engin hoşgörünün ve aşk' ın bütünleştiği bir evrensel felsefeyi benimser. İçimizdeki Tanrı Aşkına ulaşmayı hedefler. Her gittiğimde hissedilenler sözle anlatılamayacak kadar özeldir.

#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari ile Konya gezisi başlasın o zaman 🎒🤗


Bozkırın tam ortasında tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri, kültürel derinliğinin yanı sıra gönül zenginliğinin adıdır Konya. Coğrafi olarak ülkemizin ortasında, yani İç Anadolu'da yer alan etrafı dağlarla çevrili yüksek bir düzlükte konumlanıyor. 1987 yılından itibaren büyükşehir statüsünde olan Konya yaklaşık 2 milyonun üzerinde nüfusu barındırıyor. Önemli bir ticaret ve sanayi kentimiz,  kültür turlarının vazgeçilmez rotalarında biri. Konyalılar derki 'bir başkent her zaman başkent olarak kalacaktır'. Tarihin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük ile birlikte ilk çağ medeniyetleri Roma Bizans Selçuklu ve Osmanlı mirasını barındırıyor Konya şehri.

Alan olarak Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan şehirde ilçeler arası mesafe bazı yerlerde azken bazı yerlerde epey fazla. Akşehir, Seydişehir, Meram, Ereğli, Selçuklu, Sarayönü gibi bilindik ilçeleri sık ziyaret edilen yerlerden. Çok derin tarihi ve kültürel yapısının yanında son yıllarda bilim ve kongre açısından da önemli atılımlar yapılmıştır. Tüm bunlardan farklı olarak coğrafi özellikleriyle de ön plana çıkıyor Konya. Tuz gölü, Meke Gölü ve Beyşehir gölü gibi önemli göllerinin yanı sıra şelaleleri de mevcut. Hatta çölleşmiş topraklar bile. Genellikle yüksek düzlüklerden oluştuğundan tepe olarak bazı yerler göz önüne geliyor, Aladdin Tepesi gibi. Ama şehrin güneyinde Toroslara ulaşmak mümkün.

Konyanın mutfağı da meşhur ve akla ilk gelenlerden biri de etli ekmek ama Konya denince akla gelmesi gereken devasa şahsiyetler vardır ki sadece Türk kültüründe değil dünya kültüründe de önemli kişiler. Mevlana Celaleddin Rumi, Şemsi Tebrizi, Nasrettin Hoca türbeleri mutlaka ziyaret edilmesi gereken abide şahsiyetlerden. Son zamanlarda Türkiye A Milli Futbol takımının maçları da modern Konya Büyükşehir Stadyumundan yapıldığından şehir daha çok gündeme gelmiş.

Konya'da Nerede Yenir?

Şehir mutfağı genelde Türk damak tadına göre hazırlanmış. En meşhuru etli ekmek ve tirit. Konya'ya gelirseniz yemeden asla dönmeyin. Taş fırınların en kaliteli taban taşı Sille 'den çıkar. O fırında pişen pidenin tadına doyum olmaz. Konya etli ekmeğinin sırrı budur belki de.
Sonrasında ise sırasıyla meşhur olan lezzetlerden bahsedeyim. Karışık pide ya da Mevlana Pide olarak bilinen bir pide çeşidi, bıçak arası, çorbalardan yoğurt çorbası ve bamya çorbası ve tatlılardan höşmerim, Konya sarması ve Mevlana şekeri en sık tüketilen ve bilinen Konya mutfağı ürünleri. Etli Ekmek yemek istiyorsanız, Karatay'da yer alan Bolu Lokantası, Selçukluda yer alan Cemo Etli ekmek, ve Havzan Etli Pide Salonu tercih edilebilir. Çay ve kahve keyfi için Neşve Çay Kahve Keyfi ve Meram Çamlıbel Çay Bahçesi önerilerim arasında. Şark Kadayıfçısı ve İstanbul Pastanesinde de tatlılarınızı yiyebilirsiniz. Akşam yemeği olarak faklı bir tat arıyorsanız Kyoto Japon Parkı tercih edilebilir. Asya yemekleri var. Türk mutfağından ise, Hacı Şükrü Fırın ve Kebap Salonu ( etli ekmek, ve  tandırı ), Kule Sini Restoran tercih edilebilir.

Üstüne birde etli ekmek, meşhur kebapçı ŞÜKRÜ 'nün tandırıyla Konya gezisi anlamını tamamlar.

Konya'da Gezilecek Yerler

Şehir o kadar köklü ki bir iki güne bitirilemeyecek yerlerden. Gezimizi tarihi yerler, coğrafi yerler ve modern yerler olarak üçe ayırabiliriz. Önce tarihi yerlerden başlamak gerekir diye düşünüyorum. Akla ilk gelen yer tabi ki Konya Mevlana Türbesi ve Konya Mevlana Müzesi. Türk İslam kültürünün en önemli şahıslarında biri olan Mevlana'yı ve büyük eseri Mesneviyi de bir nebze olsun anlamak için bu ziyaret harika olacaktır. Konya Atatürk Evi Müzesi, Şemsi Tebrizi Türbesi, Nasrettin Hoca türbesi ve Konya Arkeoloji Müzesi de ziyaret edilmesi gereken diğer noktalar. Çatalhöyük ören yerini mutlaka görüp tarihin derinliklerine gitmenizi ve önemi son yıllarda daha da artan 1500 yıllık Sille Köyünü de ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Konya'nın az bilinen adreslerinden biridir Sille. Mutlaka yolunuzu düşürün.

Alaaddin Tepesi, Alaattin Camii ve Konya Karatay Medresesi de görülecek diğer tarihi yerler arasındadır.

Coğrafi olarak da Konya da görülesi yerler vardır. Meke gölü, beyazlığın ve saflığın sembolü olan Tuz gölü, Beyşehir Gölü, Meram Bağları da şehri süsleyen önemli unsurlardandır. Hele hele Türkiye'de örneği olmayan Karapınar Çölü de önemli coğrafi yerlerden. Şehrin güney kesimlerinde de Torosların manzarası izlenebilir.

Modern yapılar bakımından son derece zengindir Konya. Maçların yapıldığı Konya Büyükşehir Stadı, önemli üniversitelerden Konya Selçuk Üniversitesi, Kyoto Japon Parkı, Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi ( Önce taş evler arasında gezinmek, ardından rengarenk kelebeklerin etrafınızda uçuşması müthiş ) ve Konya Bilim Merkezi sizi çok faklı diyarlara götürecekmiş gibi bir esintiye kaptıracaktır. Bozkırın ortasında bu kadar renk, çeşit ve tarih ile doğallığın iç içe girift bir şekilde karşımıza çıkması biz gezginler için oldukça büyük avantaj.
Halkapınar İvrize de bir uğrayın derim, Hitit kalıntılarını görün.

Konya'da Yapmadan Dönme:
Mevlevihane'de her pazar ve saat 17.00'de Sema ayinleri düzenleniyor. Mutlaka görün.
Yöresel lezzetlerden Etli Ekmeğin, Şalgam'ın ve tatlılardan Cezerye ve Kerebici'nin tadına bakmadan,
* Mevlana Celaleddin Rumi Türbesini ziyaret etmeden dönmeyin!

Konya'da Konaklama Önerilerim
arasında Araf Otel ve Hich Otel var. Linkten detaylı görebilirsiniz www.kucukoteller.com.tr/konya-otelleri

Konya'ya Nasıl Gidilir

Ülkeminiz hemen hemen tam ortasında bulunan, kuzey ile güneyi ve doğu ile batıyı birbirine bağlayan anayolların kavşağındadır Konya. Neredeyse tüm yollar ve istikametler buradan geçer. Çok geniş karayolları vardır. Demiryolu ve havayolu da kullanılır. Şehirlerarası otobüslerde sürekli Konya seferi yapılmaktadır. Bunular birlikte İstanbul Pendikten YHT (Yeni Hızlı Tren) Konya Tren Garı 4 buçuk saat, Ankaradan ise 1 saat 50 dakika sürmektedir. Adanadan Konyaya yıllardır Toros Ekpresi yapılmakta ve çevre şehirlerden de her gün demiryolu seferi bulunmaktadır. İç Anadolu Mavi Tren ise Konyadan Karamana ve Adanaya her gün sefer düzenleyen bir başka alternatif tercihtir. İsterseniz şehre havayolu ile de gelebilirsiniz. Konya Havaalanı 20 yıla yakın bir zamandır hizmet vermektedir. Yani Mavlananın diyarı Konyaya gelmek çok rahattır.

Konya'dan Ne Alınır?

İşte size hatıra olarak bir şeyler almak için zorlanmayacağınız bir şehir: Konya. Buradan sevdiklerinize, Tasavvuf Müziği Enstrümanları, Mevlana Şekeri, Çini Süslemeler, Keçe Eserler, Konya Peynir Şekeri ve yerel kıyafetler ile hatıra maketleri alabilirsiniz.

Hitit Su Kalıntıları.