Kastamonu'yu 4 Günde Tanıyalım

Kıyafet ve Şapka İnkılâbı'nın yapıldığı İnebolu beldesiyle de tanınan Kastamonu'da Osmanlı zamanından kalan eski konaklardan çok az kalmış. İnebolu ise evlerinin Kastamonu evlerinden farklı olarak, mimarisi daha çok rum ve italyan mimarisi karışımı ile göz dolduruyor. Şehrin merkezi betonlaşmaya maruz kaldığından, biz daha çok Kastamonu'nun çevresini gezip derleyeceğiz bu yazımızda.
Kış mevsiminde bembeyaz örtüsü, yaz mevsiminde ise yemyeşil doğası ile tatilcilerin tercihi olan Kastamonu'da, otellerin işletmecileri konuklarını güler yüzlü ve kaliteli hizmetleri ile memnun etme çabasında. Çarşısında gezerken, yöredeki kadınların el işlemelerinden almalı ve eski zamanlardan kalan hanları ve hamamları gezmelisiniz. En azından bir gününüzü Kastamonu'da gezmek için ayırmalı, şehir içi ve doğada yapacağınız yürüyüşlerle bol bol fotoğraf çekmelisiniz. En güzel zamanlarını sonbahar ve kış mevsiminde yaşayan Kastamonu'da, tatilinizi geçirmeye karar verdiyseniz eğer Kastamonu butik otellerinin fiyatlarının ne kadar uygun olduğuna da şaşıracaksınız.

Kastamonu Konaklama ve Otel Önerileri için https://kucukoteller.com.tr/kastamonu-otelleri
Biraz bölgeyi tanıyalım mı?
Batı Karadeniz'de yer alan Kastamonu; tarihi, yemyeşil doğası, konakları, kalesi, hanları ve masmavi denizi ile görülmeye değer, bambaşka bir Karadeniz şehri.
Kastamonu, Anadolu'nun en eski şehirlerinden biri. Dolayısıyla Antik Çağlardan ve Türklerden kalma pek çok eseri barındırıyor. Üstelik eserlerin çoğunu da günümüze kadar taşımayı başarmış. Daha şehre girerken sizi ta 12. yüzyıldan kalma bir Bizans Kulesi karşılıyor.  Saat kulesi, camileri, türbeleri, kışın kayak tutkunları için bembeyaz dağları, yazın deniz ve güneş diyenler için de masmavi denizi ile istediğiniz her şeye sahip Kastamonu.
Kastamonu'nun bilinen tarihi Hititlere kadar dayanıyor. Şehrin içinde Pompeipolis (Taşköprü), Kytoron, Aigialos ve Abonou-ionopolis (İnebolu) antik kentleri bulunuyor. Hititlerden sonra Persler, Frigler ve Lidyalıların eline geçen şehir, M.Ö. 1. yüzyıldan Romalıların hâkimiyetine girmiş ve uzun yıllar da Roma hâkimiyetinde kalmış.  Romalılardan sonra sırasıyla Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi köklü devletlerin hâkimiyetinde kalmış bir şehir.
Kastamonu, Türk egemenliğine geçtikten sonra hiç düşman işgali altında kalmamış. Güvenli bir bölge olması sebebiyle de Kurtuluş Savaşı'nda Ankara'ya, en çok silah ve cephane buradan gitmiş. Çanakkale cephesinde de en çok şehit veren il Kastamonu. Hatta Çanakkale Türküsü de Kastamonulu bir aşığa ait. Kentin tarihimizdeki en önemli yerlerinden biri de şudur ki Atatürk 1925 Şapka İnkılâbı'nı Kastamonu'da yapmıştır.
Kastamonu'nun iklimi tipik bir Karadeniz iklimi özelliği gösteriyor. Ormanlık alan olarak ülkemizin en zengin bölgelerinden biri. Alanlar az olsa da genellikle tarıma elverişli toprakları var. Halkın geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve ormancılık ile turizm. 
Kastamonu, hem yaz hem de kış mevsiminde tatil amaçlı ziyaret edebileceğiniz şehirler arasında. Üstelik Karadeniz'in batısında yer almasından dolayı da büyükşehirlere konum olarak oldukça yakın. Hafta sonu kaçamaklarınız için bile ideal diyebiliriz. 
Kastamonu otelleri genellikle şehir merkezinde ya da merkeze yakın civar beldelerde konumlanmışlar. Yılın her dönemi hizmete açıklar ve oda kahvaltı hizmet veriyorlar. İsterseniz kültür ve turistik amaçlı seyahatleriniz isterseniz iş toplantılarınız için tercih edebileceğiniz gibi şehir merkezindeki otelleri özel davet ve organizasyonlarınız için de kullanabilirsiniz.
Kastamonu'da Gezilecek Yerler?
- Geçmişi çok eskilere dayanan bir şehir olan Kastamonu'da, geçmişten günümüze gelen pek çok eser ve tarihi kalıntı bulabilmek mümkün. Şehre girdiğinizde ilk olarak sizi 12. yüzyıl Bizanslardan kalma Kastamonu Kalesi karşılıyor. Kale, 2005 yılında restore edilmiş. Kaleden tüm şehri seyredebilirsiniz. 
- Zımbıllı Tepe Höyüğü'nü (Pompeipolis) ziyaret edebilirsiniz. Taşköprü ilçe merkezi yakınlarında bulunan antik kent M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından Paphlagonia eyaletinin merkezi olarak kurulmuş. Arkeolojik kazılarda birçok eser ve mozaikler ortaya çıkarılmış.

- Selçuklulardan, beyliklerden ya da Osmanlı döneminden kalan pek çok camiyi görebilirsiniz. Atabey Camisi, Mahmut Bey Camisi, İbni Neccar Camisi, Nasrullah camii, İsmail Bey Külliyesi bunlardan bazıları.
- Şehirde pek çok tarihi han var. İsmail Bey, Deve, Urgan ve Gökçeağaç Hanı gibi yerleri gezebilirsiniz. Kastamonu Arkeoloji ve Etnografya Müzelerini gezebilirsiniz.
- Taşköprü, İnebolu ve Abana gibi semtlerde yoğun olarak bulunan tarihi Kastamonu evleri ziyaret edebilir, tarihin sayfalarında gezinirken bolca fotoğraf çekebilirsiniz.
- Kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan pek çok bölgesi ve milli parkı bulunan Kastamonu'da Ilgaz ve Küre Dağları Milli Parkı, Kastamonu Tabiat Anıtlarını ziyaret edebilirsiniz.
- Karadeniz yaylaları ile meşhurdur. Kastamonu'da da pek çok yayla var. Buraları gezebilir ve temiz hava alarak yenilenebilirsiniz. Pınarbaşı ve Küre ilçelerinde yer alan mağaraları gezebilirsiniz.
- Gideros Koyu'na gidebilirsiniz. Uzun kıyı şeridi ve doğası, denizi ile adeta cennetten bir köşe olan yerde, vakit geçirmek kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.  
- Horma Kanyonu'na gidebilirsiniz. Derin göller ve şelalelerden oluşan kanyonun çıkışında bir de doğal göl bulunuyor. Büyüleneceksiniz.
- Ilıca Şelalesi Ilıca Şelalesi'yle Kastamonu Merkez arası köy yollarından 2 saat civarı sürdü ama o güzelim doğa manzarasına değer. Dikkat! Yolun bazı kısımları off road arabalara daha uygun.
- Valla Kanyonu Uzunluğu 12, derinliği ise yer yer 1,1 kilometreyi bulan ve riskleri nedeniyle rehbersiz geçişe izin verilmeyen Kastamonu'daki Valla Kanyonu, dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonları arasında gösteriliyor.
- Malyas Şelalesi içinde yüzebileceğiniz bir yer.
Kastamonu'da Ne Yapılır?
Dağı, denizi, doğası ve tarihi ile oldukça zengin bir şehir olan Kastamonu'da yapacak o kadar çok şey var ki bir haftalık tatil bile yetmeyebilir size. 
Eğer yaz mevsimindeyseniz Kastamonu'nun muhteşem ve uzun plajlarında vakit geçirebilir, denize girebilirsiniz. Kış mevsiminde bir gezi yapıyorsanız eğer Ilgaz, Küre gibi dağlarda kayak yapabilirsiniz. Her mevsim harikadır Kastamonu.
Ilgaz Dağı, kuş gözlemciliğine meraklı tatilciler için harika bir yer. Kuş gözlemciliği yapabilirsiniz. Yaylalara çıkabilir ve bir gününüzü yaylada yürüyüş yaparak, temiz hava alarak ya da piknik yaparak geçirebilirsiniz.
Küre ve Ilgaz Dağları Milli Parkı ile Kastamonu Tabiat Anıtları'nı ziyaret edebilirsiniz. İlçelerde bulunan mağaralara gidebilirsiniz.
Horma Kanyonu'nu görebilirsiniz. Ölüdeniz'i andıran yapısı, derin vadileri, doğal gölleri ile gerçekten de harika bir güzelliği var kanyonun.
Daday'da bulunan at çiftliğinde atlı doğa gezisi yapabilirsiniz. İsterseniz bisikletle Kastamonu'yu ve tarihini, doğası keşfedebilirsiniz. İsterseniz de yürüyüş yapabilirsiniz.
Kastamonu merkezde yer alan tarihi camileri, hanları ve külliyeleri görebilirsiniz. Çarşıda gezebilir, alışveriş yapabilir ve merkezde bol bol fotoğraf çekebilirsiniz.
Eğer uygun zamanda Kastamonu'daysanız 23 - 31 Ağustos Şapka ve Kıyafet İnkılâbı Etkinlikleri'ne ya da mayıs ayının ilk haftası düzenlenen "Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası" etkinliklerine ya da ilçelerde yapılan panayırlara katılabilirsiniz.
Kastamonu'da Ne Yenilir 
Kastamonu pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve hemen her medeniyetten bir şeyler alarak bugüne kadar kendi köklü kültürünü oluşturmuş. Kastamonu mutfağı oldukça zengin ve lezzetli yemekleri barındırıyor. Her şeyden önce ülkemizin en kaliteli ve lezzetli sarımsağı Kastamonu'da yetiştiriliyor.
Kastamonu mutfağının zenginliği doğanın nimetlerinden kaynaklanıyor. Lezzetli otlar, baharatlar ve et yemekleri ön planda Kastamonu'da. Hemen her Pazar fırınlarda pastırmalı pide ve etli ekmek kokularını duyabilirsiniz. Ama esas Kastamonu'ya gelmişken kuyu kebabı yemeden dönmemek gerekir.
Kastamonu'nun yerel yemeklerinin başında mancar yemeği, etli ekmek, ekşili pilav, tarhana çorbası, çemen, tirit, cırık tatlısı, anakız çorbası, caba güveci, banduma, pırasa dolması, keşkek çorbası, halukça, kaygana, ecevit çorbası, mısır çöreği, kaşık helvası, çekme helvası, pekmezli un helvası, hasüde gibi adıyla da tadıyla da ilginç yemekler geliyor. Kastamonu gezinizde pek çoğunun tadına bakma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Münire Sultan Sofrası'nda Kastamonu'nun yerel iki lezzeti olan Tirit ve Banduma'yı deneyin. Mekan çok salaş, belirtmekte fayda var. Ayrıca Naila'da mutlaka döner yemelisiniz.
Bir diğer önerim ise Uğurlu Konakları'nda öğlen veya akşam yemeğine gidebilirsiniz. Hem konforlu hem de yerel lezzetleri mükemmel bir şekilde sunuyorlar.
Kastamonu'dan Ne Alınır?
Eski bir kültüre ve tarihe sahip olan Kastamonu'da alışveriş için de seçenekleriniz fazla. 
Tabakoğlu'ndan pastırma ve sucuk alın mutlaka.
Çarşıda ve turistik yerlerde pek çok mağaza ve dükkânda sevdikleriniz ve kendiniz için pek çok hediyelik eşya, süs eşyası, takı ve özel seramik figürler satın alabilirsiniz.
Kastamonu'dan yöresel dokumalar satın alabilirsiniz. Yalnızca tırnakla ve pamuk ipliği kullanılarak değişik motiflerin yapıldığı çarşaf bağları, oyalar, baskı tekniği ile bezenen havlu ve masa örtüsü gibi malzemeler, ağaç oyma işleri, söğüt ağacından yapılan gazetelik, şeker kutusu, ekmek sepeti gibi eşyalar, çeşitli ağaçlardan yapılan tespihler, şimşir çatal-kaşıklar, Tosya çakıları gibi hediyelikler alabilirsiniz.
İplikçiler Çarşısı olarak bilinen yerde pek çok yöresel eşya bulabilirsiniz. Semt pazarlarında taze meyve ve sebzenin dışında tarhana, salça, erişte, reçel gibi kışlıklar satın alabilirsiniz.

Kastamonu Konaklama ve Otel Önerileri için https://kucukoteller.com.tr/kastamonu-otelleri