Kaş Gezi Rehberi - Gezilecek Yerler

Kaş'ta Uçsuz bucaksız bir deniz bekliyor sizleri. Sessiz, mavi ve sonsuz… İleride iki balık oynaşıyor, diğer tarafta bir dalgıç, daha derinlerdeki mağaralara ilerliyor.

Akdeniz'in halen bozulmamış beldelerinden biri olan Kaş, Antalya'dan Fethiye'ye uzanan sahil şeridinde yer alan şirin bir liman kasabası. Batıyı Toros Dağlarının dik yamaçlarının denizle buluştuğu noktada; yarımadalar, adacıklar ve komşusu Meis Adası ile kuşatılmış.

Beyaz badanalı evleri, Akdeniz’in maviliklerine irili ufaklı koylarla uzanmış Çukurbağ yarımadası ve yarımadanın ucundan neredeyse bir taş atımlık mesafedeki Meis adası. Bu kadar yakın olan iki nokta arasında karşılıklı alışveriş de yapılabiliyor. Antik çağdaki adı Megiste olan Meis çok iyi korunmuş ve bakımlı bir turizm merkezi niteliğinde. Küçük uçakların inip kalkabileceği bir de havaalanı var. Antalya ile Dalaman arasındaki yüzlerce kilometrelik sahil şeridinde tek bir havalimanımız yokken ve Kaş’a en az 5 saat süren yorucu bir kara yolculuğuyla turistler taşınırken, küçücük Meis adasına vızır vızır uçak seferleri yapılması Kaş’lı turizmcilerimizin yüreğini sızlatıyor.


İşte; Kaş’a girmeden, ta yukarılardan bakıldığında gözler önüne serilen manzara bu. Çukurbağ yarımadasını çepeçevre dolaşan asfalt yol, Kaş’ın içinden, limanın önünden başlıyor. Antik tiyatro da bu yolun sağında kalıyor. İyi korunmuş durumda. Tiyatronun kuzeydoğusunda da kentin nekropolü bulunuyor. Büyük bölümü kayadan oyularak meydana getirilmiş Dorik nizamda bir mezar ilgi çekici. Giriş duvarında ise kadın figürleri işlemeli.

Çukurbağ yarımadası son yıllarda yerleşime açıldı. Önce villalar, ardından sıra sıra butik oteller yapıldı. Yarımadanın çevresi kayalık ama denizi nefis. Bu yüzden genelde dalışların bir kısmı bu tarafta yapılıyor. Kaş'ın M.Ö. 2. bin yılındaki isminin Habessos olduğu biliniyor. Şehirde bulunan iki ayrı dilde yazılmış bir yazıta göre, antik dönemlerde, Orta Lykia Bölgesi'nin eski liman kenti Antiphellos'un üzerine kurulduğu söyleniyor. 20. Yüzyılın başlarına kadar da Andifli olarak adlandırılmış. Bölge ormanlarından elde edilen sedir ağacı, meşe palamudu ticareti ve süngercilik sayesinde gelişerek, kendine yeten zengin bir şehire dönüşmüş.

Kaş'ın tarihsel kalıntıları arasında dikkat çeken anıtlarından biri olan ve uzun çarşı caddesi üzerinde karşımıza çıkan M.Ö. 4. yüzyıla dayanan bir lahid bulunuyor. Kasaba içerisinde dolaşırken birçok kaya mezarları, lahitler ve "mausoleion" adı verilen mezar anıtları ile karşılaşmak mümkün. Şehrin batısında, Antiphellos'un Hellenistik dönem'e tarihlenmiş tiyatrosu ise oldukça sağlam durumda. Kaş, tarihi eserleri yanında tam bir doğa cenneti: Büyük çakıl, Küçük çakıl ile Kalkan yolu üzerinde bulunan Kaputaş plajı, tertemiz sularında serinleyebileceğiniz yerler. Ayrıca, sadece denizden ve yürüyüş rotasından ulaşılabilen, antik Sebeda kentini ve Antiphellos'un ikinci limanı olan Limanağzı Plajı'nı da unutmamak gerekir. Doğayla tarihin bütünleştiği Kekova'ya (Simena) yine tekneyle gidilebildiği gibi, karadan Üçağız'a (Theimioussa) gidilip ardından motor veya deniz kanosuyla (sea kayak), batık kent ve inci gibi işlenmiş koylar gezilebilir.


Kaş'ın çevresinde yer alan mağaralardan Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, Kekova Adası Deniz Mağarası, güvercinleri ile ünlenen Güvercinlik Mağarası, tüysüz yarasaları ve ayazma kalıntısı ile Hıdrellez Mağarası dikkat çekici. Her türlü doğa aktiviteleri merkezi olarak gittikçe popüler hale gelen Kaş, Akdeniz'in en önemli dalış merkezlerinden biri. Değişken kıyı yapısı, antik batık ve amphoraları, resif, kanyon ve mağaralar ile fauna ve floranın zenginleştirdiği, yasak bölgelerin büyük bir bölümünün dalışa açıldığı, güçlü akıntıların olmadığı, berrak ve turkuaz deniziyle bu ilgiyi hak ediyor.

Likya yolu üzerinde bulunan yöre trekking ve antik kentler arasında yürüyüşlere sayısız olanak sunar . Toros Dağları'nın en güzel rotalarından birinde; kimi kez sedir ormanlarında, kimi kez zengin maki topluluklarında, kimi kez vadileri, kanyonları aşarak, yürünebilir. Mevsimine göre bitkileri, kuşları ve diğer zararsız hayvanları gözleyebilmek, tatilini sadece denize girerek tüketmek istemeyenler için iyi bir seçenek. Bu yürüyüşler, doğal güzelliklerin yanı sıra Likya patikalarını takip ederek, turist akınına uğramamış antik kentleri keşfetme, bozulmamış köyleri ve yöresel özelliklerini tanıma fırsatı da verir. Yaz sıcağının yakıcılığından kurtulmak isteyenlere yaylalarda günübirlik ve konaklamalı geziler düzenleniyor. Likya uygarlığını daha yakından tanımak isteyenler için, antik kentlere günübirlik geziler de yapılıyor.

Kaş'ın çevresinde; Xanthos, Letoon, Patara, Phellos, Pinara, Tlos, Istlada, Apollonia, Aperlai, Simena, ısinda, Kyaenai, Arykanda, Myra gibi antik kentlerin yanı sıra, henüz ismi bilinmeyen birçok harabe keşfedilmeyi bekliyor. Bu olağanüstü tatil beldesine uluslararası bir nitelik kazandıran ve Kaş Belediyesi tarafından düzenlenen Kaş Festivali ise her yılın Haziran-Temmuz ayında yapılmaktadır.

Kaş'ta Çevre Turları Su altına meraklı iseniz Barakuda, Bogainville dalgıç kulüpleri var. Karadan çevredeki görülecek yerlere gitmek isterseniz; Mavi Mağara 19 km. , Kalkan 25 km. , Xantos 44 km. , Patara 49 km. , Letoon 50 km. , Demre 48 km. ,Antalya 185 km. uzaklıkta bulunuyor. Gezileriniz için kiralık otomobil servisleri de var. Turlarla dolaşmayı da tercih edebilirsiniz. Sabah erken saatlerde hareketle Likya Uygarlığının başkenti Xantos'a gelen turistler, öğle yemeğini 18 km.'lik Saklıkent Kanyonu'nda yiyorlar. Kanyon gezintisinden bu defa 17 km.'lik Patara Plajına geliniyor. Yüzme ve antik kent gezisi sonrasında akşam Kaş'a dönüş yapılıyor. Bir başka rota ise Myra St. Nikolaus, Kaya Mezarları, Noel Baba Kilisesi, Demre Kumsalında yüzme molası ile sonlanıyor.

KAŞ'TA KONAKLAMA ÖNERİLERİMİZDEN BİRİ:  Suna Sun Hotel, +14


DİĞER BİR ÖNERİMİZ İSE:  Kaşinn Apart


KAŞ ve KALKAN'DA NEREDE KALINIR?

Kaş ve Kalkan'da otelleri sizin için inceledik. Kaş Kalkan Otel Önerilerimizi https://kucukoteller.com.tr/kas-otelleri linkinden görebilirsiniz.


Kaş'ta Gezilecek Yerler

Kaş tarihi, kültürü ve doğal güzellikleri ile oldukça farklı bir semt. Görmeniz gezmeniz gereken pek çok yer var. Kaş içerisinde Büyükçakıl ve Küçükçakıl Plajları, Dansözler Mezarı, ilçenin merkezindeki Uzun Çarşı Caddesi’ndeki lahit, Çukurbağ Yarımadası'na giden yolun sağında Antiphellos'un denize bakan tiyatrosu görülmesi gereken yerlerdendir. Buralar gezebilirsiniz.   
Mavi Mağara, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, güvercinleri ile ünlü Güvercinlik Mağarası ise bu yönde ilgisi olanların ziyaret etmesi gereken yerler arasında. Kaş ile Kalkan arasındaki Kaputaş Plajı’nı ise yolda giderken mutlaka takip edin ve görün.   
Kaş'ın etrafında adı bilinen Istlada, Apollonia, İsinda, Kyaenai gibi antik kentler yanında ismi bilinmeyen birçok harabe yeri vardır. Bunlar irili ufaklı antik yerleşimlerdir. Buraları ziyaret edebilirsiniz.   
Geçmişin izini sürmek isteyen tarih meraklıları ise yakındaki Xanthos, Letoon ve Myra gibi antik kentlere düzenlenen turlara katılabilir. Xanthos ve Letoon yakınında, Türkiye'nin en uzun kumsalı Patara'yı da görülecek yerler listenize ekleyin. Belki de caretta carettaların çıkışına tanık olabilirsiniz.
    Patara dönüşünde ise ünü dünyaya yayılan Kaputaş Plajı, sizi masmavi deniziyle kendine çeker. Maceralı bir yürüyüş yapmak isterseniz Saklıkent Kanyonu’na gidebilirsiniz. 
Karayolu ile ulaşımının mümkün olmadığı, ülkemizde bulunan tek batık antik kent Kekova’yı görmek için ise planlayacağınız bir tekne turu çok güzel olabilir.
    Kaş’a çok yakın bir köy olan Kalkan’a gidip akşam pazarında ve taş sokaklarında gezebilirsiniz. Büyüleyici deniz manzarasına sahip Kaş Antik Tiyatrosu, M.Ö. 1.yy’a kadar uzanan tarihiyle sizleri bekliyor.

Günübirlik Meis Adası turları. Eğer vizeniz varsa günü birlik Kaş Liman’ından kalkan teknelerle Meis Adası’na gidebilirsiniz. Kaş – Meis arası yaklaşık 3-4 km. Saklıkent turları. Yaklaşık 2 saatlik yolculuktan sonra 13 km uzunlukta Saklıkent Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Çok değişik fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz Saklıkent’te hareketli dakikalar sizleri bekliyor. Kaputaş Sahili. Turkuaz rengi bu kumsal yaklaşık 70 km uzaklıkta. Limanağzı Tekne Turu. Yüzmeye doyamayacağınız, unutulmaz manzaralar göreceğiniz bir seyahat. Kekova Tekne Turu. Limandan kalkan tekneler Bayındır Limanı’na, Kaleköy, Kekova Adası’na (batık şehir), Tersane Koyu’na uğruyorlar. Yolda ya da Kaleköy’de yemek molası, Tersane ya da Kekova Adası’nın batısındaki diğer koylarda yüzme molası veriliyor.


KAŞ'TA YEME İÇME

Kimisi canlı müzikli, kimisi bahçe içi sakin ortamda konukları ağırlıyor. Kaş Marina sahilinde yer alan Mercan Restoran mönü zenginliği, makul fiyatları, güleryüzlü, tecrübeli ve çalışmaya hevesli personeli ile göz dolduruyor. Kendine özgü kavuk biçimli aşçı bonesi, kar beyazı elbiseleri ile konukları karşılayan Mustafa Eriş'in işlettiği restoranda özel spesiyalite; dürüstlük. Kaş'ta sayıları 30'u geçen bar ve kafeler arasında Rejevu Bar ilgi çekerken Doors, Led Zeppelin, Deep Purple, Pearl Jam v.s. gibi hard rock grupların sevilen hitleriyle bira içmeyi sevenler Mavi Bar'ı ve çevresini tıka basa dolduruyorlar. Kaş Yat Limanı yanında hizmet veren Smiley's & Garden Restaurant Cafe-Bar günün her saatinde ızgara balık yiyebileceğiniz bir başka restoran. Yat Limanı manzaralı restoranda seçerek sipariş edeceğiniz balıklar günlük olup fırından henüz çıkmış lavaş ekmeği ile birlikte servis ediliyor.

Yeme içme mekan önerileri: Fooduristik.com'dan..
Zaika
"İyi Malzeme, Geleneksel Pişirme, Adil Fiyat, İyi Yemek" mükemmel motto.
Sezonun en alevli olsuğu zamanlarda servisin sorunsuz ve güler yüzlü işlemesi önemli bir nokta bence. Bahçesinde güzel bir masaya kurulduktan sonra menüden damak tadınıza uygun mezeleri (bence genel olarak hepsi leziz çünkü) seçtikten sonra, bir Şaşlık Kebabı patlatmanızı öneririm. Adres: İlkokul Sokak No: 13 / 1 Kaş - Antalya Telefon: 242 836 23 73
Bi' Lokma Kaş
Bi Lokma Bahçede, güzel bir kahvaltı yapmak için ideal seçimlerden. Anne eli değmiş bir serpme kahvaltı geliyor önünüze. Peynir hariç her şey kıvamındaydı, çok da abartı bir lezzet şöleni olmasa da bir kahvaltıdan bekleneni sunuyor. Servis de hızlı, herkes güler yüzlü. Bir de çok tatlış kediler var çevresinde. Adres: Hükümet Cad. No:2, Kaş Telefon: 0242 836 39 42
Ruhi Bey Meyhanesi
"Kaş'ta nerede ne yenir?" kısmının en keyifli bölümü. Kaş'a her gidişimde denemek istediğim ama bir türlü fırsat bulamadığım Ruhi Bey Meyhanesi ile bu yaz nihayet buluştuk. Lezzetli bir sofra kurmak ve gecenin akışını izlemek. Kaş için ilk uğranması gereken meyhanelerden bence. Elbette ki, çok daha memnun kalacağınız meyhanaler vardır çevrede ama garantili standartı yakalamak için Ruhi Bey Meyhanesi'ne uğrayabilirsiniz. Adres: Andifli Mahallesi Süleyman Sadıkçı Sokak / Kaş Telefon: 242 836 35 55
Dolphin | Özge'nin Tavsiyesi
Meyhane kategorisinde yalnızca manzarası ile bir adım öne geçebilir. Mezeleri normal, balıkları lezzetliydi. Kaş'taki hemen hemen her mekan gibi garsonlar da oldukça ilgililerdi. Ama manzaraya karşın o meyhane ruhu yok gibi geldi bana. Fiyatları da Ruhi Bey'le karşılaştırınca sanki biraz üstünde gibi. Yine de güneşin batışını rakı-balık eşliğinde izlemek isteyenlere tavsiye edilir. Adres: Sandıkçı Sok. No:7, Kaş Telefon: 0242836 35 38
Homburger Kaş
Şöyle deniz mahsüllerine kısa bir mola vermek isterseniz, Homburger'e buyrun. Burger ve patates kızartması ikilisi için alternatifler sunan mekan, bence temiz bir öneri. Listeye eklenebilir. Adres: Andifli mah. Öztürk sk. No:17/F, Kaş Telefon: 0541 917 06 28
Dudu Mutfak
Kahvaltısı harika. Yolu düşecek olanlara not olarak ekleyeyim. Kahvaltıya ilave olarak ev yemekleri de bulunmakta. Adres:Andifli Mahallesi, Süleyman Sandıkçı Sokak No:1/3, Kaş Telefon: 0536 347 10 94
Oburus Momus
Vejetaryen ve vegan lezzetler için bir koşu gidiniz. İçime şöyle yeşillik, taze bir şeyler gitsin diye seve seve uğradığım yerlerden. Kendinize falafelli güzel bir bowl söylerseniz sakin sakin keyif yapabilirsiniz. Not: Geçtiğimiz yaz bayıla bayıla gittiğim ama artık kapanan ve evden servise başlayan Retro Bistro'nun o meşhur Patlıcalı Krem Brule'sine Oburus Momus'ta bulmak mümkün. Adres: Andifli Mahallesi, Necipbey Cd. No:22, Kaş Telefon: 0507 704 20 32
Hazır konu açılmışken, falafel için kapısını çalmak istediğim mekanlardan olan Kaş Gurme Falafel'i de buraya bırakıyorum.
L'Apero
Burası Zaika'dan sonra benim favorim mekanlarımdan oldu. Ortamı çok keyifli, Fransız dokunuşlarının hakim olduğu mekanda ister yemeğe isterseniz de tatlı ve kahveye gidebilirsiniz. Keşke kahvaltı menüleri de olsa. Adres: Andifli Mah. Arısan Sok. 1A Kaş
Telefon: 0242 836 20 85

KAŞ'TA NE YAPILIR

Mavi’de veya Don kişot cafe’de bir kahve içip etrafı seyredin. Mutlaka tekne turu; kekova, Simena, Üçağız köyünü görün. Antik kentlerin en çekicilerinden Xanthos’u görmediyseniz mutlaka gidin… Patara ve Demre’ye günübirlik gezi yapın. Kaş içinde bolca ara sokaklara dalın, evleri, çiçekleri, mimariyi seyredin. Likya yürüyüşleri ve bisiklet turları veya sabah erken saatlerde Çukurbağ yarımadasında yürüyüş yapın.

Hi Jazz: Kaş’ta Jazz müziğin farklı bir hikayesi oldugunu söylemiştik. İste bu hikayeye ev sahipliği yapan ve sadece canlı performans sergileyen birkaç mekandan birisi burası. Rock jazz blues ve birçok alternatif müzik yapan Hi jazz daha öncesinde ve halihazirda Ediz Hafizoglu, Feti Çağlayan, Süleyman Bağcıoğlu, Tümer Dalgakıran, Ercan Temel, Fatma Baba, Sinem Yılmaz gibi bir çok isme ev sahipliği yaptı. Kaliteli canlı müzik dinleyip biranızı yudumlamak için harika bir seçenek. Adres: Andifli Mahallesi, Zümrüt Sk.
Echo Bar: Jazz ve alternatif müziğin diğer adresi. Mükemmel bir tarihi taş yapının içindeki Echo, Kaş’ın en ünlü performans barlarından. Geniş bir alana sahip bar yaz boyunca çok ünlü isimleri ve grupları ağırlıyor. Yeni Türkü, Birsen Tezer, Bülent Ortaçgil, Jehan Babur, Sibel Köse, Can Gox, Yüzyüzeyken Konuşuruz, Sarp Maden, Adamlar bunlardan sadece birkaçı. Konserler öncesinde bir şeyler içmek ve sohbet etmek için de girişinde büyük bir bahçesi bulunuyor. Adres: Andifli Mahallesi, Kaş, 07580 Websitesi Tel: 0539 633 32 46
Gagarin
: Rahat, kasmayan, kişiliği olan bir rock bar burası. Aynı zamanda Kaş’ın en hip mekânı. DJ kabininde birçok ünlü isme rastlamak mümkün. Kaş’a 2 sene önce yerleşen ve mekanın sahibi olan Aylin Aslım çalıyor, ziyaret eden dostlarını da arada dj kabinine alıyor. Her gidiğinizde bir sürpriz isimle karşılaşma ihtimaliniz yüksek. Geceye akşam serinliğinde ve sakinliğinde Kaş Limanı manzarasına karşı baconlı burgeriyle başlarsanız – geceniz ne kadar çılgın biterse bitsin—ertesi gün akşamdan kalma etkileri hissetmiyormuşsunuz. Sokaklarda dolaşan efsane böyle valla. Denemesi bedava. Kokteyl menüleri de oldukça tatmin edici. Turist Ömer kokteyli favorimiz. Adres: İskele Geçidi Sokak No: 2 Andifli Mahallesi, 07580 Tel: 0531 838 78 64
No 11: Kaş’ta barların birbirlerine çok yakın hatta sıra sıra oldugunu söylemiştik. No:11 bunların tam ortasındaki şahane bir yer. Kokteyl menüsü çok geniş. Gelincik Votka ve Damla Sakızlı Votka Shot buranın marka olmuş icecekleri. Armut Martini de favoriler arasında. Çalışanlar yıllardır sektördeki insanlar ve sizi nasıl rahat ettirebileceklerini iyi biliyorlar. Haftanın birkaç günü Nostaljik Türkçe pop çalan mekan diğer günler daha çok popüler müziklere yer veriyor. Sokaklara taşan bir kalabalığı ağırlayan mekan uğramanız gereken yerlerden biri. Adres: Terzi Sk. No:1 Andifli Mahallesi Tel:+90 536 482 43 32