Kars Gezilecek Yerler ve Yeme İçme Mekanları

Kars'ı Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?
Belki bu başlık size çekici gelmeyebilir, belki ne Kars’ı ya diyebilirsiniz, belki bende zamanında öyle dedim öyle düşündüm. Önce önyargıyı bırakalım ve yazıyı okuyalım.. Güvenin bana benimle beraber siz de eğleneceksiniz ve okur okumaz bilet bakmaya başlayacaksınız. 
Her şey sanırım Doğu Ekspresi Cinayeti filmi ile daha da can buldu. Artık bu seyahat İstanbul’dan başlamıyor ama Ankara’dan Kars’a kadar sürüyor. Gidiş için bilet bulmak oldukça zor, genelde tur şirketleri alıp kapatıyor. Ama dönüş bulmak daha kolay, Kars’tan başlayıp Ankara’da son buluyor. TCDD sitesinden her günün bileti bir ay önceden çıkıyor. Yolculuk 24 saat sürüyor ve gördüğün yerler iki yönde de aynı. Gidiş bulamazsanız üzülmeyin hemen dönüşü alın. Kars tren istasyonundan saat ‪sabah 8’de‬ kalkıyor.
Dönerken Gel-Gör Cağ Kebap siparişlerinizi : ‪(0442) 234 21 22‬ telefonuna veriyorsunuz size hangi duraktan önce aramanız (Ilıca ya da Kandilli durağı) gerektiğini söylüyorlar ve durağa geldiğinizde kebaplar sizi bekliyor oluyor ☺
Aslında #Kars benim için #Sarıkamış demekti. Kayak sevdam gitmediğim son kayak yeri olan Sarıkamış için bana bilet aldırdı. İyi ki de öyle olmuş, sayesinde bambaşka bir kültür gördüm.
Biletler 3 ay öncesinden alındı. Kars da kaldığım oteller gerçekten inanılmazdı. O kadar kararsız kaldım ki 2 gece için 2 ayrı otele gittim :) İlk gece @hotelcheltikov otelde kaldık. 1874 yılında yapılmış, uzun süre opera binası olarak kullanılmış ve Rus’lar Kars’ı terk edince restore edilmiş harika bir yapı. Diğer Oteller için www.kucukoteller.com.tr Kars sayfasına detaylıca bakın!
Kars Otelleri
İlk gün havaalanından araç kiraladık. Araç kiralamak için bir seçenek var havaalanında :) Çok demokratik olmuş yani...
İlk güzergah Çıldır gölü. Kars havaalanından 1 saat civarı sürdü. Göl kış aylarında tamamen donuyor. Bembeyaz harika bir görüntü sizi karşılıyor. Ve göl üzerinde kızaklarla ufak bir tur sizi bekliyor. Göl kenarında Atalay’ın Yeri diye bir restoran var, gölden çıkan balıklarla beraber harika bir menü sizi bekliyor. Fonda (Ahmet Kaya) güzel bir müzik, karşınızda bembeyaz bir göl, enfes bir menü, salaş bir restoran ve size ben neredeyim hissettiren bir ortam. Ben sarı kanat balığını beğendim ama arkadaşlarım alabalığı beğendi, iyisi mi siz hepsini deneyin.. Gitmeden aramak isterseniz telefonu ‪0478 311 27 19‬ .
Kars'ın içinde ilk durak Kars kalesi. Her yer buz ve kar olduğundan Kars macerası baya spor dolu geçti. Kale de bir çay molası verebilirsiniz. Otantik bir ortamda çaydanlıkla çay servisi yorgunluk atmaya birebir.
Kalenin hemen alt tarafında bulunan 12 havariler kilisesi şimdiki adı ile Kümbet Camii ziyaret edilmesi gereken yerler arasında. Camii’nin imamı Faruk Bey bizi harika bir misafirperverlikle karşıladı. Hava durumu elverseydi namazımızı kılacaktık yani o derece muhteşem bir imam. Bize camii’nin tarihini anlattı ve ardından ezan saati deyip ezanını okudu. Bu yapının tarihi 10. yüzyıla dayanıyor. Sırayla egemenlik durumuna göre kilise, cami, kilise, camii olarak değişerek en son cami haliyle kalmış :))
Kümbet Camii'nin asırlık duvarları geçmişin hikâyelerini fısıldıyor sanki! Cami yemyeşil bahçelerle çevrili ve tek ses yakındaki bir derenin hafifçe akan şırıltısıdır.

Diğer Görmenizi istediğim yerler: Kafkas Cephesi Harp Tarihi müzesi ve Fevzi Çakmak Müzesi
Kars’ta hava 4 buçuk gibi kararmaya başlıyor ve biz otele biraz dinlenme molası vermek üzere yola koyuluyoruz. Neden mi çünkü harika bir akşam yemeği bizi bekliyor. Rezervasyonunuzu yaptırın. İlk akşam için Dilek Hanım'ın Hanımeli restoranını seçtik, telefonda kendisi ile kaynaştık, gidince de yemekler ve sohbet için kendisine ve ailesine buradan tekrar teşekkür ediyorum. Telefonu ‪0474 212 61 31‬. Menüyü kendisine bıraktık ve sanırım en iyisi bu. Yine de size menüyü sayayım, yazarken en keyif aldığım bölüm bu :) Erişte aşı Çorbası, Acem kavurması, Hangel, Dolma, İrevan köfte, Piti, Kiraz Turşusu ve Kars Helvası.
Yemeklerle beraber Dilek Hanımın sohbeti paha biçilemez. Sevdiği misafirlerine ya da gözü tutan misafirlerine şarap ikramı da var. Esas söylemeden geçemeyeceğim kısım Dilek Hanımın eşinin bize tulum eşliğinde söylediği Sarı Gelin Türküsü. Bizi rahat ve mutlu ettirmek için ellerinden geleni yaptılar diyebilirim.

✏️ İkinci günümüzü Ani Harabelerine ayırdık. Kars'a 48 km uzaklığında Ani Harabeleri. Ama benim için Kars'a gitme sebebi diyebiliriz. Ani geçmişi 6. yüzyıla dayanıyor. Fakat etrafındaki mağaraların Milattan önceki döneme ait olduğu söyleniyor. Mağarada yaşam gözlerinizin önünde, tarihe ne kadar meraklısınız bilmem ama ben çok etkilendim. Bize Ani Harabelerini güvenlik görevlisi olan Sait abi gezdirdi, bilgisi ve tecrübesi baya şaşırtıcı. Aslanlı bir girişi var Ani'nin, 1066 yılında Türk egemenliğine geçmiş ve Katedral de namaz kılınarak Camiye çevrilmiş. 1319 da ki depremde Ani baya bir hasar görmüş ama bazı yapılar hala ayakta. Minimum 2 saatinizi hatta bence daha fazla zamanınızı Anide geçirmelisiniz. Arpaçay Ani ile Ermenistan arasında bir sınır oluşturuyor. Tarihi İpek yolu Ani’den geçiyor ve İpek yolu köprüsünü görebiliyorsunuz. O dönemde bile şehre Süt borularla gelmekteymiş, şehirde hayvan kokusu olmasın diye. Her yer surlarla çevrilmiş ya da uçurumlarla dolu. Ülkemizde böylesine bir tarihin kıymetinin bilinmemesi gerçekten üzücü. Ayakta duran 8 kilise ve 1 Cami var görülmesi gereken.

Beni en çok etkileyen Meryem Ana Katedrali oldu. Tarihi bir hikayesi olduğundan olsa gerek. Menuçihr Camii Türk fethinden sonra topraklarımızda inşa edilen en eski cami olma özelliğini taşıyor. Doğanın ortasında gizli bir mücevher: Menuçehr Camii! 
Zamansız güzelliği içinize çekerken ve doğada teselli bulurken huzurlu atmosferin sizi sarmasına izin verin.
Akşam yemeğimiz için Kars Kaz Evini tercih ettik. Kars'a gelip kaz yemeden olmaz değil mi? Şimdi tadı ile ilgili yorum yapacağım ama ben yemek için dünyaya geldiğimden dolayı ne kadar doğru bir tespit olur bilemedim. Kaz eti bence yıkılıyor:) Biraz tuzlu ve sert ama ben çok beğendim. Bulgur pilavı üstü söğüş doğru bir başlangıç olur bu lezzeti denemek için. Ayran aşı çorbası, mantı, erişte pilavı ve muhteşem lezzet Kars helvası.. Bir yemekteyiz programı gibi oldu ama yazarken bile canım çekti. Rezervasyon için ‪0474 212 37 13‬ numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Akşam Kars Store'a gittik. Yemeğimizin ardından şarap ve canlı müzik keyfimizi yaptık. Ermeni şaraplarının tadına bakabilirsiniz. Gayet keyifli, müziği de dinlerken bir an Karsta olduğunuzu unutuyorsunuz. Kars Store'dan hediyelik eşyalarınızı da alabilirsiniz. Kar's Otelin tam karşısında bulunuyor.
İkinci geceki otelimiz Kar's Otel. Genelde sanırım gelen herkes bu Otelde kalıyor. 8 odalı otel bembeyaz, burası da eski bir Rus binası ve tabi ki restore edilmiş.
Son gün öğlen yemeğimizi ise Kamer Kadıneli restoranda yedik. Burası da Kar's Otelin hemen yanında. Dekoru İstanbul kafeleri gibi. Burada Evelik Çorbası içtik, yanında da Hangel ( fotoğraflarda var ) yedik.
Daha sonra peynirlerimizi aldık. Büyük Zavotlar bu işin ustası zaten. Her yere kargo yapıyorlar, taşıma derdinizde yok. Kars' gidip gravyer ve kaşar almadan dönmek olmaz. 
Dönüş yolu ve Kars Ankara Treni…
Tarihte bir yolculuğa çıkmaya hazır olun! Tarihi Osmanlı dönemine kadar uzanan Taş Köprü ( görsellerde var ), büyüleyici cazibesini koruyarak ziyaretçileri doğada huzur içinde vakit geçirmeye ve eşsiz fotoğraflar çekmeye davet ediyor.

Son Olarak: Nence hem ilk baharda hem de kışın görülmesi gerekiyor. Baharı ayrı kışı apayrı çünkü. Aynı zamanda Doğubayazıt’ta yakın. Tarihe meraklı olanlar için orası da görülmesi gereken yerlerden biri.
İşte size çok sık rastlayamayacağınız eşsiz bir öneri daha: Kars Peynir Müzesi! 
Kars'ın gastronomik mirasının bir parçasını, nesiller boyunca hem yerel halkı hem de ziyaretçileri memnun eden peynir yapım geleneklerinin bir hazinesi olan müzede deneyimleyin! Görsel galeride mevcut.

Sanıyorum ki apayrı bir dünya keşfettim. Ülkemde gezmeye daha bir heveslendim. Şiddetle tavsiye ediyorum. Hala ne duruyorsunuz, Kalkın gidin…
Blogger: Ayça Tatar - http://aycaninaynasi.com