Kapadokya Toprağının Sesi

Türkiye’nin en iyi toprak darbukalarının Kapadokya’da yapıldığını, dünyanın elle üretim yapan iki ‘udu’ ustasından birinin Avanos’ta yaşadığını biliyor muydunuz? 
Kapadokya Gezilecek Yerler - En Güzel 20 Nokta | Bir Hayalin Peşinde
Anadolu’da yapılan arkeolojik çalışmalar, insanoğlunun toprağa şekil vermesinin Neolitik Çağ’da başladığına işaret ediyor. Bulgulara göre Anadolu çok ileri düzeyde bir seramik kültürüne sahipti. Ne yazık ki bugüne çok azı ulaşabilmiş olan bu zengin kültürün son örnekleri, Nevşehir’in Avanos ilçesinde az sayıda zanaatkâr sayesinde yaşamaya devam ediyor. Kapadokya’nın verimli toprağı sadece muhteşem şaraplık üzümlere değil, toprak çanak çömleklerin yanı sıra dünyanın en iyi darbuka ve ud' larına da can veriyor. 
Kökeni antik çağlara dayanan darbuka Arap klasik ve halk müziğinde özelikle Kuzey Afrika'da yaygın olarak kullanılsa da Türkiye’nin ‘milli çalgısı’ sayılabilir. 30 yıldan uzun bir zamandır Kızılırmağın killi çamuruna ses veren Avanoslu çömlek ustası Mehmet Körükçü, dünya çapında ritim ustalarının aradığı isim haline geldi. Darbuka yapımı konusunda ustalaşan Mehmet Usta şimdi Nijerya kökenli bir enstrüman olan udu üretimine de el attı. Nijerya’da su taşımak için kullanılan toprak küplerin sesinden ilhamla ortaya çıkan ve hızla diğer ülkelere yayılan udu adlı enstrümanı dünyada el ile ve çamurdan yapan iki kişiden biri o. “Belçika, Almanya, Norveç, Hollanda, Fransa ve Amerika başta olmak üzere pek çok ülkeye müzik aleti gönderiyorum. Bu müzik aleti kalıp kullanılarak yapılıyormuş. Ben ise kalıp kullanmadan, Kızılırmak toprağından elde ettiğim çamurla, elde ve özenle yapıyorum. Benim yaptığım udularda sesin daha güzel olduğunu söylüyorlar” diyor. 
Mehmet Usta’nın enstrümanlarıyla Kapadokya toprağından çıkan sesleri duymak için şu videoyu izleyebilirsiniz: 
https://www.youtube.com/watch?v=FrpL93iRWTY