Kalkan Gezi Rehberi - Gezilecek Yerler
Eski adı Kalamaki olan Kalkan Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı küçük ama güzel Akdeniz'in maviliğine uzanan, tarih deniz ve doğanın iç içe girdiği, mimari yapısı ve kent dokusu fazla bozulmamış, beyaz boyalı eski evleri, dar temiz sokakları, her pencereden her kapıdan sarkan rengarenk çiçekleriyle tipik bir Akdeniz balıkçı kasabası.
Kalkan ilk hamlede tarihi likya şehirlerine yakınlığı, tertemiz denizi, daracık sokakları doğa ile bütünleşmesi ile ilgileri üzerine toplamakta ve yabancıların gözdesi haline gelmiştir. Çok sayıda İngiliz turist kalkandan villalar alıp buraya yerleşmekte veya yazlarını tamamıyla burada geçiriyorlar.
Kalkan Otelleri ve Konaklama Öneri: https://www.kucukoteller.com.tr/kalkan-otelleri
Kalkan sizlere lüks işletmelerle tatil olanakları sunduğu gibi çeşitli tarihi mekanlar ve plajları ile de göz zevkinize hizmet vermektedir. Küçük sevimli barları, iskeledeki balık lokantaları, incik boncuk el işi satan tezgahları, dükkanları, temiz pansiyonları ve otelleriyle sıcak bir havaya bürünen kasaba gürültüden uzak, sakin bir tatil geçirmek isteyen, değişik bir atmosfer arayanlar tarafından tercih ediliyor.
Kalkan geceleri de renklidir. Küçük barlardan canlı müzik sesleri sızar dışarıya. Masaların çoğu da dışarıdadır zaten. İçki eşliğinde başlayan sohbetler gece geç saatlere kadar uzar gider. Kalkan’da gün boyu sıkılmazsınız. Kalkan içi denize girmek için pek uygun değil. Ama çevrede, dolmuşlarla gidilebilecek plajlar var. Kaş yolu üzerindeki Kaputaş plajı ve Fethiye tarafındaki ünlü Patara kumsallarını tercih edebilirsiniz. Marinadan kalkan tekneler çevreye günübirlik turlar düzenliyorlar. Bu turlarla Kaputaş, Patara, Kaş ve Kekova adası çevresine gidebilirsiniz.
Kalkan’ın içi yeşilliklerden pek nasibini almamış. Çıplak kalmış. Ama dert değil. Çünkü en fazla 15-20 dakika sürer Toros yaylalarının yeşilliği ve buz gibi pınarlarına ulaşmak Kalkan’dan. İster kendi arabanızla, ister taksiyle, isterseniz seyahat acentelerinin düzenlediği turlara katılarak ulaşabilirsiniz yaylalara. En bilineni Bezirgan yaylasıdır. Bir de İslamlar köyü. Bezirgan yaylası yaz aylarında aşağıda deniz kenarında bunalanların çok ilgisini çekiyor. Bezirgan’da ısı deniz kenarına göre 4-5 derece farkediyor. Sürekli esen rüzgar serinlik sağladığı gibi bu sayede sivrisinek de barınamıyor. Bezirgan yaylasına Kalkan kent girişindeki Elmalı ayrımından çıkılıyor. Yayla çıkışı bu ayrımdan itibaren 15 km sürüyor. Yol asfalt ve geniş. Yaylanın denizden yüksekliği aşağı yukarı 500 metre. Geniş bir düzlüğe dağılmış yayla evlerinin görüntüsü çok etkileyici. Caminin yanındaki köy meydanı yaz aylarında hep kalabalık oluyor. Köylülerin kıtlık ağacı dedikleri yaşlı bir ağaç altına köşkler kuruluyor, misafirlerin dinlenmeleri ve bir şeyler içmeleri için. Bu köşklerden çevredeki çınar ağaçlarının altında da var. Köyün sınırında dik sac kaplı çatıları olan küçük ahşap evler var. Bitişik ve ahşap merdivenli iki katlı evler, buğday saklamak için kullanılıyor. Atla ya da eşekle yayla turu son yıllarda popüler. Bir acentayla anlaşır ya da köyde pansiyonculukla uğraşanlara önceden haber verilirse gruplar için bu tür turlar ayarlanabilyor. At gezintili Bezirgan Yayla Turu’nun süresi gidilen yere göre değişiyor, tura katılanlara tarhana çorbası, gözleme, bulgur pilavı, yoğurt ve meyveden oluşan bir menü de sunuluyor. İsteyene kuzu kesilip çeviriliyor.
Kalkan'da Gezilecek Yerler
Patara Plajı ve Antik Kenti’ne gidebilirsiniz. Patara Plajı, Patara Antik Kenti yakınında bulunan ve bu bölgedeki en büyük ve güzel plajlardan biri. Türkiye’deki kumsalların en uzunudur. 18 km. uzunluğundaki kumsalın derinliği yer yer 200-300 metreye ulaşır. Kumu ince ve denizi sığdır. Caretta carettaların üreme alanı olan plajda, rastlarsanız kaplumbağaları mutlaka gözlemleyin ve fotoğraflarını çekin.
Kalkan’dan 10 dakika uzaklıkta bulunan Kaputaş Plajı’na gidebilirsiniz. Plaja erişmek için çok fazla basamaktan geçmeniz gerekiyor. Kanyondan gelen ve yer altına inerek akmakta olan suyun, deniz kıyısında kumlar arasından süzülmesi sonucu, plajın suyu genel olarak serin ve turkuaz rengindedir.
Türkiye’nin en uzun kanyonu olan, 17 kilometre uzunluğundaki Saklıkent Kanyonu’na gidebilirsiniz. Kanyon, yaklaşık olarak 200 bin yıl önce oluşan çökmeden sonra meydana gelmiş. Mutlaka görülmesi gereken bir doğa harikası. Kanyona girerken buz gibi bir sudan geçmeniz gerekiyor. Dizinize gelen sudan geçebilmek ise büyük bir marifet, ama sonrası harika.
Xanthos Antik Kenti’ni ziyaret etmelisiniz. Tarih boyunca çok fazla deprem ve yangın geçiren kentten bugüne gelen kalıntıları mutlaka görmelisiniz. Batık şehir olarak bilinen Kekova’yı gezmelisiniz. Eğer mümkünse dalış yapabilirsiniz.
Kaş’ta bulunan Antiphellos Antik Kenti’ni ve Myra Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Tlos ve Letoon Antik Kentlerini görebilirsiniz. Kaş ve Kalkan arasında bulunan Mavi Mağara’yı görebilirsiniz.
Bezirgan ve İslamlar Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz. Bir gününüzü bu köylerde gezerek ve fotoğraf çekerek geçirebilirsiniz. Tekne turlarına katılarak maviliklerde yüzmenin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kalkan'da Ne Yapılır?
Kalkan’a geldiğinizde Kalkan merkezde ve limanda, sokaklarında gezerek ya da bisiklete binerek keşif turları yapabilirsiniz. Bolca fotoğraf çekebilirsiniz.
Günübirlik tekne turlarına katılarak mavilikleri keşfe çıkabilir, denizin ve güneşin tadına varabilirsiniz.
Kalkan’ın mavi bayraklı plajlarında güneşlenerek denizin ve tatilin tadına varabilirsiniz. Su altını sevenler dalış yapabilirler. Jet ski, ringo ve su kayağı gibi su sporları yapabilirsiniz. Rafting ve yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
Kekova batık şehrini görebilir, dalış yapabilirsiniz. İslamlar ve Bezirgan Köylerini ziyaret edebilirsiniz. Patara ve Kaputaş plajlarına gidebilir, denizin keyfini burada çıkarabilirsiniz. Caretta carettaların çıkışına tanıklık edebilirsiniz.
Letoon, Tlos, Antiphellos ve Xanthos Antik Şehirlerini ziyaret edebilirsiniz. Muhteşem Saklıkent Kanyonu’na gidebilirsiniz.
Akşam deniz kenarında balık keyfi yapabilir, sonrasında Kalkan’daki eğlence mekânlarında geceye devam edebilirsiniz.
Kalkan merkezdeki çarşıda dolaşabilir ve alışveriş yapabilirsiniz.
Kalkan'da Nerede Ne Yenir
Gironda adında çok güzel bir lokanta ve bar var. Kolonyal dönemleri hatırltan ilginç bir atmosferi var. 0242-8443136 Sahildeki patlıcan’ın yemekleri de denenebilir.
Kalkan’da Akdeniz mutfağının hâkimiyeti vardır. Yemekler genellikle Akdeniz mutfağı ile aynıdır. Denizi ürünleri, et ve salatalar, zeytinyağlılar ön plandadır.
Kalkan’da merkezde, limanda ve deniz kenarında pek çok restoran ve lokantada hemen hemen her yemeği yiyebilirsiniz. Izgara et ve tavuk ürünlerini, kebap, pide, lahmacun ve kuzu tandır, sac kavurma gibi pek çok farklı lezzeti tadabilirsiniz.
Ama bize kalırsa deniz kenarındaki balık restoranlarında gün batımına karşı güzel bir balık keyfi yapmalısınız. Deniz ürünleri ve taze mevsim balıkları eşliğinde zeytinyağlı mezeleri deneyebilirsiniz. Özellikle de Ege ve Akdeniz’de pek çok yerde tadabileceğiniz zeytinyağlı kabak çiçeği dolması hiç de fena olmaz. Palamut, kefal, orfoz ve mercanı deneyebilirsiniz.
Akdeniz Restoran – Kalkan Genelde İngiliz turistlerin tercih ettiği, Patara ve Kaputaş plajlarına yakın konumu ve kristal gibi denizi ile öne çıkan Kalkan’ın belki de en lezzetli restoranı, ana yoldan kordona giderken ineceğiniz dik rampanın hemen solunda, taksi durağının yanında kalan Akdeniz Restoran. Mütevazılığıyla gizli bir hazineden farksız olan bu aile işletmesinde, hemen her şey konukların isteklerine göre şekilleniyor dersek çok da abartmış sayılmayız. Örneğin mekanın sahibine “Bunu haşlamışsınız ama kızartması var mı?” dediğiniz anda kızartma tabağını önünüze koyuveriyor! Akdeniz Restoran’da balık, kalamar ve envai çeşit deniz ürününü yiyebileceğiniz gibi anne elinden çıkmış gibi duran mezelerini ve mekanın spesyali olan bulut gibi hafif “Pavlova Pastası”nı denemeden geçmeyin.
Kalkan'dan Ne Alınır?
Kalkan merkezde yer alan tezgâhlarda, dükkân ve mağazalarda çok sayıda hediyelik eşya, süs eşyası, takı ve özel seramik figürler satın alabilirsiniz. Tekstil ürünleri, kıyafetler ve beldeye özgü seramikler bulabilirsiniz.
Çarşıda renkli sabunlar, el işlemeleri, kumaşlar, el sanatı ürünleri bulabilirsiniz. Perşembe günleri kurulan semt pazarında taze meyve ve sebze, kuru ya da taze otlar ve taze mevsim balıklarını satın alabilirsiniz.
Kalkan'a Nasıl Gidilir
Kalkan, Antalya'ya 210 km, Fethiye'ye 80 km, Kaş'a ise 25 km uzaklık mesafesinde yer alıyor. Kalkan'a diğer beldelerden minibüs veya otobüsler ile ulaşabileceğiniz gibi kendi aracınızla veya en yakın Dalaman Havaalanına veya Antalya havaalanına uçakla gelebilirsiniz.
• Ankara - Kalkan arası 650 kilometre ve araçla 9 saat sürmektedir.
• Antalya - Kalkan arası 190 kilometre ve araçla 3 saat sürmektedir.
• İstanbul - Kalkan arası 820 kilometre ve araçla 12 saat sürmektedir.
• İzmir - Kalkan arası 410 kilometre ve araçla 6 saat sürmektedir.
• Muğla - Kalkan arası 190 kilometre ve araçla 3 saat sürmektedir.