İstanbul'un tarihi ve nostaljik semti Beylerbeyi

İstanbul'un Anadolu yakasında, Üsküdar'dan Çengelköy'e doğru giderken yol üstünde bulunan, tarihi, şirin ve nostaljik harika bir yerdir Beylerbeyi. Özellikle tarihi dokusuyla, güzel kafeleriyle ve balık restoranlarıyla bizlere güzel gezilecek yerler sunmaktadır bu ufak ama şirin semt.

Beylerbeyi boğazın tam ortasındadır. Ulaşım olarak birçok seçeneğin olduğu, kolay ulaşılan bir noktadadır. Aracınız yoksa dahi, belediye otobüslerinin ve diğer ulaşım vasıtalarının sıkça geçtiği bir noktadadır.

Tarihi ta Bizans dönemine kadar uzanan, eski ve köklü bir noktadır Beylerbeyi semti. Osmanlılar tarafından da oldukça yoğun bir şekilde kullanılan semt, sakinlerinin uyumuyla da bilinmektedir. Eski ve köklü bir yer olması sebebiyle burada yaşayan çoğu insan birbirini tanımaktadır ve ilişkileri son derece modern ve samimidir. Tarihi araştırmalar açısından eski tarihlerle alakalı oldukça fazla buluntu veren yerlerimizden biridir Beylerbeyi.

Beylerbeyi semtini gezmeye geldiğinizde, o büyülü havadan etkilenmemeniz elde değildir. Özellikle akşam serinliğinde sizi bambaşka dünyalara götürmektedir. Tarihi evleri, sarayı, o eskimeyen nostaljik sokaklarıyla semti keşfedebilirsiniz. Birçok butik kafenin bulunduğu yerlerden birinde çayınızı ya da kahvenizi yudumlayabilir ya da güzel bir yemek yiyebilirsiniz. Çeşit olarak birçok seçenek sunmaktadır bize Beylerbeyi. İster fast food ister balık ya da ister diğer mutfaklardan yemek yiyin, kesinlikle pişmen olmayacağınız birçok mekânı barındırmaktadır Beylerbeyi semti.

Beylerbeyi semtini gezmek ya da burada iyi vakit geçirmek için ille de bir mekâna gitmenize gerek yok. Boğazın kenarına gelerek de dinlenebilir ya da hoşça vakit geçirebilirsiniz sevdiklerinizle. İstanbul'un en iyi görünen yerlerinde birinde, adeta kaynarcasına fokurdayan sulara bakara unutulmaz anları ölümsüzleştirebilir, insanları ve boğazın simgesi martıları izleyebilirsiniz. Beylerbeyi semti, çok cömert bir semttir. Tarihi dokusunu ve eşsiz boğaz manzarasını bize izlettirirken, eğer oltamız varsa bize en çok balık ikram eden ender yerlerden biridir.


Beylerbeyi'ne Nasıl Gidilir

Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız, sadece Beylerbeyi için geçerli olan bir durum değil tüm semt ve ilçelere gitmek çok ama çok kolaydır. Çünkü ülkemizin ulaşım ağı en geniş şehridir İstanbul. Beylerbeyi de İstanbul'un en merkezi yerlerinden biridir. Buraya ulaşmak istiyorsanız farklı bir çok yönü kullanabilirsiniz. Eğer Üsküdar'dan geliyorsanız Beykoz istikametindeki tüm minibüs ve otobüsler buradan geçmekte. Kadıköy için de bu geçerli, Kadıköy'den Beykoz istikametinde sarı dolmuşlar ve belediye otobüsleri kalkmakta. Rahatlıkla gelinebilir. Birinci köprünün hemen aşağısına denk gelen bir istikamette yerleşmekte. Beşiktaş'tan da belli aralıklarla Beylerbeyi iskelesine seferler düzenlenmektedir.

Beylerbeyi'nde Ne Yenir

Geldik verilebilecek en rahat cevaba. Eğer İstanbul'daysanız ve hele hele Beylerbeyi'ndeyseniz yemek konusunda çok alternatifiniz var demektir. Beylerbeyi gerek deniz ürünleri gerek fast food ve gerekse Türk ve Dünya mutfağından birçok seçenek sunmakta sizlere. Beylerbeyi Yakamoz Restoran ailenizle gidebileceğiniz ve boğazı en net izleyebileceğiniz nezih yerlerden biridir. Mutfak çeşitleri açısından son derece zengin bir yerdir. Deniz ürünleri, balık yemek istiyorsanız, Doğa Balık Restaurant, Villa Bosphorus, Marina Balık ya da Beylerbeyi İskele Restaurant'ı tercih edebilirsiniz. Kebap ya da pide türü bir menü için Tike Restoran da sıkça tercih edilen yerlerdendir. Karadeniz Pidesini Karpi'de yiyebilir Mavi Kafe veya Uçar Kafe Restoran'da çay-kahve içip tatlılarınızı alabilirsiniz. Ayrıca tüm bunlar genel olarak boğazın eşsiz manzarası karşısında olmaktadır. Tüm bunlardan başka kumpir, waffle, kokreç ve sandviç alabileceğiniz onlarca mekân bulunmaktadır Beylerbeyi'nde.

Beylerbeyi'nde Nerelere Gidilir?

Tarih ve boğaz dokusunun tam ortasında buluştuğu ender İstanbul semtlerinden biridir Beylerbeyi. Henüz tam olarak betonlaşmasa da tarihi güzelliklerini önemli ölçü de korumaktadır. Beylerbeyi denince akla ilk gelenlerden biri tabi ki Beylerbeyi Sarayı olmaktadır. Köprünün hemen sağ tarafında ve semtin başlangıcındaki bu tarihi saray ziyaretçilerini beklemektedir. Önemli sunum salonları ve köşkler barındıran saray bir de havuzlu bahçeden oluşmaktadır. Beylerbeyi'nin sokaklarında geçmişin izlerini halen görebilirsiniz. Buralarda gezerken tarihi ahşap evler de sizin geçmişe gitmenize yardımcı olacaktır. Beylerbeyi Hamid-i Evvel Camii ve Beylerbeyi Hamamı da semti sevmenize yardımcı olacak özellikte yapılar. Bizans'tan kalma sur kalıntıları ile sarnıçlar da önemli dokular olarak karşımıza çıkmaktadır. Ardından Beylerbeyi Sahili ve Beylerbeyi Parkı gezilecek önemli diğer mekânlar olarak karşımıza çıkmakta.


Beylerbeyi'nde Ne Yapılır?

Eğer yolunuz Beylerbeyi'ne düşerse, ya da güzel bir vakit geçirmek isterseniz mutlaka tarihi sokaklarını turlayın. Bunu yaptıktan sonra boğazı bir de Beylerbeyi'nden izleyin. Ve bunu yaparken unutun her şeyi, atın serin sulara. Sadece kalbinizi dinleyin ve o an içinizden geldiği gibi davranın. Beylerbeyi çok güzel kahvaltı mekânları olan bir yer. Burada güzel bir kahvaltı yapılabilir. Hafta sonu ekip halinde ya da bireysel olarak balık tutmaya gelebilirsiniz. Yaz aylarında akşam saatleri boğazın serin esintileriyle birlikte çay-kahve içmeye gidebilir ve şirin butik kafelerde oturabilirsiniz.

Beylerbeyi'nden Ne Alınır?

Her turistik yerde olduğu gibi Beylerbeyi'nde de o semte has hediyelik eşyalar ve kıyafetler alınabilir. Ayrıca balık ve deniz ürünleri de alabileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Beylerbeyi bir defada doyamayacağınız tekrar tekrar gelmek isteyeceğiniz bir mekandır.
Beylerbeyi'nde konaklama için Bosphorus Palace Hotel'i tercih edebilirsiniz.