İki Günde Birgi Gezisi - Birgi Gezi Rehberi

Birgi; Ödemiş'e bağlı, Ulu Cami ve Çakırağa Konağı gibi tarihî yapılara ev sahipliği yapmaktadır. 2012'de UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi'ne eklenmiş.
Gittiğiniz de göreceğiniz ara sokaklarındaki güzel evleri kapı önünde oturan sevimli konuşkan teyzeleri ile çok şirin bir yer. Güzel vakit geçirmek için ideal bir yer hem fotoğraf hem de tarihi evleri ile pişman olmayacağınız yerlerden birisi.
#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari başlasın o zaman 🎒🤗
Image 1 of 1
Aydınoğulları döneminden kalma türbe ve medreseleri, camileri, taş konakları, sokak çeşmeleri; her birinin ayrı ayrı hikâyesi olan bütün bir yaşamı ile; nostalji ve huzur arayanlar için adeta bir sığınak gibi. Zamanın durduğunu hissedeceğiniz Birgi, ayrılırken insanda yeniden gelme hissi uyandıran yerlerden.
Geldiğinizde Saliha Hanım Taş Konak'ta kalmadan, güne başlarken, Elif Hanım Konağı'nda köy ekmekli kahvaltı etmeden, gün içinde de Baba Lokantası'nda yerel mutfağı tatmadan, adaçayı içip, Bozdağ patatesi yemeden dönmeyin…
Hiç abartmadan söylüyoruz ki dünyanın belki de en güzel iklimlerinden birisi ülkemizin içinde bulunduğu Ege bölgesinin iklimi. Yakıcı olmayan sıcaklığı ile birlikte bölgedeki ormanlar, doğal yerler, koy ve körfezler, tarihi yerlerle birlikte Ege her ne kadar yoğun bir zaman ayrılarak gezilse de bitirilemeyecek güzelliklerle dolu.

İşte bunlardan bir tanesi de İzmir'de bulunan Ödemiş yakınlarında Birgi Köyü.

Güzelliği ve asaleti ile dillere destan Bozdağların serin ve temiz yamaçlarında yeşil mi yeşil bir coğrafya içerisinde adeta gizlenmiş bir şekilde bulunan Birgi Köyü yüzyıllar boyunca büyüyen ceviz ve kestane ağaçlarının arasında, yüksek taş duvarlı alaturka kiremitleri aşan pencereleriyle mutlaka gidilmesi görülmesi gereken şirin bir köyümüz.

Tatil dediğimiz zaman sadece deniz kum güneş gelmemelidir akla. Kültürel miras da gelmelidir mutlaka ve Birgi Köyünü gördükten sonra ülkemizde ne kadar da güzel, köklü tarihi olan yerlerin olduğunu fark ediyor insan. Köy yaşamı ve mimarisi arasında adeta kaybolup gideceksiniz. Özellikle ÇEKÜL vakfının koruması altında olan Birgi Köyü bugün ülkemizin en güzel köylerinden bir tanesi.

Birgi Köyü, yazın ve sonbahar aylarında nüfusu kalabalıklaşan ziyaretçileri olan bir yer. Dolayısı ile biz de size ilk olarak bu zaman dilimleri içerisinde Birgi'yi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Köyün tarihi ilk çağ medeniyetlerine kadar uzanmakta. Bir dönem sonra da Persler tarafından ele geçirilmiş sonrasında ise Roma Bizans Aydınoğulları ve Osmanlılar tarafından kullanılmış. Bir zamanlar nüfusu 7000 ile 8000'e yakınlaşmışken şimdilerde 3000 4000 civarında bir nüfusu var. Eskiden beri sürekli bir yerleşim yeri olmuştur yani. Milli Mücadele döneminde Yunanlar tarafından köy yakılmış, tahrip edilmiş. Günümüzde ise eski güzelliğine kavuşmaya çalışıyor. Bu facia sayılmazsa, Birgi Köyü sürekli olarak güzelliğini koruyan ve hep gözde olan şirin bir köy. Eğer görmediyseniz, acele edin.

Birgi'de Nerede Kalınır:

Konaklama Önerisi: Saliha Hanım Taş Konak, Birgi Ata Konağı ve Cemile Sultan Otelini de denemenizi tavsiye ederim.
Birgi Otelleri Önerileri için tıklayın. www.kucukoteller.com.tr/birgi-otelleri
Birgi'de Nerede Ne Yenir
Bu güzel köy, adı üstünde köy, aslında çok geniş restoranların olduğu yer değildir. Çünkü ufak bir yerleşim yeridir. Olanaklarının çokluğuyla değil de şirinliğiyle karşımıza çıkmaktadır. İzmir ya Ödemiş gibi geniş seçenekler beklememek lazım. Tüm bunlara rağmen size sunacağı elbette güzel sunumlar olacaktır. İzmir Birgi köyüne geldiğinizde burada mutlaka Birgi Köyünden olan yerli kadınların dökmüş olduğu lokmalardan yiyin. Kuru incir özellikle Birgi Köyünde çok meşhurdur, alabilirsiniz. Mekân olarak bahsetmek gerekirse, Elif Hanımın Konağı olarak adlandırılan yerde, yani bahçede, yöresel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Nar Danesi Restoran otantik atmosferiyle öne çıkıyor buraya da gelebilirsiniz. Dost Ol Kebap ismini duyduğunuzda aklınıza et çeşitleri ve köfte gelsin. 1940 yılından itibaren hizmet veren bir yer burası ve Ödemiş Köftesi denince akla gelen yerlerden birisi. Birgi Köyünde meşhur olan şeylerden bahsedersek, yine İncir, Peksimet ve Bergama Tulumu gelebilir. Kestaneler ve Cevizleri de buradan alabilirsiniz. Sonbahara doğru geldiyseniz kestane ve cevizin hasat zamanı denk gelmişsiniz demektir. Katkısız buğday ekmeği ile meşhur olmuş Tokoğlu Fırınlarını da mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. 
Birgi sofrası mutlaka görülmesi, yemeklerinin afiyetle yenilmesi gereken mekanlardan biri.
Bu köye geldiğinizde @adakizkoyevi de kahvaltı yapmayı da unutmayın derim.
Birgi'de Gezilecek yerler
İmam-ı Birgi türbesi, Birgi Çakırağa Konağı, Sandıkoğlu Konağı, Aydınoğlu Hamamı, Ulucami ilk olarak ön plana çıkan yerler. Bilgi Köyünü şöyle güzelce bir gezmelisiniz detaylı olarak. Burada medrese türbe ve camiler var. Çakırağa ve Sandıkoğlu Konakları mutlaka gezilmesi gereken yerler. Özellikle iç dizaynı ve tasarımı, renklendirmesi, mimarisi şahane. Ulu Camii de mutlaka buradaki haliyle görmelisiniz. Ahşap işçiliği ön plana verilerek dikkat çekiyor. Bunun dışında Dervişağa Camii var. Baş giriş kapısı Osmanlı oymacılık sanatının en güzel örneklerinden birisidir. Karaoğlu Camii, Sarı Berber mescidi, Güdük Minare, Ağa Camii ve Kurşunlu camii ile Karaoğlu yıkılmadan dimdik duruyor. Bunun yanında Birge Köyüne çok yakın bir mesafede yaklaşık 20 kilometrelik bir mesafede güzel bir göl var. Gölcük isminde. Burayı da ziyaret etmeni tavsiye ederiz.
Birgi'de Ne Yapılır?
Doğasıyla muhteşem olan, insana ayrı bir huzur veren Birgi Köyüne gelmeden önce zamanınızı iyi ayarlamanız gerektiğini tavsiye edebilirim sizlere. Özellikle eylül ekim gibi gelirseniz kestane ve ceviz ağaçlarının hasat zamanında yaklaşabilirsiniz. Salı günleri burada Salı pazarı kuruluyor. Salı gününü de tercih edebilirsiniz. Çünkü yöresel birçok ürünü bulabileceğinizi bilmenizi isterim. Ayrıca Birgi Köyünde, köy yaşamını yakından görebilirsiniz. Muhteşem doğasında gezinti yapabilirsiniz. Arkadaşlarınızla birlikte kamp kurabilirsiniz. Onun dışında konaklarını görebilir, camilerini gezebilirsiniz ve burada güzel huzurlu bir zaman geçirebilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Bisiklet turu ve yürüyüş de yapabilirsiniz sportif aktivite olarak. 
Birgi'den Ne Alınır? 
Son olarak bahsetmek istediğimiz de Birgi Köyünden neler alınabilecek sorusunun cevabıdır. Kuru incir, ceviz, kestane, yöresel kıyafetler ve yöresel süs eşyaları ile buğday ekmeği alabilirsiniz.