Göreme Gezi Rehberi - Gezilecek Yer ve Mekan Önerileri

İç Anadolu Bölgesi'nin Nevşehir ili sınırlarında bulunan Göreme, Kapadokya'nın mistik havasını en güzel hissedeceğiniz yerlerden biri. Avanos Nevşehir ve Ürgüp arasında kalan Göreme'nin etrafı tamamen vadilerle çevrili. Yılın her döneminde farklı güzellikte olan Göreme, 1950 yılında Açıkhava Müzesi haline getirilmiş, 1985 yılında da UNESCO tarafından Dünya Tarihi Mirası ilan edilerek koruma altına alınmış. Bugün Göreme Açıkhava Müzesi, Türkiye'nin en büyük Açıkhava müzesi kabul ediliyor.


Ünü Türkiye'yi aşarak dünyaya yayılan Kapadokya Göreme, her yıl binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. Göreme'nin kayaların içine oyulmuş otel odalarında konaklamak herkes için farklı bir deneyim. Geçmişten bugüne kadar bölgede yaşayanlar, kayalara oyulan bu odalarda yaşamışlar. Bugünde eski evler otele dönüştürülmüş ya da yeni inşa edilen oteller de bölgenin dokusuna uygun yapılmışlar. Çok yüksek katlı olmayan, odalarının tamamı kayalara oyulmuş Göreme butik otellerinin, dekorasyonu da Göreme'nin mistik havasına uygun yapılmış. Göreme otelleri yaklaşık 8-10 odalı şirin butik oteller. Geçmişten günümüze kadar taşınmış bu doğal güzellikler size romantik bir tatil sunarken, volkanik tüften oluşmuş doğanın muhteşem manzarası sizi büyüleyecek. Her mevsim misafirlerini ağırlayan Göreme otellerinin fiyatları da sezondan sezona farklılık gösteriyor. Ancak buna rağmen Göreme otelleri bu senenin güncellenmiş fiyat seçenekleri ile her bütçeye hitap ediyor. Özellikle sonbahar da ayrı bir havaya bürünen Göreme'de, kayalara oyulmuş Göreme otellerinde konaklamak farklı bir deneyim olabilir. Göreme otellerinin her mevsim uygun fiyat seçeneklerini ve konaklama imkanlarını görmek için sitemizi ziyaret etmenizde yarar var.



Göreme'de Gezilecek Yerler

Göreme'ye geldiğinizde gideceğiniz yerlerin en başında Göreme Açık Hava Müzesi geliyor. Kapadokya Bölgesi'nde zaten her yer açık hava müzesi gibi.         
Göreme Açık Hava Müzesi, 1950 yılında müze haline getirilerek ziyarete açılmış ve 1985 yılında da UNESCO tarafından dünya Mirası Listesi'ne alınmış. Ülkemizin en büyük açık hava müzesi. Volkanik arazinin bize sunduğu muhteşem güzellikteki peribacaları, kaya mezarları, manastırlar, kiliseler hemen hepsini, bölgenin tüm özelliklerini müzede görebilirsiniz. Milli Park içerisinde, hem doğal hem de kültürel değerlerin farklı bir yaklaşımla gezilebilmesi için yürüyüş hatları belirlenmiştir.        
Göreme'nin merkezine yaklaşık olarak iki kilometre uzaklıkta bulunan müzede Bizans'tan kalma kiliseleri de görebilirsiniz. Bu kiliselerden bazıları Karanlık Kilise, Elmalı Kilisesi, İsketeli Şapeli, Çarıklı Kilise, Aziz Basel'in Şapeli ve Tokalı Kilisesi'dir.        
Güvercinlik Vadisi'ne gidebilirsiniz. Göreme'de gezmenizi tavsiye ettiğimiz en güzel yerlerden biri de burası. Dört bin metre uzunluğundaki vadide, keşif yürüyüşleri yapmadan Kapadokya'dan dönmeyin. Göreme'de gezebileceğiniz diğer vadiler ise Zemi Vadisi, Göreme Kızılçukur Vadisi, Göreme Bağlıdere Aşk Vadisi ve Güllüdere Vadisi gibi yerler.        

Göreme civarında bulunan Çavuşin'de yer alan Kapadokya Çavuşin Kilisesi ve Avanos yolu üzerinde Kapadokya Paşabağ Rahipler Vadisi görülmeye değer yerlerden. Buralara gidebilirsiniz.        
Göreme'ye yedi kilometre uzaklıkta bulunan Ürgüp'e gidebilirsiniz. Rumlardan kalan eski evleri, eski taş binaları ve mağara evleri gezebilirsiniz.         
Göreme civarında yine büyüleyici bir yer olan Ihlara Vadisi'ni görebilirsiniz. Hasan Dağı'ndan çıkan lavların soğumasıyla oluşan pek çok farklı şeklin arasından Melendiz Çayı'nın yolunu bularak akması bambaşka bir güzellik yaratmış beldede. Vadide göreceğiniz mezarlar, kayalara oyulmuş yapılar ise başka bir büyüleyicilikte.        
Çanaklarıyla ünlü Avanos'a gidebilirsiniz. Çanak yapmayı deneyebilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Bölgenin ünlü üzüm şaraplarından tadabilirsiniz.

Göreme'de Nerede Kalınır
Göreme Otelleri için linke gidin
https://www.kucukoteller.com.tr/kapadokya-goreme-otelleri




Göreme'de Ne Yapılır?

Göreme merkezde güzel bir keşif yürüyüşü yapabilir ve sokaklarda bolca fotoğraf çekebilirsiniz.
Göreme civarındaki Ortahisar, Uçhisar gibi beldelere gidebilir ve oralardaki doğa harikalarını görebilirsiniz.    
Avanos'a giderek hem bölgeyi gezebilir hem de çanak yapımını izleyebilirsiniz. İsterseniz siz de çanak yapımını deneyebilir ve satın alabilirsiniz. Ev yapımı üzüm şaraplarının tadına bakabilir ve satın alabilirsiniz.    
Ürgüp'e ve Ihlara Vadisi'ne gidebilirsiniz. Doğanın insanlara sunduğu en muhteşem güzelliklere tanık olabilir, keşif yürüyüşleri yapabilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz.    
Göreme Açık Hava Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Bizans Dönemi'nden kalan kaya mezarlarını, mağara kiliseleri, manastırları ve daha birçok tarihi özellikteki kalıntıyı görebilirsiniz.
Göreme merkezde vakit geçirebilir, çarşıda alışveriş yapabilirsiniz.
Göreme'ye geldiğinizde yapacağınız en eğlenceli şeylerden biri de balon turu. Hele bir de sabah güneşin ilk ışıklarıyla birlikte Göreme'yi yükseklerden seyretmek bambaşka bir zevk.
 Balon turunun yanı sıra Göreme'de at turu da yapabilirsiniz. At üzerinde göreme sokaklarında gezmek, peribacalarını bir de böyle seyretmek unutulmaz bir deneyim olacaktır. İsterseniz ATV'lerle ya da jeep safari gibi etkinliklere katılarak da bölgeyi gezebilirsiniz. Bisiklet turu planlayabilirsiniz.
Göreme merkezdeki restoranlarda güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz, gün içinde güzel bir kafede bir yorgunluk kahvesi içebilirsiniz, sevdikleriniz ve eviniz için güzel bir alışveriş yapabilirsiniz.



Göreme'de Nerede Yenir

Dünya çapında yerli ve yabancı pek çok turisti misaifr eden Göreme'de hemen her lezzeti bulabilirsiniz. Türk ve Dünya mutfağından lezzetleri tadabileceğiniz Göreme'de fast food restoranları, ızgara et ve tavuk ürünleri, pide, kebap ve lahmacun çeşitlerini yapan restoranları bulabilirsiniz.        
Ancak Göreme'ye geldiğinizde yöresel lezzetlerin de tadına bakmadan dönmeyin deriz biz. Göreme'nin yöresel mutfağı Nevşehir ve İç Anadolu Bölgesi mutfağı ile benzer özellikler gösteriyor. Çorbalar, et ve tandır yemekleri ile hamur işleri ön plandadır. Yöresel lezzetlerden bazıları ise şunlar: ağpakla, dıvıl, ayva dolması, Nevşehir tavası, çanak, dalaz, bulama, sızgıt, aside, osbar kebabı, tandır çorbası, tarhana çorbası, bitirgen kayısı, büzme baklava, köftür. Özellikle Nevşehir tavasını ve büzme baklavayı mutlaka denemelisiniz.       
İsterseniz gün içinde tost ve gözleme gibi atıştırmalıkları yiyebileceğiniz kafeler ya da çay bahçeleri de bulabilirsiniz bölgede.   
Topdeck Cave Restaurant: Göreme'nin dar sokaklarının arasında gizlenmiş, leziz mezeleri yöre halkı arasında oldukça meşhur bir restoran.
Old Greek Restaurant&Hotel: Diğer adıyla Asmalı Konak. Avlusuna kurulan masalarda hizmet veren restoran, Türk ve Osmanlı mutfağından örnekler sunuyor. Yaprak sarma ve ev baklavası mutlaka denenmesi gerekenler arasında. Hiç restorasyon görmemiş olan bu konakta halen eski Rum evi havasını hala korumakta..



Göreme'den Ne Alınır?

Göreme merkezde bulunan pek çok mağaza ve dükkânda sevdikleriniz ve kendiniz için takılar, süs eşyaları, hediyelik eşyalar ve tekstil ürünleri, kıyafetler bulabilirsiniz.     
Bunun dışında Avanos'tan çanaklar alabilirsiniz. Ev yapımı üzüm şaraplarından sevdiklerinize ve kendinize satın alabilirsiniz. El yapımı işlemeli örtüler, tekstil ürünleri, el dokuması küçük halı ve kilimler ya da el yapımı takılar bulabilirsiniz.

Göreme'ye Nasıl Gidilir

Otobüsle bölgeye ulaşmak isterseniz, bugün pek çok şehirden Kapadokya Bölgesi'ne otobüs seferleri mevcut. Otobüsle Kapadokya'ya geldikten sonra minibüs ya da dolmuşla Göreme'ye ulaşabilirsiniz.    
Eğer havayolunu kullanacaksanız Kapadokya Havalimanı'na günlük olarak düzenlenen uçak seferleriyle de ulaşabilirsiniz. Kapadokya Havalimanı, Göreme'ye 40 km mesafede, buradan Göreme'ye şehir içi minibüs ya da otobüslerle ulaşabilirisiniz.    
Eğer kendi aracınızla ulaşacaksanız Göreme'ye batı ve güney yönünden Ankara-Adana karayolu, Niğde ya da Aksaray'dan Nevşehir'e ulaşan karayolu, doğu ve kuzeydoğudan Kayseri'den Avanos'a ya da Ürgüp'e gelen karayolunu kullanabilirsiniz. Bazı yol bilgiler şöyle:
o    Kayseri - Göreme arası yaklaşık 71 kilometre ve 1 saat sürmektedir.
o    Ankara - Göreme arası yaklaşık 305 kilometre ve 4 saat sürmektedir.
o    Adana - Göreme arası yaklaşık 275 kilometre ve 3 buçuk saat sürmektedir.
o    İstanbul - Göreme arası yaklaşık 755 kilometre ve 9 saat sürmektedir.
o    İzmir - Göreme arası yaklaşık 775 kilometre ve 11 saat 20 dakika sürmektedir.