Gaziantep Gezi Rehberi - En Güzel Yeme İçme ve Gezi Adresleri
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en gelişmiş şehirlerinden biri olan Gaziantep; tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve sıcakkanlı halkı ile gerçekten de görülmeye değer şehirlerimizden biri. Ülkemizin de altıncı büyük kenti.
#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari başlasın o zaman 🎒🤗
Gaziantep tarih olarak da oldukça köklü bir geçmişe sahip. Pek çok farklı medeniyet ve dine ev sahipliği yapmış. Bugünlere kadar bu tarihini ve kültürünü de olduğu gibi taşımayı başarmış. Bugün Gaziantep'te her kültürden ve inançtan halklar bir arada yaşıyor.
Gaziantep son yıllarda tüm dünyanın dikkatini de üzerine çekmeyi başarmış bir kent. Çünkü son yıllarda yapılan kazılarda Zeugma Antik Kenti kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. Kent, Antep'in Nizip ilçesine yaklaşık olarak 10 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Fırat Nehri'nin ise tam kıyısında. Gün yüzüne çıkarılan kalıntılar ve mozaikler dünyanın en büyük açık hava müzesi ve mozaik müzesi olan Zeugma Açıkhava Müzesi'nde sergileniyor.
Tarihi ve kültürünün yanı sıra mozaik eserleri ve antik kent kalıntıları ile de Gaziantep turizm de önemli bir yer edinmiş kendine. Özelikle son yıllarda yerli ve yabancı pek çok turist ziyaret ediyor kenti. Turizm potansiyeli artmaya başlayınca konaklama tesislerinin ve turistik mekânların da sayısı artmaya başlamış.
Gaziantep'e geldiğinizde ister merkezde isterseniz de civar ilçelerde pek çok farklı konaklama tesisi bulabilirsiniz. Şehir oteli de butik ve küçük oteller de mevcut. Zevkinize ve ihtiyacınıza en uygun Gaziantep otelinde konaklayabilirsiniz. Gaziantep otellerinin fiyatları da genel olarak her bütçeye hitap edecek şekilde düzenlenmiş. Bu sebeple rahatlıkla bir Antep gezisi planlayabilirsiniz.
Gaziantep'in tarihi oldukça eski. Anadolu'da yerleşimin ilk başladığı bölgelerden biri. Kalkolitik, Paleolitik çağlarda bile yerleşim varmış bu topraklarda. MÖ 1500'lü yıllarda ise Hititlerin yaşadığı biliniyor. Sonrasında ise Persler, Asurlular, Romalılar, Bizanslılar gibi köklü kültür ve medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Osmanlı topraklarına dahil olan kent, Kurtuluş Savaşı Dönemi'ndeki başarıları ve savunması ile de adından söz ettirmiş ve 1921 yılında kente Gazi unvanı verilmiş.
Gaziantep konum olarak, eski çağlardan beri, pek çok ticari yolun kesiştiği bir kavşak noktasında kurulmuş. Mezapotamya'ya, Fırat ve Dicle'ye oldukça yakın konumda. Bu anlamda stratejik olarak da iyi bir konumda.
Gaziantep'e gelecekseniz öyle bir iki gün yetmez. Mümkünse bir haftalık bir tatil planlamalısınız. En uygun mevsim ise bence kış ve bahar ayları. Çünkü yaz mevsimi oldukça sıcak geçiyor bu topraklarda. İklim olarak karasal iklim ve Akdeniz iklimi özellikleri hâkim. Bu sebeple de yazları kurak ve çok sıcak. Ancak bahar ve kış ayları tam da uzun uzun gezmeye müsait zamanlar diyebilirim.
Oteliniz nerede olursa olsun, istediğiniz her yere kolayca ulaşabilirsiniz. Antep şehir merkezinde ilk önce tarihi çarşıdan başlamalısınız gezmeye. Kapalı çarşıyı ve el sanatları ürünlerinin satıldığı çarşıları gezebilir, hatta kendine özgü motifleri ile halı ve kilim dokuyan sanatkârların fotoğraflarını çekebilirsiniz.
Ayrıca merkezde bulunan Gaziantep Kalesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Merkezde pek çok tarihi han, hamam ve çeşme bulunuyor. Özellikle hamamları ziyaret edebilir ve hamam sefası yaşayabilirsiniz. Bey Mahallesi olarak bilinen yerde ise tarihi Gaziantep evlerini görebilirsiniz. Sokaklarında gezerken evlerin güzel fotoğraflarını da yakalayabilirsiniz.
Gaziantep Arkeoloji Müzesi, Şahinbey Savaş Müzesi, Medusa Cam Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi ve tabii ki de Zeugma Açıkhava Müzesi mutlaka ama mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Antep'in mutfak kültürü de oldukça köklü ve zengin. Özellikle kebaplar ve et yemekleri oldukça meşhur. Ezmeli kebap, patlıcan kebabı, sarımsak kebabı gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Güzel bir çay bahçesinde yorgunluk kahvesi için mola verebilirsiniz.
Hazır söz Antep yemeklerinden açılmışken denemenizi tavsiye ettiğim bazı yöresel yemekler var. Her şeyden önce dünyaca ünlü Gaziantep baklavasını mutlaka denemeli ve sevdiklerinize de tattırmak için satın almalısınız. Sanki tamamı kaymaktan yapılmış kadar yumuşak ve muhteşem bir lezzeti var. Bunun dışında erik tavası, arap köftesi, beyti, börk aşı, küşneme, simit kebabı gibi muhteşem lezzetlerin de tadına bakmalısınız.
Gaziantep'te Nerede Yenir?
Şehrin en iyi kebap adresleri Camlı Kahve karşısında bulunan Halil Usta, Haydar Usta ve İmam Çağdaş.
Özel Önerilerden Biri: Gurme lezzetlerden baklavasız, küşlemesiz ve beyran çorbasız olmaz. Bunların yanında tatlı katmeri, kuru patlıcan dolması, kuzu ciğer kebabı ya da yöresel adıyla cağırtlak ve yuvalama çorbasının tadına bakmadan buradan ayrılmayın. Bu harika lezzetler için Aşina Gaziantep Mutfağı adlı restoranı tavsiye ederiz.
Şehirdeki en iyi baklava adresleri Uzunçarşı’da bulunan İmam Çağdaş ve Koçak Baklavacısı. Kebap dışında şehirde tadabileceğiniz en özgün lezzetlerden olan “Nohut Dürümü” ve “Katmer” gibi lezzetleri Habeş Usta’da denemenizi öneririz veya Katmer için Zekeriya Usta'ya gidin. Üçler Kebap, Metanet Esnaf Lokantası, Evirgeç Mantı uğramanız gereken diğer restoranların başında geliyor.
Kahve molası için ‘Tahmis Kahvesi’. Tarihi 1650’lere kadar uzanıyor kahvenin. Binasının eski dokusu aynen mevcudiyetini koruyor. Atmosferi de keyifli. 500 yıllık lambalar var içerisinde. Eski dönemlerden kalma fotoğraflar bile var.
Son olarak Kale altındaki kebapçıları da deneyin derim; Çulcuoğlu'na da gidebilirsiniz. Karakabir derseniz tarif ederler size :)
Bloggerlardan Oğuz Yeni Hayat ise Yeme İçme için şu rotayı önermiş:
12 saatte Gaziantep özeti; beyran, katmer, börek, baklava, küşleme, lahmacun, şöbiyet, soğan kebabı ve 16 bin adım! Ve daha da önemlisi, tüm gün adam başı harcadığımız para 200 lirayı geçmedi!
Antep’e gideceklere bu kez farklı bir tavsiyem var. Şehri yürüyerek keşfetmek mümkün. Lezzetler arası hiç taksiye binmeden ya da araç kiralamanıza gerek olmadan minimum 7-8 mekanı ziyaret edebilir, yemek yiyebilirsiniz.
Güne beyran-katmerle başlamak isteyenlere önerim Metanet. İki dükkan karşı karşıya. “Yok bana bunlar ağır gelir” derseniz birkaç adımda Elmacıpazarı Güllüoğlu’nda enfes bir börekle açılışı yapabilirsiniz. Siz börek yerken imalathaneden gelen baklavalara yenik düşmeniz an meselesi. 1-2 kaymaklı baklava böreğin üzerine iyi gidiyor, kesin bilgi. Güllüoğlu’ndan birkaç adımda Tahmis Kahvesi’de çay/kahve keyfi yapıp, yaklaşık 25 dakika yürüyerek Kebapçı Halil Usta’ya gitmek yemek öncesi güzel bir hareket. Terbiyeli küşleme-küşleme-kuşbaşı yedikten sonra ise yine yürüyerek Hışvahan’a gidilebilir. Güzel yemek üstü, güzel bir dijestif ile kendinizi şımartabilir, dinlenebilirsiniz. Hışvahan-Zeki İnal arası yürüyerek 10 dk. Minik bir şöbiyet kaçamağının ardından adres Elmacıpazarı. Çay/kahve/soda içmek, mutfak alışverişi yapmak isteyenler bu noktada ikiye ayrılabilir. Uçak saati yaklaşıyor, akşam yemeğinde ne yiyelim diyenlere “Harun Ustaaa” diyorum, yani; Dukat beyran/kebap. Orası da Halil ustaya yakın, güzel bir akşam yürüyüşü inanılmaz iyi geliyor. Önden soğanlı-cevizli-lahmacun, devamında da mevsimin en güzellerinden soğan kebabı.
Antep'te yapacağınız farklı aktiviteler de mevcut. İsterseniz atlı bir doğa yürüyüşü bile planlayabilirsiniz. Yaylalara ve yüksek kesimlerdeki ağaçlık alanlara doğru doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Havanın durumuna göre mesire yerlerinde, yaylalarda ya da Fırat Nehri'ne yakın yerlerde piknik yapabilir, kamp kurabilirsiniz. Civardaki bazı göletlerde balık tutabilirsiniz. Av meraklısı iseniz Fırat Nehri kenarında avcılık yapabilirsiniz.
El sanatları yönünden Antep oldukça zengin. Bakıp kaplar, işlemeli ve sedef kakmalı kaplar, yemeni adı verilen topuksuz bir tür ayakkabı gibi ürünler tarihi çarşı başta olmak üzere hemen her yerde satılıyor. Sevdiklerinize ve kendinize alabilirsiniz. Antep evlerini size hatırlatacak biblolar bulabilirsiniz. El dokuması ve özgün figürleri olan halı ve kilimler satın alabilirsiniz. Gümüş işlemeciliğinin özgün örneklerini temin edebilirsiniz. Ayrıca baklava, tatlı sucuk, pestil, kırmızı biber, yöreye özgü baharatlar ve Antep fıstığı almayı da unutmayın.
Antep'e gelmek isterseniz hem karayolu hem de havayolu ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Bu yıl özellikle de önümüzdeki bahar ayları, Antep'i gezip tanımak için güzel bir fırsat olabilir. Şimdiden plan yapmaya başlayın derim ben. İyi tatiller.
Gaziantep Konaklama Önerileri:
Gaziantep Otelleri için tıklayınız.