Foça Gezi Rehberi - Foça'ya Has Özel Görülecek Yerler

İsmini foklardan alan, Ege'deki diğer tatil beldelerine göre doğasını ve tarihini bugüne kadar korumayı başarmış ve henüz tam olarak el değmemiş, İzmir'e bağlı bir tatil beldesi Foça.

Foça, kalabalık turizm merkezlerinin aksine huzur bulmak isteyenlerin, büyükşehirlerin kalabalığından kaçanların aradığı bir tatil beldesi. Diğer tatil beldelerinden biraz daha küçük, turizm anlamında tam olarak gelişmemiş, özellikle Norveçli ve İsveçli turistlerin yoğun olarak tercih ettiği küçük ve şirin bir balıkçı kasabası.
#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari ile Foça gezisi başlıyor...🎒🤗


Foça ilçesi, Antik Çağ'da bir İyon kenti olarak ortaya çıktığında civardaki denizlerde yaşayan foklardan dolayı Phokaia adını almış ve bu isim günümüze Foça olarak gelmiş. Foklar bugün de kentin simgelerinden biri. Belde, İyonların en önemli yerleşim merkezlerinden biriydi. İyon kentin kalıntılarının üzerine kurulan Foça'da, bugün bile yer altında pek çok önemli ve tarihi kalıntılar bulunuyor.    

Ünlü tarihçi Homeros da eserlerinde Foça'dan bahsetmiştir. Mitolojik efsanelere konu olmuş Foça'nın simgelerinden biri de fok dışında horozdur. Foça bugün bir adalar beldesi gibidir. Beldenin etrafında pek çok irili ufaklı ada bulunur. Tekne turlarına katılarak bu adaları gezebilirsiniz.    
Foça, doğal ve sit alanları ile koruma altına alınmış, turizm açısından pek de gelişmemiş olduğu için doğası henüz bozulmamış, bir yanda mavilikler diğer yanda da yemyeşil doğası ile huzurun adresi. Güler yüzlü Foça halkı da gelen misafirleri, kendi dostlarıymış gibi ağırlıyor. Belki turizm açısından pek gelişmemiş, ama gerçekten huzur ve sükûnet dolu bir tatil beldesi.   
Foça otelleri ise misafirlerine rahat ve konforlu konaklama seçenekleri sunuyorlar. Foça'da büyük konaklama tesisleri olsa da genellikle Foça otelleri, butik oteller ve küçük otellerden oluşuyor. Ancak Foça'da öyle büyük tatil köyleri pek yok. Bu yüzden de huzurlu ve sükûnet dolu bir belde. Foça otelleri daha çok Eski Foça denilen yerde yoğunlaşmışlar. Deniz kenarında da doğanın içinde de ya da sokak aralarında da şirin otelleri rastlayabilirsiniz. Hangi otelde konaklarsanız konaklayın merkeze oldukça yakın olacaksınız.
Oteller yaz tatil sezonunun başladığı nisan aylarında hizmete açılıp neredeyse ekim ayının sonlarına hizmete devam ediyorlar. Günümüz modern imkânlarının hemen hepsine sahipler. Restoranları ise Türk ve Dünya mutfağından lezzetlerle günün her saati hizmet veriyorlar.


    
Foça otel fiyatları ise pek çok ünlü tatil beldesine nazaran oldukça makul. Her misafirin bütçesine ve zevkine uygun konaklama tesisleri var.
Siz de bu yıl güzel bir Foça tatili planlıyorsanız sitemizi inceleyerek Foça otelleri, Foça otel fiyatları ve uygun fiyat seçenekleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Eğer yaz aylarında gidecekseniz önceden rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin.



Foça'da Gezilecek Yerler
@ezop.kitabevi nden bir kitap almadan dönmeyin!
Foça ya gidenlere tavsiyem mutlaka tekne turu yapmaları ve Atatürk adasını görmeleri...
Foça'ya gittiğinizde gezilecek yerlerden biri Pers Anıt Mezarları. Foça'ya 7 km uzaklıkta ama görmeye değer eserler mevcut. Anadolu'nun en eski tiyatrosu da Foça'da.    
Foça'nın birbirinden mavi keşfedilmemiş koylarını keşfetmek isteyenler tekne turuyla koyları gezebilirler. İsterseniz irili ufaklı adalara da gidebilir, hatta bazı adalarda denize girebilirsiniz.
    
Yel Değirmenleri'ni görebilirsiniz. 40 yıl önce aktif halde olan yel değirmenlerinden bugün yalnızca iki tane var.  Eskiden bu değirmenleri Türkler ve Yunanlar tahılları öğütmek için kullanıyorlarmış.   
    
Fatih Camii'ni ziyaret edebilirsiniz. Kilise olarak inşa edilen bina Fatih Sultan Mehmet döneminde camiye dönüştürülmüş. Avlusunda bir taş minare ve medrese mevcut.  
Osmanlı Mezarlığı'na gidebilirsiniz. Fatih Sultan Mehmet döneminden kalma mezarlık bugün de kullanılıyor. Aralarında 1059 yılına ait mezarlara rastlamak bile mümkün.  
    
Yunan Mezarlığı'nı da görmelisiniz. Maşatlık mevkiindeki bu mezarlığın Yunan prensiyle prensesine ait olduğu söyleniyor.  
    
Frigya Tepesi'ne gidebilirsiniz. Romantik bir gün batımı seyri için Foça'nın en güzel tepesi sizleri bekliyor. 
    
Siren Kayalıkları'na da gitmeden dönmeyin. Homeros'un ünlü Odeyssea'sına konu olan kayalıklar, dalgaların ve rüzgârların aşındırması sonucu oluşmuş. Foça yakınlarında yerleşim olmayan bu küçük adalar genellikle Siren Kayalıkları olarak biliniyor. Burada denize girmek yasak, sebebi de doğal yaşamı bozmamak. Çünkü burası ünlü fok balıklarının da yaşam alanı aynı zamanda. 
    
Foça Su Kemeri. Ortaçağ'da Foça'nın su ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilen su kemeri bugün hala varlığını korumakta. Son olarak Foça Antik Tiyatrosu'nu da görmeden dönmeyin derim.



Foça'da Denize Nerede Girilir

*Hanedan Beach: Lokaller arasında Foça'da denize girmek için en çok tercih edilen yerlerden biri. Yeme içme hizmeti olan bir tesis, şezlongu, şemsiyesi mevcut. Girişi haftaiçi 15, haftasonu 25 lira.
*Voodoo Beach: Gençlerin özellikle tercih ettiği bir plaj.
*Sazlıca Plajları: Aynı koy üzerinde birkaç tesisin bulunduğu, suyunun rengi muhteşem olan bir diğer nokta. Eski Foça ve Yeni Foça arasındaki yolda kalıyor.
*Q Beach: Eski Foça'ya yakın olan Mersinaki koyunda yer alıyor. Mersinaki koyunun eşsiz güzelliği içerisinde misafirlerin kaliteli zaman geçirebilecekleri bir ortam.

Foça'da Nerede Kalınır

Foça'da kalacak güzel seçenekler mevcut. Linke tıklayarak önerilerimizi görebilirsiniz. https://kucukoteller.com.tr/foca-otelleri



Foça'da Nerede Yenir

Foça'nın mutfağı genellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi mutfağından özellikler taşır. Zeytin ve zeytinyağlılar, salatalar ve otlar ön plandadır. Yöresel mutfağı için genellikle sağlıklı bir mutfak diyebiliriz. Yöresel lezzetlerin başında enginar olması, enginar ve ekşili otlarla yapılan ot kavurması, yoğurtlu balık, kalamar dolması, balık paçası, balık dolması, balık çorbası, ızgara sardalye, kuzu etli enginar lezzetleri deneyebilirsiniz.   
İsterseniz arapsaçı, tarakotu, ebegümeci, rezene, radika, turp otu gibi ekşili otlarla yapılan kavurmalı ya da salataların da tadına bakabilirsiniz.   
Tüm bu yemeklerin dışında turistik özelliklerin dolayı beldede gözlemeci teyzelere veya tostçulara rastlayabilirsiniz. Izgara et ve tavuk ürünleri ya da kebap, pide gibi yiyecekleri sunan restoranları bulabilirsiniz.    
İsterseniz deniz kenarındaki balık restoranlarında taze mevsim balıklarını, yoğurtlu balığı, çeşit çeşit zeytinyağlı mezeleri ve farklı deniz ürünleri deneyebilirsiniz.
*Fokai Restoran: Mezeleri ve balığı ile beğendiğimiz bir yer
*Kavala Cafe & Winehouse: Kavala Cafe günbatımını izlemek için harika bir nokta.
*Dondurma için: Dörtler Ekmek Fırını
**Liman Restoran diğer bir balık restoranı. Yerlileri tarafından beğenilen bir yer.

* Gidebileceğiniz diğer yerler:

Başarılı bir İtalyan restoranı olan @rosole_ristorante_italiano
İyi balıkçılar: Deniz Restaurant ve Fokai Restaurant
Ege Yemekleri yapan: Kuzina
Et, Kebap için Eski Foça Çarşı girişinde Konya Haranı (çok lezzetli bir Konya mutfağı)
Ocakbaşı meyhane: @focabiberocakbasi
Sakız Dondurma: Giritli Nazmi Usta

Hem eğlenip hem keyifle içmek için gerek kahve gerek içki tek yer öneririm ; Gatsby Foça
Ev yemekleri için Çarşı lokantası bir numara.
"Volkanın Yeri Aheste" açık ara öndedir. Foça'yı her hafta sonu gezen İzmirliler doğrudan oraya gider. Mezeler kendine hastır. Sadece orada yemiş olursunuz.



Foça'dan Ne Alınır


Foça'ya geldiğinizde dünyaca ünlü diyebileceğimiz ve Pazar günleri kurulan Foça Semt Pazarı'na giderek alışveriş yapabilirsiniz. Bu pazarda her ürün doğal. Taze sebze ve meyve, süt ürünleri ve taze ya da kurutulmuş otlar satın alabilirsiniz. Kışlık salça, tarhana, reçel ve marmelat gibi ürünler bulabilirsiniz.    
Foça merkezde bulunan çarşıda ve mağazalarda özgün eşyalar, hediyelik eşyalar, süs eşyaları ya da takılar ve seramik figürler bulabilirsiniz. Tekstil ürünleri ve kıyafetler, el işlemesi örtüler ve kumaşlar satın alabilirsiniz.



Foça'ya Nasıl Gidilir

Foça'ya otobüsle ulaşacaksanız hemen her şehirden İzmir Otogarı'na ya da Foça'ya otobüs seferi bulabilirsiniz. Eğer uçakla ulaşmak isterseniz İzmir'e gelerek buradan minibüs veya otobüslerle Foça'ya ulaşabilirsiniz. Kendi aracınızla Foça'ya ulaşmak isterseniz eğer İzmir Çanakkale yolunu kullanabilirsiniz. Bazı yol bilgilerimiz şöyle:
o    Manisa Foça arası yaklaşık 70 kilometre ve 1 saat 15 dakika sürmektedir.
o    İzmir - Foça arası yaklaşık 70 kilometre ve 1 saat sürmektedir.
o    İstanbul - Foça arası yaklaşık 600 kilometre ve 8 saat 15 dakika sürmektedir.
o    Bursa - Foça arası yaklaşık 360 kilometre ve 5 saat sürmektedir.
o    Ankara - Foça arası yaklaşık 640 kilometre ve 9 saat sürmektedir.