Datça Gezi Rehberi - En Güzel Datça Tavsiyeleri

İklimi, doğal güzellikleri, yiyecekleri ve bozulmamışlığıyla farklı bir tatil yeri - Datça
Datça, Muğla'ya bağlı bir ilçe. Son yıllarda ünü giderek artan bir tatil beldesi aynı zamanda. Klasik tatil beldelerinden kaçanlar, soluğu Datça gibi biraz daha sakin ve doğanın içinde konumlanmış tatil beldelerinde alıyorlar.
Datça'nın el değmemiş ve bozulmamış doğasını, 300 gün güneşli olmasını, bol oksijenli ve sürekli rüzgarlı olması dolayısıyla çok sıcakta bile bunaltmayan havasını, sahilinde sıralanan balıkçıları, balıkçılardaki meze ve salataların yöreye ait muhteşem bir zeytinyağıyla hazırlanmasını, oksijen yoğunluğu bakımından dünyadaki 3. yer olarak kabul edilen Datça Yarımadası'nın "Avrupa'nın Sıcak Noktaları" kampanyası çerçevesinde koruma altına alınan dünyanın 100 noktasından biri olmasını, meşhur bal ve bademlerini en önemli özellikleri arasında sayabiliriz.
Datça'da doğa yürüyüşü yapacak güzel parkurların bulunması, mavi bayraklı birçok plajının olması, yılın 300 günü güneşli olması özelliklerinden bazıları. Badem ağaçları ve rengârenk begonvillerine, Datça'nın her tarafında hayranlıkla bakacaksınız. Zeytin ve keçiboynuzu ağaçları ise ayrı bir güzelliktedir. Köylere giderken yol kenarındaki arı kovanları Datça'ya ait kekik balı, çam balı ve keçiboynuzu balı yaparlar.   
Datça Yarımadası'nın tarihi yaklaşık olarak M.Ö. 2000'li yıllara dayanıyor. Buraya yerleştiği bilinen ilk halk Karyalılar. Ancak Datça en güzel ve ihtişamlı dönemini Dorlar zamanında yaşamış. Şehir, M.Ö. 4. yüzyılda ekonomik sebeplerle, bugün Knidos Antik Kenti olarak gördüğümüz yere taşınmış. Ada ile kara parçası arasında bağlantı kurularak da iki farklı liman elde etmişler. Bu sayede ticaret, bölgede daha da gelişmiş.    
Persler, Romalılar ve Bizanslardan sonra bölge Türklerin hâkimiyetine girmiş. Dolayısıyla bölgede pek çok farklı kültürün kalıntılarını ve izlerini görebilirsiniz. Bölgede tarihi aydınlatmak için yapılan ilk kazı çalışmaları ise 1860'lı yıllarda İngilizler tarafından yapılmış.    
Datça doğası, tarihi, denizi ve güzellikleri ile yılın her dönemi pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapıyor. Ancak hala çoğu tatil beldesine göre oldukça sakin ve huzurlu bir yapısı var. Zaten turistlerin beldeyi tercih etme sebeplerinin en başında da sükûnet geliyor. Datça'da hala kalabalıktan uzak kumsallar ve koylar bulabilmeniz mümkün mesela.

Datça'da Nerede Kalınır
Datça Otel Tavsiyeleri için bu linke göz atın! https://kucukoteller.com.tr/datca-otelleri
Datça'da gelen turistleri ağırlamak için pek çok konaklama tesisi bulabilirsiniz. Butik ve küçük otellerden apart otellere, pansiyonlara kadar farklı türlerde konaklama tesisleri mevcut Datça'da.    
Datça otelleri genellikle denizin hemen kenarında yer alıyor. Biraz daha gerilerde, yemyeşil doğanın içinde gizlenmiş oteller de bulabilirsiniz. Dolayısıyla nerede kalırsanız kalın muhteşem bir doğa ya da deniz manzarasına karşı uyanacaksınız.   
Datça butik otellerinin bazıları yılın her dönemi hizmete açıkken bazıları sadece yaz tatil sezonunda hizmet veriyorlar. Genellikle yaz mevsimi aylarında da oldukça yoğunlar.  İşletmecileri aynı zamanda orada yaşayan ya da tatil yapan halk. Bu sebepledir ki misafir gibi değil de dostları gibi ağırlıyorlar sizi. Oldukça samimi ve sıcak…   
Datça'yla İlgili Bazı Notlar:
Datça'nın özel çevre kurulu tarafından koruma altına alındığını ve %70'inin doğal ve arkeolojik sit alanı kapsamına alındığını, Datça'da yılın 300 günü masmavi bir gökyüzü olduğunu, Datça'nın Türkiye'nin en zengin köylülerine sahip olan ilçesi olduğunu, Datça'nın Türkiye'nin en yüksek eğitim oranına sahip olan ilçesi olduğunu, Türkiye'de ki en düşük suç oranının Datça'da olduğunu, Datça'dan 28 km uzaklıkta bulunan Knidos'un bilim, mimarlık ve sanatta oldukça ileri bir kent olduğunu ve antik dünyanın yedi harikasından biri sayılan İskendiye Feneri'nin mimarı Sostratos'un burada yaşadığını, Datça'ya 1978'e kadar elektrik gelmemiş olduğunu, Datça için 'Dünyanın en büyük açık hava tımarhanesi' diyen Can Yücel'in Eski Datça'daki müzeye dönüştürülen evinin araştırma dışında sadece şairin ölüm yıldönümü olan 12 Ağustos'ta açıldığını biliyor muydunuz?
Datça'da Gezilecek Yerler 
Datça'ya geldiğinizde Eski Datça olarak bilinen bölgeyi gezebilirsiniz.
Eski Datça Mahallesi: İskele Mahallesi'nden 2,5 kilometre uzaklıktaki sarı tabelalar takip edildiğinde Eski Datça'ya ulaşılır. Taş evleri ve taş kaplamalı sokaklarıyla ilginç bir dokuya sahiptir. Datça aşığı şair Can Yücel'in evi ve anısına yapılan Can Evi de adıyla anılan sokakta yer almaktadır.
   
İlk zamanlar Datça ilçe merkezi olan Eski Datça, şimdilerde Datça'nın üst mahallelerinden biri. Korunabilmiş mimarisi ile yöreye uygun taş örgü binaları korunmuş, restore edilmiş. Taş ve dar yolları ile bir tiyatro dekorunu anımsatan tipik bir köy. Eski Datça'dan bahsederken ünlü şair Can Yücel'den bahsetmemek olmaz. Ömrünün son yıllarını geçirdiği Eski Datça'da şiirlerine de konu ettiği bu yerde kalabilmek, O'nun için önemliydi.
   
Reşadiye Köyü: Datça'daki en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Reşadiye, şehir merkezine (İskele Mahallesi) 5 km. uzaklıkta. Mehmet Ali Ağa Konağı'nın bulunduğu bu bölge, tarihi ve camisi ile çok ilgi çekiyor.
Hızırşah Köyü: Datça şehir merkezine en yakın köy olan Hızırşah, 4. yüzyıldan seramik atölyeleri ve Selçuk Camii ile ünlü.    
Mesudiye Köyü: Bölgenin en güzel yörelerinden biri olan Mesudiye, üç büyüleyici koylarıyla (Hayıtbükü, Ovabük ve Kızılbük) Datça'ya 20 km. uzaklıkta bulunuyor.
   
Gebekum: Datça'ya 4 km. uzaklıkta. Uzunluğu 7 km'yi bulan kumsalı olan Gebekum, denize girmek için çok uygun. Kumsal, rüzgârın da etkisiyle kendisini çoğaltıyor ve yayılıyor. Karşısındaki adaya kumul hareketleriyle, denizden yürüyerek ulaşmayı sağlayan bir de sığlık oluşturmuş.
   
Kargı Koyu: İlçe merkezine üç kilometre uzaklıkta olup yürüyerek de gidilebilir. Kuzey ve güneybatı rüzgârlarına kapalı olan koyun, doğal güzelliği sakin ve çekici. Plajı çakıllı olan koyda, yeme içme tesisleri ile küçük bir yat çekek yeri de vardır. Belediyenin özel halk otobüslerinin çalıştığı koya akan bir çay bulunuyor. Yakındaki eski kilise kalıntısı ne yazık ki harap durumda, ama yine de günümüze kadar ulaşabilmiş.

Palamutbükü: İlçeye 25 km. uzaklıkta ki koy, Knidos Ören yerine ise 10 km, uzaklıkta ve yarımadanın en ünlü plajlarından birisi. Bölgede, yeme içme tesisleri yanında konaklama tesisleri de bulunuyor. Uzun plajı çakıl ve kum karışımı.
Knidos Antik Kenti'ni ziyaret edebilirsiniz. Çağların silemediği, zamanın solduramadığı güzelliğini sonsuza kadar koruyacak bir kent Datça Knidos. Knidos Kenti'nin en ilginç yapısı Aphrodite Tapınağı. İnsan imgesinin düşünebildiği en güzel Aphrodite, sanat tarihinin ilk çıplak kadın heykeli Knidos Aphrodite'i.
M.Ö. IV. yüzyılda yaşayan Knidos'lu ünlü matematikçi ve astronom Eudoksos'un Güneş Saati'ni de görebilirsiniz. Mevsimleri ve saatleri gösteren bu saatin, dünyada bir eşi daha yok. 
M.Ö. 350-400 gibi tarihlenen Aslanlı Gömüt. Orijinali piramit şeklinde olan bu Dor gömütünün tepesinde 3 m. uzunluğunda, 1.80 m. yüksekliğinde bir aslan heykeli bulunuyormuş. 1 ton ağırlığındaki bu şahane aslan bugün British Museum'da. 

   
Antik çağda Knidos'a giden ticaret gemilerinin fırtınalı havalarda sığındıkları ve yüklerini boşalttıkları Körmen Limanı. Taş Evleri, bahçe duvarlarından sarkan begonvillerin bir renk cümbüşüne dönüştürdüğü daracık sokakları, şair Can Yücel'in müze haline getirilen evi ile Datça'nın görülmeye değer yerlerinden biri Eski Datça. Ege Denizi ile Akdeniz'in bir arada görülebildiği tek yer ise Balıkaşıran.
Tekne turlarına katılarak Datça'nın el değmemiş koylarına ve büklerine gidebilirsiniz. Plajlarını gezebilir ve her gün farklı bir plajda denize girebilirsiniz.
Datça'da Ne Yapılır? 
Datça'nın muhteşem denizini ve koylarını keşfetmek için günübirlik tekne turlarına katılabilirsiniz. Kargı Koyu, Hayıtbükü, Bencik Koyu ve Ovabükü gibi koy ve büklerini gezebilirsiniz.    
Datça'da bisiklet turu yapabilir ya da doğa yürüyüşlerine çıkarak fotoğraf çekebilirsiniz.    
Datça'nın muhteşem maviliklerinde dalış ya da sörf yapabilirsiniz. Su kayağı, rüzgar sörfü gibi sporları deneyebilirsiniz. Datça merkezde ya da civar mahallelerde yürüyüşler, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.   
Akşamları Datça'daki harika balık restoranlarında taze mevsim balıkları ve mezeler eşliğinde balık keyfi yapabilirsiniz. Gecenin ilerleyen saatlerinde eğlence merkezlerinde, barlarda eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.   
1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla, Datça ve Simi Adaları arasında yüzme yarışları ve takip eden gecelerde eğlenceler yapılır. Datça-Knidos Badem Festivali, Akdeniz'den Ege'ye dostluk yürüyüşü, tüplü ve tüpsüz dalışlar, sörf yarışmaları ve briç turnuvaları yapılır. Eğer o zamanlara denk geldiyseniz, bu tür eğlenceli ve kültürel etkinliklere katılabilirsiniz.   
Yaz aylarında hemen her hafta yapılan yaz konserlerine katılabilirsiniz. Geceleri limanda ve çarşıda gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz.
Datça'dan Ne Alınır? 
Datça'da hemen her yerde, çarşıda, pazarda, dükkânda Datça Balı ve bademi bulabilir, satın alabilirsiniz. Kuru incir, bal ve fırınlanmış bademin karıştırılması ile hazırlanan ve "ballı badem " diye satılan ürünü alabilirsiniz.    
Haftanın belli günlerinde kurulan semt pazarlarında taze meyve ve sebze bulabilir, meşhur Datça balığı satın alabilirsiniz. Kuru veya taze şifalı otlar bulabilirsiniz.   
Bunların dışında Datça'ya özgü ve yöre halkının el emeği olan iğne oyalarını, işli örtüleri, ipek dokumaları satın alabilirsiniz. Halkın el sanatlarını sergilediği tezgâhlarda ve dükkânlarda pek çok orijinal ürünler, hediyelik eşyalar, süs eşyaları ve takılar bulabilirsiniz. Bölgeye özgü seramik figürler satın alabilirsiniz.
Datça'da Nerede Ne Yenir
Datça'ya geldiğinizde tatmanız gereken en önemli şeyler balık, bal ve badem. Datça'nın bademi o kadar ünlü ki dünyaya ihraç ediliyor. Datça'nın balının ise doğadaki bin bir çeşit ve rengârenk kır çiçeklerinden toplanarak yapıldığı için harika bir lezzeti var. Datça balının hem tadına bakmalı hem de satın almalısınız.     
Datça'da tutulan balığın ise en güzellerini Datça'daki balık restoranlarında ve zeytinyağlı mezeler eşliğinde, farklı deniz ürünleriyle birlikte yiyebilirsiniz. Hatta Antik Çağ'da, bölgede eczacılıkla ilgili yazılan kitaplarda kızartılmış balığın en güzel ballı ve bademli sosla yenileceği bile yazılmış. Bir de Datça'da pek çok yerde salyangoz yemeğini bulabilirsiniz.   
Bunların dışında Datça'nın kendi kültürüne özgü ve Ege mutfağı ile harmanlanmış lezzetleri de mevcut. Bunlardan bazıları şöyle: könger, ütmek, lokum pilavı, kabak çiçeği dolması ve tabii ki de zeytinyağlı, garaville, turpucu, mürdümük ve celpleme gibi adıyla da tadıyla da ilginç yemekler. Denemenizi öneririz.   
Ünlü şair Can Yücel'in fotoğrafları ve şiirlerinin asılı olduğu, ayrıca son içtiği şarap ve kullandığı kadehin bir camekânın arkasında sergilendiği çay bahçesinde güzel bir çay içebilirsiniz. 
Editör'ün tavsiyesi: Datça Ovabükünde ada pansiyonu işleten Nuriye teyzenin tamamen kendi ürünleri (zeytinyağ, patlıcan,badem,maydonoz) ile yaptığı patlıcan kızartma müthiş lezzetli oluyor. 
Datça Culinarium restoran; Çerkez mantısı, tereyağlı dülger balığı ve özellikle de Semifredo tatlısını öneririz.
Datça Mesudiye Ovabükü Poyraz Restoran herşeyi nefistir ama asıl Laos ızgarası off! Ovabuk sahilin en başarılısı gerçekten. Hergun Kabak çiçeği dolma, avcı boreği yemeden gün geçmiyor. 
Garavilla Restaurant. Ege ve Akdeniz mutfağının en lezzetli tatlarını bulabileceğiniz Garavilla restoran Otel Mavi Beyaz'ın içinde benzersiz bir manzaraya karşı hizmet veriyor. Datça'nın yerel ve taze otlarıyla hazırlanan menülerin tadına bakmalısınız.
Antik Cafe. Eski Datça'da bir el sanatları atölyesinin kafesi olan Antik Cafe'de kuş sesleriyle kahvaltı etmek ya da ev yapımı likör eşliğinde hafif canlı müzik dinlemek mümkün. 
Hüsnü'nün Yeri. Kumluk plajında hizmet veren balık restoranlarından bir tanesi olan Hüsnü'nün yeri, konumu ve birbirinden lezzetli deniz ürünleriyle özel bir adres. Özellikle yöresel zeytinyağıyla hazırlanan mezeleri ve ızgaraları kesinlikle denemelisiniz.
Mocca Cafe. Datça'nın tarihi limanında hizmet veren bu şirin cafede isterseniz lezzetli pizzaların ve makarnaların tadını çıkarabilir dilerseniz de yemekten sonra ufak bir tatlı ve kahve molası verebilirsiniz. 
Erkan'ın Yeri. Ev yemekleri konusunda kesinlikle çok başarılı.
Le Jardin de Semra. Yöresel otlar ve bademle hazırlanan Le Jardin de Semra spesiyal salatasını mutlaka denemelisiniz. Yemeklerde kullanılan tüm sebzeler Semra Hanım'ın kendi organik bahçesinde yetiştiriliyor.
Kargi koyunda Yesim Bar kıymalı pide ve çökertme kebabı.
Datça'ya Nasıl Gidilir 
Datça, Marmaris Yarımadası'nın en uç noktasında, Ege ile Akdeniz'in birleştiği noktada yer alır. Otobüsle gelecekseniz önce Marmaris 'e ulaşmalı oradan minibüs veya otobüslerle Datça'ya geçmelisiniz.     
İsterseniz İstanbul ve Ankara 'dan, Bodrum ve Dalaman Havalimanı'na ulaşabilirsiniz. Dalaman Havalimanı, Datça merkezine 155 km. uzaklıktadır. Marmaris'e kadar da servis vardır. Bodrum uçuşlarında, feribot saatlerine denk gelen uçuşlar vardır. Bodrum-Datça arası feribotla 2 saattir.
    Eğer kendi aracınızla seyahat etmek isterseniz sizin için bazı yol bilgilerimiz şöyle:
o    Muğla - Datça arası yaklaşık 125 kilometre ve 2 saat kadar sürmektedir.
o    Marmaris - Datça arası yaklaşık 70 kilometre ve 1 saat 15 dakika kadar sürmektedir.
o    Aydın - Datça arası yaklaşık 220 kilometre ve 3 saat 40 dakika kadar sürmektedir.
o    İstanbul - Datça arası yaklaşık 880 kilometre ve 12 buçuk saat kadar sürmektedir.
o    Ankara - Datça arası yaklaşık 710 kilometre ve 10 saat 15 dakika kadar sürmektedir.
o    Bursa - Datça arası yaklaşık 645 kilometre ve 9 saat kadar sürmektedir.