Çıralı Gezilecek Yerler ve Seyahat Rehberi
Çıralı; Bir yandan Olimpos'a göz kırparken bir yandan da Kemer'e yakınlığı ile güzel olan ve Antalya merkeze 70 km. uzaklıkta bulunan Çıralı, yeryüzündeki cennet köşelerinden biri gibi.
Pek çok tatilci tarafından keşfedilmemiş olması da Çıralı'yı çekici hale getiriyor. Siz de bu yaz muz ve mandalina kokulu bahçeleri arasında, denizin kokusunu içinize çekebileceğiniz bir tatil için Çıralı'yı seçmelisiniz.
Çıralı'nın lüksten uzak ama kaliteli otellerinde konaklamak, doğaseverlerin en güzel lükslerinden. Konakladığınız Çıralı otelinden birçok yere kolayca ulaşabilirsiniz. İster bisikletinizle isterseniz de fotoğraf makinenizi alıp yürüyerek hemen Olimpos'a gidebilirsiniz. İsterseniz otelinizden, doğa geziniz için rehber isteyebilirsiniz. Adrasan da Çıralı'da kaldığınız otele neredeyse yürüme mesafesinde. İsterseniz bisikletinize atlayıp Kemer'e de gidebilirsiniz. Eğer bisikletinizi yanınızda getirmediyseniz, dert değil. Kaldığınız otel size ücretsiz bisiklet hizmeti de sunuyor olabilir. Antalya Çıralı'da lüks 5 yıldızlı ve çok katlı otel bulabilmeniz mümkün değil. Çıralı otelleri genelde Bodrum otelleri gibi küçük, iki veya üç katlı ahşap yapılı oteller ya da bungalow tarzı evler şeklinde. Bu da sizin doğayla kolayca kucaklaşabilmenizi sağlıyor. Çıralı otelleri doğayla iç içe olmasının yanı sıra denize de çok yakın, hatta birçoğu denizin hemen kıyısında. Otelinizin bahçesinde bulunan ağaçlardan kopardığınız meyveyi, kumsalda şezlongunuzda uzanırken tadabilirsiniz.
Çıralı Rehberi
Antalya Yanartaş (Chimera), yanan kayalara tırmanırken efsanelere kapı aralayacağınız bir dağ. Yeraltından sızan gazın tutuşturduğu Yanartaş, Çıralı'daki birçok efsanenin beşiği.
Sönmez ateş Chimera, Çıralı' nın üst tarafında "önü aslan, arkası yılan, ortası keçi" diye tanımlanan dev bir yaratık. Alev kusan Chimera'nın Lykia'ya dehşet salması üzerine, Bellerophontes kanatlı atı Pegasus'a atladığı gibi canavarı cezalandırmaya koşmuş. Chimera bu dağda, yiğit Bellerophontes 'in yenilgisine uğramış. Yanardağ kraterine benzeyen ağzından alevler saçarak silinip gitmiş yeryüzünden. Bellerophontes, onu öldürüşünün anısına da tanrıça Athena için bir sunak dikmiş; ama ne yaparsa yapsın alevleri söndürememiş. Şimdi yaz kış hiç sönmeden yanıyor. İşte 4000 yıldır yanan taşların hikâyesi böyle.
Likya'nın bir zamanlar önemli liman kentlerinden biri olan Olimpos, defne ağaçlarının sarıp sarmaladığı hüzünlü bir kent şimdi. Akdeniz'in en doğal, el değmemiş bakir kumsallarından birisi Çıralı. Önünüzde denizin olabilecek en güzel mavisi, arkanızda eşsiz bir tropik ormanı andıran Tahtalı Dağları. Kumsalın sonu, Olimpos Antik Likya kalıntıları. Derenin denizle birleştiği yerde sarmaşıklarla kapanmış ormanın içine gizli, derenin iki yanına dağılmış keşfedilecek bir giz. Yürüyerek yaklaşık 5 dakikada ulaşabiliyorsunuz.
Hazır Çıralı'ya gelmişken ilginç bir deneyim yaşamak da güzel olurdu. Eğer gerçek bir doğa ve hayvan dostuysanız, Çıralı'da sizi anne baba yapmaya hazır birçok sevimli caretta caretta var.
Çıralı Sahili, bir tür deniz kaplumbağası olan caretta caretta'ların yumurtlama alanlarından biri. Her yıl okyanusları aşarak buraya yavrulamaya gelen caretta caretta'ların nesli, ne yazık ki insan faaliyetleri nedeniyle artık tehlike altında. Bu sevimli hayvanların neslini devam ettirmesine destek olmak istiyorsanız WWF Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) "Bir Deniz Kaplumbağası Evlat Edinin" kampanyasına bağış yapabilirsiniz. Bağışlayacağınız minimum 20 TL ile yavru bir deniz kaplumbağası evlat edinerek, onların zorlu mücadelelerine destek olabilirsiniz.
Çıralı'da Gezilecek Yerler
Kalabalık büyükşehirlerin gürültüsünden sıkılıp kaçtıysanız, sakin bir tatil istiyorum diyorsanız Çıralı'yı seçerek doğru bir tercih yaptınız. Doğayla baş başa bir tatil için denizin kucağına koşun. İster kumsalda saatlerce hamağınıza uzanıp güneşi içinizde hissederek kitabını okuyun ister civardaki koylarda Akdeniz'in ılık sularına kavuşun. Çıralı'da farklı rotalarda birçok tekne turları düzenleniyor.
Önereceğimiz ilk alternatif: Cennet Koyu-Porto Ceneviz-Sazak-Çoban Limanı turu. İkinci alternatif ise: Üç Adalar-Phaselis-Kleopatra turu. Bunların yanında eski Simena olarak bilinen Kaleköy Yarımadası turu da seçenekleriniz arasında. Çıralı Plajı'ndan kano kiralayıp Ceneviz Koyu'na doğru kürek çekin, değişik koyları kendiniz keşfedip oralarda denize girmek hoşunuza gidecek.
Türkiye'nin ilk uzun mesafeli yürüyüş rotası olan Eski Likya Yolu'nda bisikletinizle veya yürüyerek tarihi bir gezinti yapabilirsiniz. Yürüyüşünüzü planlarlarken dilediğiniz rotayı seçebilirsiniz: 3,5 saatlik Ulupınar - Yanartaş, 7 saatlik Musa Dağı ya da 8 saatlik Adrasan - Gelidonya Feneri, 6 saatlik Göynük Vadisi, 8 saatlik Tahtalı Dağı Geçidi, 5-6 saatlik Gedelme-Yayla Kuzdere. Likya Yolu'nu ve yol üzerindeki antik kent kalıntılarını görmeden de geçmeyin.
Bu doğayla baş başa tatil içinde biraz hareket iyi olabilirdi derseniz kanyondaki şelalelere iplerle inebilir, havuzlara atlayabilir ya da tırmanmadan yüzmeye çok çeşitli eğlenceli ve heyecanlı aktivitelere katılabilirsiniz. Beydağları eteklerinde ATV'lerle safari yapabilirsiniz.
Görmeden gelmemeniz gereken yerlerden biri de Ulupınar Köyü. Antalya'dan Kumluca'ya giderken Çıralı yol ayrımından 3 km. önce kurulmuş yerleşimdir. Toroslardan gelen çam ağaçlarının kokusuna ve suyun sesine bayılacaksınız. Bu köyde kurulmuş birçok balık çiftliği ise sizi bekleyen küçük sürprizlerden. Buraya kadar gitmişken şirin balık restoranlarında, yazın ortasında bile buz gibi olan derenin kenarında balık keyfi yapmadan, en güzel şekilde pişirilmiş etlerden yemeden, damak tadınıza uygun seçeneklerden tatmadan dönmeyin.
Akşamüstü yanınıza içeceğinizi alıp Yanartaş'a gidin ve günbatımının tadını çıkarın.
Son dakikada Olympos'un komşusu Adrasan'a yedi kilometre uzaklıktaki Karaöz'e sapın ve Gelidonya Feneri'ni ziyaret edin.
Çıralı'da Ne Yapılır?
Deniz, deniz, deniz... Mağazaların vitrinlerini kışlık giysilerin süslediği ekim ayında kendinizi gönül rahatlığıyla Çıralı'nın berrak sularına bırakabilirsiniz. Çünkü Çıralı'da deniz sıcaklığı bu ayda bile 20-25 derece arasında. Üstelik yaz aylarının bunaltıcı sıcağı da sona erdiği için terden yapış yapış olmadan güneşin altında uzanabilirsiniz. Elbette Çıralı sadece deniz ve güneş demek değil.
Bol oksijenli bir sabaha uyanacağınız Çıralı'da güne erken saatlerde başlamayı tercih ederseniz caretta carettaların yumurtalarından çıkışlarına belgesel tadında şahit olabilirsiniz. Gün içinde doğa yürüyüşlerine katılabilirsiniz. Günübirlik ya da 2-3 gün süren tekne turlarına gidebilirsiniz. Olimpos antik kentinin ormanın içlerine doğru giren kalıntılarını görmek isteyebilirsiniz. Akçay Deresi'nin( diğer adıyla Olimpos Deresi) iki yanına kurulu olan antik kentin ayakta kalan en ilginç yapısı ise 150 metre kadar batısında bulunan tapınağa ait kapı. Bisiklet turuna çıkabilirsiniz. Dalış yapabilir ya da kano ile maviliklere doğru turlayabilirsiniz. Kumsalda denizi dinlemek isteyenlerse hamaklarına uzanıp gün boyunca güneşlenip kitap okuyabilirler.
Gece ise yine yeşillikler içinde bir akşam yemeğinden sonra sırtınıza çantanızı alıp Yanartaş'a doğru tırmanabilirsiniz. 230 metre yükseklikteki Yanartaş'a tırmanırken yanınıza el feneri almayı unutmayın. (Daha fazla yorulmak istemeyenler içinse araçla ulaşım imkânı da var.) Deniz kenarında gökyüzünü seyre dalabilirsiniz. Değişiklik isteyenler ise akşam yemeği için Kemer'e gidebilirler.
Çıralı'dan Ne Alınır?
Çıralı'ya kadar gelmişken biraz yerlisi gibi davranmak isterseniz Cuma günleri kurulan Kumluca Pazarı ve her Pazartesi kurulan Kemer Pazarı'na uğrayabilir; organik sebze meyveden tekstile kadar birçok ürünü bulabilirsiniz. Üstelik büyükşehirlerin aksine daha uygun fiyatlarla bile alabilirsiniz. Eğer Çıralı'ya ait bir hatırayı evinizin bir köşesine taşımak isterseniz beldenin merkezindeki hediyelik eşya dükkânlarından, yöreye özgü küçük biblolar, figürler, sevimli magnetler edinebilirsiniz.
Çıralı'da Nerede Yenilir
Çıralı birinci ve ikinci dereceden doğal sit alanı. Bu yüzden burada öyle çok lüks otellere ya da kafe ve restoranlara rastlayamazsınız. Her tatil beldesinin olmazsa olmazı gözlemeci teyzelerle burada da karşılaşacaksınız. Yörenin Yörük kökenli halkının yaptığı birbirinden leziz gözlemeleri yiyebileceğiniz birçok restoran var. Tamamen doğal malzemeler kullanılarak yapılan gözlemelerin beyaz peynirli, kaşarlı, patatesli ve kıymalı gibi alışık olduğumuz çeşitlerinin yanı sıra çikolatalı, ballı, tahinli gibi çeşitleri de servis ediliyor. SILA GÖZLEME VE EV YEMEKLERİ, Ayşe ve Günay Hanım kendileri yapıyor, çok leziz ve mütevazi. Turunç ağaçlarıyla çevrili Orange Restoran'ın (0242 825 72 93) hasır şemsiyelerin altına yerleştirilmiş sandalyelerine kurulup peynirli gözleme yiyin ve yanında mutlaka turistlerin 'Yörük viskisi' diye adlandırdığı, yayıkta yapılan köpüklü ayranı için.
Karakuş Restoran: Çıralı sahilinde yer alan restoran dünya mutfağı sunuyor, ve tüm yemekler leziz. Zeynep veya Ayfer hanıma bizden selam söyleyin. Ayrıca Olympos Lodge Otel'de de romantik bir akşam yemeği alabilirsiniz. Ziya ve Aysen hanıma bizden selam söyleyin. Et yemeğini Nusret gibi yapan bir yer derseniz o halde Baraka House ve İhsan Bey'e gidin. Bu 3 yer özel tavsiyemdir.
Gün içinde serinlemek isterseniz size güzel bir önerimiz var: kavun dondurması. Yöreye özgü bu tadı da denemeden dönmeyin.
Canınız balık isterse Çıralı'nın bağlı olduğu Ulupınar Köyü'ne gidin. Toroslar'ın eteklerine kurulmuş köyde pınar başında yer alan Şelale Restoran'da (0242 825 00 25; www.selalerestoran.com) güveçte alabalık yiyin. Çıralı'da denize sıfır, her türlü sıcak ve soğuk deniz ürünlerini lezzetli hazırlayan Azur Aida, Harman Restoran ve Oleander Restoran'ı programınıza eklemeyi ihmal etmeyin. Eğer akşam Yanartaş'a tırmandıysanız odun ateşinde sucuk yemeyi de unutmayın.
Editör'den tavsiye: Çıralı Simge Restaurant'ın 'pizza dört mevsim' muhteşem, denemelisiniz.
Çıralı'ya Nasıl Gidilir
THY'nin (0212 444 0 849; www.thy.com.tr) İstanbul, Ankara ve İzmir'den her gün direkt; Pegasus'un (0212 444 0 737; www.flypgs.com) İstanbul'dan her gün direkt, İzmir'den çarşamba, cuma, cumartesi ve pazar direkt.
Atlasjet'in (0216 444 3 387; www.atlasjet.com) İstanbul'dan her gün direkt, İzmir'den her gün direkt Antalya'ya uçuşu var. Havaalanından Çıralı'ya ulaşmak için Avis'ten (0212 444 28 47;www.avis.com.tr) araba kiralayabilirsiniz.
Antalya'ya 70 kilometre uzaklıkta yer alan Çıralı'ya Kemer üzerinden gidebilirsiniz. Kemer'i geçtikten sonra yaklaşık 40 kilometre devam edip Çıralı sapağından sola dönüyorsunuz. Buradan sonra 5 kilometre kat edip Çıralı'ya ulaşabilirsiniz.
Ankara Çıralı arası 600 kilometre mesafede yer almaktadır.
Antalya Çıralı arası 70 kilometre mesafede yer almaktadır.
Bursa Çıralı arası 630 kilometre mesafede yer almaktadır.
Eskişehir Çıralı arası 490 kilometre mesafede yer almaktadır.
İstanbul Çıralı arası 790 kilometre mesafede yer almaktadır.
İzmir Çıralı arası 490 kilometre mesafede yer almaktadır.
Kayseri Çıralı arası 700 kilometre mesafede yer almaktadır.
Kocaeli Çıralı arası 720 kilometre mesafede yer almaktadır.
Konya Çıralı arası 400 kilometre mesafede yer almaktadır.
Antalya'ya havayolu ile ulaşmak için Tüm havayollarının biletlerini www.bavul.com'dan öğrenebilirsiniz.
Çıralı'da Nerede Kalalım?
İşte sizlere Çıralı'nın En Güzel Küçük Otelleri: https://kucukoteller.com.tr/cirali-otelleri