Bu Yaz Kalbinizi Çalacak bir Yunan adası: Thassos

Kuzey Ege adalarının bir parçası olan Thassos, son zamanların en popüler Yunan adası olabilir! Hiç şüphesiz sosyal medyanın bu şöhretteki payı çok büyük. Çünkü son birkaç yıldır çok 'like' alan yaz fotoğraflarının birçoğu Thassos'a ait! Türk misafirlerin merceği altına giren adanın muhteşem plajları ve diğer ünlü Yunan adalarına oranla daha ekonomik olan eğlence hayatının bu kadar tercih edilmesindeki rolleri de büyük elbette! Kara yolu ile yaklaşık 8 saatte, kolayca gidilebilecek bir ada olması ise Thassos'u tatil için cazip kılan bir başka özellik.
Peki, bu güzeller güzeli Yunan Adasını ziyaret etmek için bu kadar neden varken siz hala neyi bekliyorsunuz? Bu yaz siz de Thassos plajlarında eğlencenin sınırlarını zorlamak ve doğanın en güzel armağanı sahillerde güneşlenmek istemez misiniz? O halde henüz Thassos ile tanışmayanlar için hazırladığımız Thassos rehberine göz atmadan yola çıkmayın! Hazırsanız başlıyoruz.



Thassos'a Nasıl Gidilir?
Thassos'a ulaşım için birkaç seçeneğiniz bulunuyor. Ancak en pratik olanı Türkiye'den Kavala'ya ya da Keramoti'ye kadar kara yolunu kullanmak. Çünkü İstanbul'dan Kavala'ya direkt uçuş bulunmaması sebebiyle hava yolu ulaşımı biraz zahmetli geçiyor. Kavala'dan yaklaşık 1.5 saat süren bir feribot yolculuğu ile Thassos'un liman bölgesi olan Limenas'a ulaşmak mümkün. Keramoti'den yaz aylarında, her yarım saatte bir kalkan feribotlar ise yalnızca 45 dakikalık bir yolculuğun ardından Thassos'a ulaşıyor. Bu sebeple Yunanistan'a kara yolu ile ulaşacaksanız İskeçe'den sonra Keramoti tabelalarını takip etmenizde fayda var. Ancak özel aracınızla geldiğinizde, gümrük kapısından geçişte Turing (Uluslararası Taşıt Belgesi) ve sigorta istendiğini unutmayın. Her iki belgeyi yola çıkmadan önce temin edebileceğiniz gibi gümrük kapısında da alabilirsiniz.



Thassos Adası'nda Nerede Kalınır?
Kavala tarafında Thassos adası otelleri için tıklayın http://www.thesmallhotels.com/thassos-hotels

Foto: Hotel Angelica - http://www.thesmallhotels.com/angelica-hotel-thassos 
 


Thassos'ta Ne Yapılır?
Thassos'ta yapabileceğiniz aktivitelerin bir sınırı yok! Bir Yunan adasında olduğunuza göre en çok denizin ve güneşin tadını çıkarmalısınız. Bunun için adanın birbirinden güzel plajlarını tercih edebilirsiniz. Thassos'un gece hayatı ise yine bu plajlarda başlıyor. Akşam üzeri plaj partileri ile başlayan eğlence, Thassos'un ünlü tavernalarında ve gece kulüplerinde sabahın ilk saatlerine kadar devam ediyor. Siz de önce bir plaj partisine katılabilir, ardından size en uygun eğlence mekanını seçerek zaman kavramını bir süreliğine unutabilirsiniz. Thassos'ta yapabileceğiniz bir başka aktivite ise bisiklet kiralamak! Eğer pedalınıza güveniyorsanız adanın çevresindeki birbirinden özel köyleri bisikletiniz ile keşfedebilirsiniz. Hem kendi balığınızı kendiniz tutmak hem de Thassos'un su altı dünyası ile tanışmak isterseniz dalgıç kıyafetini üzerinize geçip zıpkınla balık avlamak da Thassos'ta yapabileceğiniz aktivitelerden. Bu aktivite için özel dalış merkezlerinden ekipman tedarik edebilirsiniz.

Thassos'a yapılan Türkiye'den turlar mevcut, otobüsle ulaşım sağlayan.

Thassos Plajları
Thassos için bir plaj cenneti olduğunu söylesek haksız sayılmayız. Adanın etrafına yayılmış 40'ı aşkın plaj bulunuyor. Thassos plajları arasında seçiminizi yapmadan önce ise sıkı bir araştırma yapmanızda fayda var. Ve bahsettiğimiz bütün plajlarda sabit bir giriş ücreti alınır, genellikle 10 euro civarında yerine göre değişir. Aliki ve marble da insan kaynar oturacak yer bulamazsınız.
Aliki Beach
Thassos'un dillere destan plajları arasında en ünlü olanlardan biri Aliki Beach. Muhteşem bir koy içerisinde bulunan plajda şezlong kullanımı ücretli. Fakat şezlong kiralamasını buradaki tavernalar yapıyor ve menüden bir şey yiyip içtiğinizde şezlong ücretini hesabınızdan düşüyorlar.


Paradise Beach
Aliki Beach gibi Thassos'un en ünlü plajlarından bir diğeri ise Paradise Beach. Eğlenceli partileri ile ünlü olan plajın denizi de harika. Ancak suyun burada biraz dalgalı olduğunu da hatırlatalım. Plajda şezlong ve şemsiye ücreti alınıyor. Fakat fiyatlar diğer Thassos plajlarına oranla bir hayli ekonomik. Üstelik dileyenler için yere havlu atmak da serbest! Yalnız oldukça kalabalık olması sebebiyle Paradise Beach'e sabah erken saatlerde gitmenizi öneririz.


Marble Beach
Bembeyaz çakıl taşları arasından turkuaz rengi serin sulara dalmaya ne dersiniz? Cevabınız "Evet" ise sizi Marble Beach'e davet ediyoruz. Giriş ücretinin olmadığı plajda, şezlong ve şemsiye hizmeti ise ücretli. Dileyenler bembeyaz taşların üzerine havlusunu da atabiliyor. Ancak Marble Beach'in diğer Thassos plajlarına göre kalabalık biraz olduğunu hatırlatalım. Bu sebeple yer bulmak için erken saatleri tercih etmeniz faydalı olabilir.


Tarsanas Beach
Thassos plajları arasında belki de en sakin olanlardan biri Tarsanas Beach diyebiliriz. Giriş ücreti alınmayan plajda yine şezlong ve şemsiye hizmeti ücretli veriliyor. Muhteşem denizi ve sahili ile öne çıkan Tarsanas'ta, yeme-içme için ise kaliteli tesisler bulunuyor. Eğer hareketli ada tatilinize ara verip biraz sakinliğin tadını çıkarmak isterseniz bir gününüzü Tarsanas Beach'e ayırabilirsiniz.



La Scala
Eğer Limanas bölgesindeki otellerde konaklamayı planlıyorsanız La Scala'yı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bölgeye en yakın plajlardan biri olan La Scala, Çeşme plajlarına benzese de misafirlerden giriş ücreti alınmıyor. Ancak şık locaları ile dikkat çeken plajda kaldığınız süre boyunca mutlaka bir içecek içmeniz gerekiyor. Menü fiyatları ise sanılanın aksine çok yüksek değil.
Giola
Giola, Thassos fotoğraflarında mutlaka gördüğünüz o muhteşem doğal havuzun yer aldığı plaj. Çok büyük olmaması ve bir hayli ünlü olması sebebiyle Giola, günün her saati oldukça kalabalık oluyor. Eğer "Doğal havuzda bir fotoğrafım olsun" derseniz sabahın erken saatlerinde Giola'da yerinizi almanız gerektiğini unutmayın.
Golden Beach
Thassos'taki en büyük plajlardan biri olan Golden Beach'te giriş ücreti alınmıyor. Ancak Ege kıyılarındaki pek çok plajın uyguladığı gibi Golden Beach'te de yeme-içme şartı bulunuyor.



Thassos'ta Gezilecek Yerler
Thassos tatiliniz sırasında deniz keyfinize bir ara verip adanın doğal ve tarihi güzelliklerini keşfetmek isteyebilirsiniz. Adada gezilecek pek çok yer bulunuyor. Bir tam gününüzü deniz, kum ve güneş üçlüsü yerine keşif için ayırabilir, tatilden farklı deneyimler yaşayarak dönebilirsiniz. İşinizi kolaylaştırmak adına Thassos'ta mutlaka görmeniz gereken yerleri sizin için listeledik!


o    Archangolos Manastırı
o    Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi
o    Kazaviti, Potamia ve Panagia Köyleri
o    Arkeoloji Müzesi
o    Akrolopolis

Thassos'ta Nerede, Ne Yenir?
Yunan adalarının dillere destan mutfağından Thassos da nasibini almış elbette! Adada kalamara, cacikiye, sarmaya, kabak kızartmaya, Greek salataya ve ahtapota doyacağınız pek çok mekan bulunuyor. Bu mekanların başında ise Simni, Alexsandra's, Kazaviti, San Antonia Beach ve Mouses restoranları geliyor. Bu tavernalarda hem taze deniz mahsullerinin tadına bakabilir hem de klasik taverna eğlencesinin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Soğuk mezelerin de Yunan mutfağındaki yeri ayrı… Deniz mahsulleri ile dolu bir sofraya çeşit çeşit meze söylemeden olmaz. Barbunya pilaki, feta peynirli kabak çiçeği dolması, patlıcan musakka, caciki ve sebze közlemeler, Thassos'ta mutlaka denemeniz gereken mezelerin başında geliyor.
Adadaki tek alternatif deniz mahsulleri ve taze mezeler değil elbette! Özellikle Panagia köyündeki restoranların ünlü oğlak çevirmesini ve kokorecini yemeden Thassos'tan dönmeyin. Ayrıca adanın dünya mutfağından lezzetler sunan restoranları, pizzacıları ve kebapçıları da deniz mahsulüne ara vermek isteyenleri bekliyor. Unutmadan! Türk kahvesinin yeri çok ayrı biliyoruz. Ancak Thassos'a gelmişken Yunan kahvesine de bir şans vermeyi ihmal etmeyin. Bizim kahvemize oranla çok daha hafif ama bir o kadar da lezzetli. Sevdikleriniz için de harika bir hediye alternatifi olabilir, bizden söylemesi... Yanına bir Yunan baklavası da ısmarlayıp Gaziantep baklavaları ile bir kıyaslama yaparsınız belki!