Amasya Rehberi

Yeşılırmağı ortadan ikiye ayıran  şahane eski evleri ve kahveleri ile harika bir Şehzadeler Şehridir.
Amasya'da ilk yerleşme M.Ö. 5500 yıllarında başlayıp Hitit, Frig, Kimmer, İskit, Lidya, Pers, Hellenistik - Pontus, Roma, Bizans, Danişmend, Selçuklu, İlhanlı ve Osmanlı dönemlerinde de kesintisiz olarak devam etmiştir.
Bu dönemlerin arkeolojik yerleşim yerlerine ait kalıntılar halen mevcuttur. Amasya merkezinde uygarlıklarından derin izler bırakan Pontuslar'ın (M.Ö.333 - M.Ö.26) Krallarının ölümünden sonra kayalara oymak suretiyle yaptıkları Kral Kaya Mezarları, bu gün bile ilimizin anıtsal eserleri arasında yer almaktadır. M.Ö. 26 - M.S.395 tarihleri arasında Roma egemenliğine geçen ilimiz ve çevresinde bu uygarlığa ait su kanalları, kaleler köprüler vb. eserlerden bazıları günümüze kadar gelebilmiştir.

700 yıl Bizans egemenliğinde kalan Amasya'yı 1071 yılında Anadolu'ya giren Alparslan'ın komutanlarından Melik Ahmet Danişment Gazi 1075 yılında fethederek burada ilk Türk Egemenliğini kurmuştur. Bundan sonra Amasya'da Selçuklu egemenliği görülmektedir. Bu dönemde yaşamış olan vali ve emirler yaptırdıkları medrese, cami, türbe gibi eserlerle kentimizi Anadolu'nun en büyük kültür merkezi durumuna getirmişlerdir. Selçuklular 1243'deki Kösedağ Savaşı'nda Moğollara yenilmiştir. 1246 yılında başlayan Moğol istilasında, ilk Amasya Valiliği Seyfettin Torumtay'a verilmiştir. İran'da kurulan İlhanlılar, 1265'te Anadolu'yu hakimiyetleri altına alarak, yönetime el koymuş ve kendisine bağlamışlardır. Kent'te yaşamış bazı İlhanlı şahsiyetlerinin mumyaları halen müzede teşhir edilmektedir.

1341 yılından sonra Uygur Türklerinden Ertana Beyliği'nin hakimiyeti görülmektedir. 1386 yılında Şehzade Yıldırım Bayezid Amasya'yı Osmanlı topraklarına katmıştır. 1402'de Osmanlı birliğinin bozulmasına sebep olan ve Timur'un zaferi ile sonuçlanan Ankara Savaşı, Osmanlılardaki kargaşayı, Şehzadeler arasında mücadeleye dönüşmüştür. Amasya Valisi Çelebi Mehmet duruma hakim olarak ikinci defa Osmanlı birliğini sağlamıştır. 
Amasya; Osmanlı padişah ve şehzadelerinin gösterdikleri özel ilgi nedeniyle, "Şehzadeler Şehri " olarak ün yapmıştır. Şehzade Yıldırım Bayezid, Çelebi Mehmet, Şehzade Murat (II) (1404 yılında Amasya'da doğmuştur.), Şehzade Ahmet Çelebi, Şehzade Mehmet (II), Şehzade Alâeddin, Şehzade Bayezid (II) (oğlu Yavuz Sultan Selim Han 1470 yılında Amasya Sarayında doğmuştur.), Şehzade Ahmet, Şehzade Murat, Şehzade Mustafa, Şehzade Bayezid ve Şehzade Murad (III) çeşitli tarihlerde Amasya'da Valilik Yapmışlardır. Bu dönemde birçok âlim ve ulema yetişmiş, saray, çeşme, medrese, cami, türbe v.b. gibi kalıcı eserlerle kentimiz bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini almıştır. Bu eserler günümüze kadar gelerek geçmişe ışık tutmaya devam etmektedir.
Tarihin akışı içerisinde önemli roller üstlenen Amasya Kurtuluş Savaşı sırasında yine ön plana çıkmıştır.

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da başlayan Milli Mücadele'nin ilk adımı, 12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal'in Amasya'ya gelmesiyle devam etmiştir.

Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum ve Sivas kongrelerinin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Tamimi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir. Bu itibarla, Amasya, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda da ilk önemli adımın atıldığı yer olmuştur.

Not: Amasya Gezi Rehberi için blogumuza göz atın!

Filtreler
Tesisteki Olanaklar
Tümünü Gör (73)
Daha Az Göster
Nereye Gidiyorsunuz?
Giriş
30.11.2024
Çıkış
01.12.2024
Misafirler
2 misafir

Emin Efendi Otel

4.3 · Harika · 3 yorum
Emin Efendi Otel, Amasya
En iyi fiyat alınıyor

Gönül Sefası Konağı

4.7 · Harika · 3 yorum
Gönül Sefası Konağı, Amasya
En iyi fiyat alınıyor
5.0 · Harika · 2 yorum
Lalehan Otel, Amasya
En iyi fiyat alınıyor

Sarı Konak Spa & Hotel

5.0 · Harika · 3 yorum
Sarı Konak Spa & Hotel, Amasya
En iyi fiyat alınıyor
3.3 · İyi · 3 yorum
Uluhan Otel, Amasya
En iyi fiyat alınıyor

Sıkça Sorulan Sorular

Amasya bölgesinde manzarası ile dikkat çeken oteller hangileridir?
Uluhan Hotel; Yeşilırmak Nehri kıyısında bulunuyor. Manzara olağanüstü!
Amasya bölgesinde aileler için en uygun oteller hangileridir?
Lalehan Hotel; ailelerin rahatlıkla konaklayabileceği konfora sahip.
Amasya bölgesindeki ortalama otel fiyatları nedir?
Otel fiyatları için sitemizi inceleyebilirsiniz.
Amasya bölgesinde tavsiye edebileceğiniz en iyi oteller hangileridir?
Taşhan Hotel, eski devrin heybeti ile farklı bir doku yaratıyor.
Amasya bölgesinde evcil hayvan dostu olan oteller hangileridir?
Gönül Sefası Konağı, evcil hayvan dostu otellerimizden.
Amasya bölgesinde havaalanına yakın en iyi oteller hangileridir?
Şehir merkezinden, Amasya Merzifon Havalimanı arabayla yaklaşık kırk dakika sürüyor.
Amasya bölgesinde Amasya Kalesi yakınlarındaki oteller hangileridir?
Amasya tıpkı nehir merkezli Avrupa kentleri gibi. Yeşilırmak boyunda, eski konakların cumbalarının nehrin üzerine peşi sıra uzandığı muntazam görüntüsü göz kamaştırıyor. Evlerin arka tarafında Pontus krallarının MÖ 3.-2.yüzyıla ait kaya mezarları bulunuyor. Daha da yukarıda heybetli görüntüsü ile mest eden Amasya Kalesi... Otel önerilerimiz için sitemizi inceleyebilirsiniz.
Amasya bölgesinde II.Bayezid Külliyesi yakınlarındaki oteller hangileridir?
II.Bayezid Külliyesi nehrin sol kıyısında, 1468 yılında yapılmış, Osmanlı süslemeleriyle dolu görkemli bir yapı. Otel önerilerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Amasya bölgesinde Gökmedrese Camii yakınlarındaki oteller hangileridir?
Gökmedrese Camii ile Torumtay Türbesi (1266-1278) : Selçuklu sultanlarından birinin kölesi olan Emir Şerafeddin Torumtay tarafından yapılmış. Otel önerilerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.