Güzel bir Anadolu şehri olan
Afyonkarahisar'da tabii ki bin bir çeşit yemek vardır ama biz önce yerellerden başlayacağız. Ünü, şanı Türkiye'yi aşmış dünyaya yayılmış ürünler bulunmaktadır Afyonkarahisar'da. Bunların başında lokum gelmektedir. Yaklaşık 15-16. asırdan beri bilinden bir Türk tatlısıdır. Gerek şehir merkezinde gerek yol kenarlarında bin bir çeşidi bulunmaktadır. Sonrasında yine meşhur besinlerden
Afyon Sucuğu ve
Afyon Kaymağı gelmektedir. Yöreye has bir şekilde Türkiye'de en iyi yapılan yerdir. Yine genel bir çorba olan Sakalla Çarpan Çorbası mercimek ile yapılan bir çorbadır, nane gibi çeşitli baharatlar da eklenir, hazırlanır. Bir de Özbek Pilavına benzeyen bir pilav vardır. Düğünlerde merasimlerde kullanılır. Özbek Pilavı Afyonda meşhurdur. Bir de Afyonda meşhur olan ağzı açık böreği vardır ve Anadolu'nun çoğu yerlerinde yapılan böreklerden biridir. Afyona has olan tarafı ise ağzının açık olmasıdır.
Bunun dışında Afyonda tabii ki Türk mutfağı, özellikle Anadolu mutfağı, hamur yemekleri bulunmaktadır. Aşçı Bacaksız bu konuda çok iyidir. Numan Ustanın Yeri bu konuda çok iyidir. Etçi Baba özellikle kaymayla meşhurdur. İkbal Lokantasının enfes servis yemekeklerini yemenizi tavsiye ederiz. Selçuk Bey Mangal Evi burada yine ocakbaşı olarak mangal ürünlerini ellerinizle birlikte yersiniz. Et-Raf Restorantta güzel bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Kafe tarzı olarak da Gülyurt Pasta Cafe Restorant vardır burada ve ünlü tatlılarından da yiyebilirsiniz. Öztaylan Yayla Şekerleme'den lokum ve tatlı alabilirsiniz. Lokumun yüzlercesini burada bulabilirsiniz hatta. Tatlı için yine bir diğer ünlü mekân Aftat önerilebilir. Gülyurt Pasta Cafe çoğu zaman dolu olan ve tercih edilen nesih bir mekândır. Salim Usta, Hidayet Abinin Yeri özellikle tatlı için kullanılabilir. Nur Lokantası, Dünya Köfte ve Lale pide de, özellikle hamur ürünleri, tercih edilebilir. Köfteci İrfan Afyonda meşhurdur. Yaklaşık yarım asırdan çok olan bir zamandır hizmet vermektedir