Mardin Gezi Rehberi

Güzel ülkemin güzel şehri #Mardin
Dostlar eğer Mardin’e gitmediyseniz kendinizi eksik hissedin!

#yapikrediadiosilegeziyos #adiosrotalari ile Mardin gezisi başlasın o zaman 🎒🤗
İzim Bozada - 11 Aralık 2018

Medeniyetler ve kültürler beşiği, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en gözde kentlerinden biri olan Mardin, gerçekten de tarih sayfalarından fırlamış bir şehir. Adeta şiir gibi bir kent. Şehrin tamamında otantik ve bambaşka bir atmosfer hâkim.

Pek çok farklı kültürün bir arada yaşadığı, günümüzde de kardeşçe yaşamaya devam ettiği şehirlerimizden biri Mardin. Dar sokaklarında gezerken, evlerin mimarisini incelerken sizi o farklı havasının içine alıveriyor. Kendinizi bambaşka bir evrende gibi hissediyorsunuz. Hele de mimari ve kültürel açıdan farklı pek çok özelliği taşıyan camiler, türbeler, kiliseler ve manastırlar sizi büyülüyor.


Dağın tepesinde kurulmuş bir şehir olan Mardin, Mezopotamya olarak bilinen toprakların, Yukarı Mezopotamya’nın en eski kentlerinden biri. Yıllarca, yüzyıllarca pek çok köklü medeniyete ev sahipliği yapmış. Pek çok önemli ticaret yolunun da kavşak noktasında bulunmuş. İpek Yolu güzergâhında yer alıyormuş.

Mardin’de ilk yerleşimin MÖ 4500 yıllarında başladığı tahmin ediliyor. O zamandan bugüne Aramiler, Süryaniler, Sümerler, Akadlar, Baviller, Asurlar, Persler, Araplar, Bizanslar ve Selçuklular gibi farklı imparatorlukların ve devletlerin hâkimiyetinde kalmış. Son olarak da Osmanlı Devleti’nin hâkimiyetine giren Mardin toprakları, cumhuriyet ile birlikte günümüze kadar ulaşmış.

Fotoğraf: Kasimiye Medresesi

Bu kadar farklı kültürü barındırmış Mardin’de gezerken neredeyse her kültürün izlerini bugün bile görebiliyorsunuz. Gerek konuşmada, gerek yemeklerde gerekse de sokaklarda ya da mimari de mutlaka karşınıza çıkıveriyor.

Mardin’e ulaşım oldukça kolay. İster karayolu isterseniz de havayolu ile oldukça rahat ulaşabilirsiniz. Konaklamak için de pek çok farlı seçeneğiniz var Mardin’de. Son yıllarda artan turizm potansiyeli ile konaklama tesislerinin sayısı ve kalitesi de artmış. İsterseniz şehir merkezinde bir şehir otelinde, isterseniz de civar ilçelerde güzel bir Mardin butik otelinde konaklayabilirsiniz. Mardin otelleri yılın her dönemi hizmet veriyorlar. İhtiyacınız olan her türlü imkâna da sahipler. Mardin otellerinin fiyatları ise oldukça uygun. Sezona göre değişiklik göstermiyor. Kaldığınız otelin kalitesi ve hizmetine göre değişse de genel olarak her zevke ve bütçeye uygun bir otel mutlaka var.

Mardin sokaklarında gezerken ilginizi ilk çekecek şeylerden biri de Mardin evleri ve mimari özellikleri. Özellikle Süryani ve Ermeni mimarisinin izlerini taşıyan evler, kesme taş işçiliği ile yapılmış. Evlerin bu güzel görüntüsü İslam eserlerinin, camilerin ve kiliselerin büyüleyici görüntüleri ile birleşince adeta bambaşka bir manzara çıkıyor ortaya. Bu yüzden de Mardin’e açık hava müzesi deniyor zaten.


Fotoğraf: Mardin Müzesi

Mardin’e geldiğinizde şehre hâkim bir tepede bulunan Mardin Kalesi’ni de ziyaret etmelisiniz. Evliya Çelebi’nin eserinde de geçen Kale, şehrin güzel bir manzarasını sunuyor sizlere. Mardin Müzesi’ni ve Kırklar Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz.


Mardin turuna biraz mola verip en ünlü ilçesi Midyat’a da uğramalısınız. Burası bambaşka bir dünya zaten. En az bir gününüzü Midyat’ı gezmeye ve buradan hediyelikler almaya ayırabilirsiniz.
Midyat da Mardin gibi müze görünümlü bir ilçe. Her yeri tarih ve kültür kokuyor. Dar sokakları, taş evleri, el sanatları, yemekleri ve samimi halkı ile sizi etkileyecek. Kentin görüntüsünü yükselen Süryani kiliseleri oluşturuyor. Oldukça ilgi çekici yapılar. En azından bir tanesinin içini de gezmelisiniz. Deyrulumur Manastırı ise ilçede mutlaka görmeniz gereken bir diğer yer.

Midyat’ta bir de ilçedeki çarşıyı gezmelisiniz. Gümüş işçiliği ile ünlü olan ilçede hem yapılırken sanatkârları izleyebilir hem de bu nadide gümüşleri satın alabilirsiniz. Midyat’ın kendine has acur ve kavun gibi ürünleri de meşhur. Tadına bakmalı hatta satın almalısınız. Antepfıstığı da bölgeye gidildiğinde unutulmaması gereken ürünlerden. Badem şekeri, leblebi ve ceviz sucuğu da satın alabilirsiniz.

Fotoğraf: Ulu Camii

Mardin’de bulunan çok sayıda cami, kilise, manastır, han ve hamam var. Buraları da ziyaret edebilirsiniz. İpek Yolu üzerinde bulunduğu için tarihi kervansaraylara da rastlıyorsunuz. Mutlaka gezin. Sıtra Daviyya olarak anılan ve Peygamberimizin ayak izinin bulunduğu söylenen yere de gidebilirsiniz. Kasımpaşa Medresesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Mardin Oğuz Köyü sınırlarında bulunan dara Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Burada bulunan kiliseleri, sarnıçları, yer altındaki zindanı mutlaka görmelisiniz. Dara Antik Kenti’nin civarında 6-7 adet mağara eve de rastlıyorsunuz. Değişik görsel yapıları ile ilginizi çekebilirler.

Mardin’de, her yıl haziran ayında Kiraz Festivali düzenleniyor. Eğer tarih olarak denk gelirseniz festivale katılmak da farklı bir deneyim olabilir.

Mardin gibi güneydoğu’nun en gözde kentlerinden birine yapacağınız ziyaret, biraz da tarih ve kültür meraklısı iseniz, size unutulmaz bir tatil sunacaktır. Önümüzdeki günler Mardin ziyareti için uygun tarihler olabilir. Fotoğraf makinenizi ya da kameranızı almayı ihmal etmeyin. Bavulunuzda da büyük bir boşluk bırakın, çünkü gördüğünüz her şeyi almak isteyebilirsiniz. İyi gezmeler herkese...

Mardin otelleri
için tıklayınız: http://www.kucukoteller.com.tr/mardin-otelleri.html


Demiştik ya! Mardin’i baharda ve sonbaharda gezmek gerekir. Badem ağaçlarının çiçeklendiği bahar aylarında giderseniz şehrin çevresinde yapacağınız geziler görsel bir şölene dönüşüyor ve bu şahane şehre bir kat daha güzellik katıyor...Mardin’e gidince eski şehirde elinizde fotoğraf makinesi sokak aralarında kaybolun.. Çocukla gençle yaşlısıyla sohbet edin.. dükkan dükkan gezin.. hiç korkunuz olmasın, müthiş deneyim olacak...
Her yerde yapamayacağınız şeyler yapın. Yolda hızla gelen katırlardan korkmayın, birde çocukların rehberlik hizmetlerini boş geçmeyelim!
Süryani köyleri var, gidin. Geçmişlerini öğrenin. Kiliselerini, camileri, medreseleri gezin. Kasimiye medresesinin kubbesine çıkın, harika Mezapotamya fotoları çekin. Mor Gabriel Manastırına mutlaka gidin, kuryakos acar’a slm söyleyin sizi gezdirsin. Nusaybin beyaz su ya mutlaka gidin, dere kenarında yemek yiyin. Hasankeyfi Midyat’i gezmeyi unutmayın ..


Fotoğraf: Dara Antik kenti

Tanıştığımız konuştuğumuz herkes çok tatlıydı. Midyat'ta bir sokakta hapşurduk, çok yaşa ile başlayan ve zor ayrıldığımız bir sohbete daldık. Yine Midyat'ta gecenin bir saati kızkıza küçük çocuklarımızla sokak dürümcüsünden ciğer bile yedik. Esnaf inanılmaz nazik. Taksi şoförleri bile öyle. Taksinin radyosunda Deniz Tekin ve Ceylan Ertem dinlemek sürpriz oldu. Havalimanından otelimize minibüs kiralayarak gittik. Midyat ve Hasankeyf için yine minibüs kiraladık. Hasankeyfi gezerken bize rehberlik eden Eyüp Bey'e buradan teşekkürler.

Peki Mardin’de;

1- Ne, nerede yenir, ne içilir?

2- Nerelere gitmeli?

3- Ne yapmalı?

4- Ne alınır?


Mardin’de ne, nerede yenir, ne içilir?

Mutlaka yöresel yemekleri denemelisiniz. Kaburga dolması, aluciye soslu kuzu kol, kuzu Tandır, tirozi turşusu,
sembusek, içli köfte çeşitleri ve mumbar dolması tadılmalıdır.... Yemek konusunda Mardius Tarihi Konak'ı tek geçerim. Cercis Murat konağı'nda yöresel pek çok yemeği bulabilirsiniz. Erik yahnisi, çağla ve kuzu eti'nden yapılan yemekleri oldukça değişik ve lezzetlidir.
Bagdadi en iyi restoranlardan diğeri, kaburga dolmasını tatmanızı tavsiye ederim. Caddenin sonunda Yusuf Usta’da kebap yiyebilirsiniz, fiyatlar uygun ve cok lezzetli.
Fıstıklı kebabı çok meşhur. Antik Sur Restaurant yemekler süper (Mardin tabağı isteyin) semmüsek yiyin. Ana caddede Rido kebap’ta zırhta çekilmiş kebap yemin. Şişlere geçirilen satırla kıyılmış etlerden yapılan bir kebap. Yanında da ayran! Kredi kartı geçmiyor. Yeni şehirde Ebrar lokantasında mumbar. Mardin’in meşhur mırra kahvesi çok acı ama denemeye değer. Mardin mutfağı ciddi anlamda özel ve güzel çeşitli bir mutfak. Midyat'ta Bahar Restaurant’da yedik, mükemmeldi. Mardin’in cevizli sucukları çok bambaşka. Gözünüz, gönlünüz, damağınız bayram edecek. Mardin'e özgü bir yemek olan etli ekmek yemek isterseniz, Cumhuriyet caddesinde yer alan tüm lokantalar bunu yapıyor. Tamamen el yapımı, et ve çeşitli baharatlar ile harmanlanan malzeme fırına veriliyor ve sonrasında afiyetle yeniyor. Porsiyonlar lahmacun büyüklüğünde ve 1 tanesi rahatça doyuruyor adamı. Ve o kadar lezzetli ki..Hormonsuz etin lezzeti başka, ve yanında çanakta verilen yayık ayran. Mardin sıcağında kendine getiriyor insanı. Şahreman Lokantası: Mahalli yemekler servis eden bir esnaf lokantası. Mardin Tabak adlı yemeklerini isterseniz sembusek, irok, etli ekmek, ekşili dolma, Mardin türlü ve kaburga dolma ile işkembe dolmasını bir arada deneme fırsatınız olur…Cihan Lokantası: Midyat'a giderseniz yemek yemek için en iyi adres Cihan Lokantası. Mardin tandır, kuzu gerdan, kuzu kaburga ve perde pilavı inanılmaz lezzetli. Sonunda da irmik helvasını mutlaka deneyin. Artuklu Kahve: Burada Mardin'e özgü Dibek kahvesinden tadabilirsiniz. Yada satın alıp eve götürebilirsiniz. Burası aynı zamanda bir kuruyemişçi. Mardin'in nefis cevizli sucuklarından ve hayalet denilen mavi badem şekerlerinden de buradan alabilirsiniz. Bu şekerlerin tarçın ve zencefilli olanları da mevcut.


Mardin’de nerelere gitmeli, nereleri görmeli?


Cumhuriyet caddesi eski Mardin’in merkezi ve çarşı caddesi olarak geçiyor aynı zamanda, kesinlikle görülmeli. Cadde uzerinde bircok sey bulabilirsiniz. Gündüzü mezarlık, gecesi gerdanlık Mardin de fotoğraftaki Deyrulzafran manastırı (Süryanilerin çok güzel manastırıdır), Kırklar kilisesi, Ulu Camii, Olgunlaşma Enstitüsü, Mardin Müzesi, Sabancı Müzesi, Dara Antik Kenti, Kasımiye ve Zinciriye Medreseleri.


Özellikle gece Deyrülzefran’dan Mardin ovasının görüntüsü hafızalarınızdan uzun yıllar gitmeyecektir.

Midyat ilçesi. Mardin’e kadar gelmişken Midyat’a uğramadan olmaz. Mor Gabriel Manastırı, Sıla Konağı, Mor Borsovmo kilisesi, Mor Abrohom kilisesi, Hah Köyü,  Meryemana kilisesi.

Mardin’de ne yapmalı?

Her sokağı adım adım gezilmeli, sokaklar inanılmaz etkileyici labirent gibi şayet zaman bulursanız her evi gezin. Evler büyülüyor insanı. Taş sanatındaki ustalık enfes. Mezopotamya manzarasına karşı güzel bir Süryani şarabı içilir, bir terasta demli bir çay veya özel karışım dibek kahvesi içerek ovanın tadı çıkarılabilir. Ulu Camii'nde gün batımı izlemek. Antik Sur'da sıra gecesine katılın.

Mardin’den ne alınır?

Harika badem şekerleri,
karpuz çekirdeği, ırak sürmeleri, yöresel tatlar, şaraplar... Ah bir de mardin türküsü ezberleyin ( ‘’yola çıktım Mardin'e’’ benim favorim oraları gezerken bu türkü kulaklarınızda olsun. Doğal olarak elde edilen sabunlardan, süryani gozu denilen bir çesit nazar boncuğundan ve telkari takılardan satın alabilirsiniz. Artukbey’den menengiç kahvesi de edinilmeli.


Mardin'de Nerede Kalınır?

Eski Mardin şehrindeki butik ve küçük oteller tercih edilmelidir. VIP Hizmet için Mardius Tarihi Konak, diğer oteller için
Mardin Otelleri için bu linke tıklayabilirsiniz.