Heybeliada Nasıl Gidilir, Ne Yapılır, Gezi Rehberi

Kalabalık şehirlerde bazen çaresiz mi kalıyorsunuz, İstanbul'un o ağır temposu sizi de bunaltıyor mu, hiç kalabalıklardan kaçmak ve kendinizi doğaya bırakmak istediniz mi? İşte Heybeliada tam size göre bir yer. Kelimenin tam manasıyla stresinizi, yorgunluğunuzu ve negatif enerjinizi alabilecek bir yer. Gelin bu enfes yere, bırakın kendinizi yemyeşil doğaya ve masmavi denize. Kendinizi, ruhunuzu dinleyin ve hatta dinlendirin. İşin, temponun, ağır yükün tam zirvesinde yapın bunu. Yapın ki Heybeliada hiç çıkmasın aklınızdan sizde bıraktıklarıyla.

İstanbul'un eşsiz yerlerinden biri olan Heybeliada yine aynı şehrin, büyüklüğüne göre ilk iki adasından biridir. Serin havası, çam ağaçlarıyla kaplı yolları ve deniziyle güzel bir doğar harikasıdır. Doğa harikası olmasının yanı sıra aynı zamanda bir kültür hazinesidir denilebilir. İçerisinde Osmanlı ve Bizans'a ve hatta Cumhuriyet devrine ait eserler bulunmaktadır.

Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır Heybeliada. Ama daha çok, tam yaz ayları değil de ilkbahardan yaza geçiş dönemlerinde bir başka olmaktadır Heybeliada. Çünkü yaz aylarında sıcaklar bazen bunaltıcı seviyeye çıkmaktadır. Günübirlik tatil için İstanbul ve çevresinde en iyi seçeneklerden biridir bu güzel yer. Temiz havası, uzun ve gizemli yollarıyla, hem Rum mimarisi hem Türk mimarisinin uyumuyla ve ufak şirin kafeleriyle ziyaretçilerini beklemektedir Heybeliada. İstanbul kıyılarında bohça ya da çanta gibi göründüğünden buraya eski dilde çanta manasına gelen heybe yani Heybeliada demişler. Yüksekliği fazla olmamakla beraber yaklaşık150 metredir ve gerek coğrafi şartları ve gerekse tarihi, kültürel şartlarıyla mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Burayı yani Heybeliada'yı gezerken o mistik havayı tadacağınızı düşünüyoruz. İstanbul'a bir de bu açıdan bakılması gerektiğini de düşünüyoruz. Bazen yanı başımızdaki güzellikleri de fark etmek gerekiyor.


HEYBELİADA'YA NASIL GİDİLİR ?
İstanbul Boğazı çıkışındaki Prens Adaları denilen takımadalarında bulunmaktadır Heybeliada, bu sebeple tam ortada bulunan adalara her gün belirli aralıklarda motor ve vapurlar kalkmaktadır. Gerek Anadolu yakası ve gerekse Avrupa yakasından ulaşım yapılabilir. Bunun için Bostancı, Kadıköy ve Kabataş'a gidip motor ya da vapura binmek gerekmektedir. Yolculuk motorla olduğu takdirde daha kısa sürmekte, vapur ise bir saate yakın sürmektedir.

HEYBELİADA'DA NE NEREDE YENİR ?
Her yerin olduğu gibi Heybeliada denilince de akla gelecek yerler vardır. Eğer buraya geldiyseniz kahvaltınızı Meltem Pasta & Börek Fırınınından ya da Mimosa Cafe Van Kahvaltısı olarak yapabilirsiniz. Sonrasında gezintiye çıkıp tekrar acıktığınızda ya da farklı lezzetler tatmak istediğinizde ise, Heyamola, Mavi Restaurant, Erguvan Ev Yemekleri ve Farklı Bi Yer sizleri beklemekte. Ayrıca, eğer piknik yapmak isterseniz Değirmen Burnu Mesire Yeri eşsiz manzarasıyla sizi beklemekte. Tatlı ya da kafe olarak da Tadım Roma Dondurma, Nazlıgül Muhallebicisi sizleri beklemekte.
Heybeliada Ada Restaurant
Ada restaurant, Heybeli Ada'nın merkezine yakın olmasından dolayı muhteşem bir manzaraya sahip. Deniz mahsüllerini tüketmek isteyenler için ideal bir mekan. Tel: 0216 351 94 38
Perili Köşk
Aynı zamanda otel de olan bu mekan, Heybeliada'da denizin hemen üzerinde ve yeşilliğe kuş bakışı bakan manzarasında yemek yiyebileceğiniz harika bir mekan. Tel: 0216 351 87 10
Heyamola Ada Lokantası
Canlı dekorasyonu ve güzel atmosferiyle sizi kendinizden geçirecek bir mekan. Ayrıca her çeşit deniz ürünü ve zeytinyağlı yemekleri bulunmakta. Zeytinyağlı ürünleri de Cunda'dan özel olarak gelmektedir. Tel: 0216 351 11 11
Heybeliada Mavi Restaurant
Heybeliada'nın balık restaurantları arasında en çok tercih edilenlerden biri. Menüsü balık ürünleri haricinde de çok zengindir. Tel: 0216 351 01 28
Halki Restaurant
Ada'da güzel yemek yiyebilmek için en ideal mekanlardan birdir. Enfes mezelerinin ve balıklarının tadı damağınızda kalacakTel: 0216 351 85 95


HEYBELİADA'DA NERELER GEZİLİR ?
Hem Türk kültürü ve Türkiye için hem de Rum / Yunan kültürü için önemli bir yerdir Heybeliada. Bu adaya geldiğinizde gezilecek yerler oldukça fazladır. Senetoryum, Ayios Nikolos Rum Ortodoks Kilisesi, Aya Yorgi Uçurum Manastırı ve en önemlisi Ruhban Okulu gezilecek önemli Rum yapılarıdır. Ayrıca İsmet İnönü Evi ve Müzesi ile Deniz Lisesi de burada bulunmaktadır.

HEYBELİADA'DA NE YAPILIR ?
Faaliyet ve aktivite açısından da oldukça zengindir Heybeliada. Uzun ve sessiz yollarında serin bir yürüyüş yapılabilir ya da bisiklete binilebilir. Doğal alanlarında piknik yapılıp ayrıca denize de girilebilir. Güzel Koy bu faaliyet için iyi bir seçenek olur. Havası çok temiz olduğundan bir ara başbakan İsmet İnönü de tedavi maksadıyla burayı seçmiştir.

HEYBELİADA'DAN NE ALINIR ?
Heybeliada'ya mal olmuş figürlerin işlendiği hediyelik eşyalar, tarihi roma dondurması ve diğer süs eşyalar alınabilecek şeyler içerisindedir. Buraya gelirken mayıs haziran aylarını daha çok tercih etmenizi ve bol bol anı yakalamanızı tavsiye ederiz.