Bu sezon yaylaya çıkacaklara 5 Karadeniz yaylası

Bahar mevsiminin gelmesi ve yazın yüzünü göstermesiyle birlikte Karadeniz’de bir hareketlenme başlar. Gözünüzün alabildiğine uçsuz bucaksız ve yeşilin her tonunu ayaklarınıza seren yaylalar, yaz aylarının vazgeçilmez mekânlarıdır. Şehir merkezlerine göre daha serin ve yağış alan bölgeler olduğundan, yöre halkı ve bölgeye gelen turistler tarafından çok tercih edilir.

Aslında yayla, yüksek yerlerde akarsular tarafından yarılmış derin vadilerin etrafında kalan düzlüklere denir. Ama Karadeniz’e geldiğinizde göreceksiniz ki bu tanım, muhteşem yeşilliklerin yanında oldukça basit kalacaktır.

Üniversitedeyken Karadenizli arkadaşlarımdan yaylaların güzelliklerini ve yazın yaylalardaki evleri ya da yaşamları ile ilgili pek çok anı dinlerdim. Mezun olunca gidip görmek, yaşamak fırsat oldu ve anlatılanların ne kadar yetersiz olduğunu da görmüş oldum. Yayla evlerinde ya da butik otellerde konakladığınızda göreceksiniz ki aldığınız her nefeste tazeleneceksiniz. Havası ve doğası o kadar temiz ki, tam bir oksijen deposu! Karadeniz insanının samimiyeti de diğer yanda. Denizin mavisi önünüzde, yemyeşil doğaya sırtınızı dayayarak geçireceğiniz ve aldığınız her nefes bol oksijeni ile başınızı döndürecek olan bir tatil sizi bekliyor.

İşte size bu yaz tatili için önereceğimiz beş Karadeniz yaylası, hem de öyle pek keşfedilmemiş, doğası neredeyse hiç bozulmamış olanlardan.

Kito Yaylası: Çamlıhemşin’den yaklaşık iki saatte ulaşabileceğiniz yaylaya, isterseniz yürüyerek de ulaşabilirsiniz. Biraz uzun sürse de harika bir fikir olabilir. İsterseniz kamp kurun, ister arkadaşınızın evinde kalın isterseniz de yaylada kalabileceğiniz bir pansiyon var. Elektriği henüz olmayan yaylada, bozulmadan ve çevre kirliliğinden eser yok. Doğaseverlerin bayılacağı cinsten. Çamlıhemşin Otelleri ve Gezilecek yerler için tıklayın!

• Anzer Yaylası: Şu ana kadar hep balını duyduğunuz Anzer’in bir de yaylasını görün! Rize’nin İkizdere ilçesinden rahatça ulaşabileceğiniz yaylaya, arabayla ya da yaya olarak varabilirsiniz. Anzer balının üretildiği bölge olmasının yanında çok sayıda farklı bitki ve hayvan türünü de barındıran yaylanın havası sağlığınız için harika. Son yıllara turistlerin sıkça uğradığı yerler arasına girmiş. Zengin faunası ile görülmeye değer yerlerden olan yayla, üç bin metreden yüksek doruklar sahip. Rize Otelleri ve Gezilecek yerler için tıklayın!

• Elevit Yaylası: İki buzul vadisinin birleştiği yerde bulunan yayla, Çamlıhemşin’den yaklaşık yarım saatlik uzaklıkta. Ulaşım ve konaklama açısından pek çok yaylaya göre daha avantajlı, yöre halkının da tercih ettiği yaylalardan. İki derenin etrafına yayılan yerleşimi ile de masal kitaplarındaki gibi!

• Ayder Yaylası: Bölgenin en tanınmış yaylaları arasında ve son yıllarda kasaba olmuş. Zengin bitki örtüsü ve tertemiz havası ile size iyi gelecek. Bir de ilginçtir ki Ayder Yaylası, kaplıcası ile ünlü. Yaklaşık 50 dereceye ulaşan sıcaklıktaki suyu pek çok romatizmal hastalığa da faydalıymış. Zamanınız uyarsa Ayder Yaylası şenliklerine katılmayı da ihmal etmeyin.

• Ovit Yaylası: İkizdere ilçesinden ulaşabileceğiniz Ovit Yaylası, her yıl ağustos ayında düzenlenen ve eğlencenin zirvelere ulaştığı şenlikleri ile ünlü. Yemyeşil çam ağaçları arasında uyandığınız yeni gün size sağlık ve huzur getirecek.

Yazı: Bahar Gezer Foto: Kıymet Özçakır