Bozcaada Tavsiyelerimiz ve Mutlak Görülecek Yerler

Bozcaada dendiğinde akla ilk önce tertemiz denizi, bakir koyları ve plajları geliyor. Ayazma Plajı altın rengi kumu ve pırıl pırıl turkuaz deniziyle Bozcaada’nın en popüler plajı. Tabi bu popülerlikte Bozcaada koylarında pek rastlayamayacağınız şezlong ve şemsiye kiralama imkanınız ve tahta sandalyeli, ekose örtülü plaj restoranları büyük pay sahibi.


Bozcaada’nın her koyu ayrı bir güzellik barındırıyor. Berrak ve turkuaz mavisi deniziyle Kuzey Ege’nin gözde koylarından biri de Akvaryum Koyu (Mermer Burnu). Deniz altındaki muhteşem hayatı ve çeşitliliği görebilmeniz için yanınıza bir şnorkel ve gözlük almanızı tavsiye ederiz. Bu koya ulaşımı ancak kendi aracınızla sağlayabiliyorsunuz. Cam gibi sularda yüzmek ve dalış için ada birebir. Ama ağustosta bile suyun serince olduğunu unutmayın. Yüzmek için daha sakin alternatifler ise Sulubahçe, Habbele koyu.


Rüzgar Gülleri: Günbatımını izlemeden, Bozcaada’dan dönmeyin. Hayatınızda seyredebileceğiniz en büyüleyici günbatımı için adanın batı ucundaki rüzgar güllerine gitmelisiniz. Ayağınıza rahat bir yürüyüş ayakkabısı geçirin ve terkedilmiş Polente Fenerine doğru yürüyün. Bir tarafınızda tüm ihtişamıyla rüzgar gülleri, önünüzde uçsuz bucaksız bir Ege Denizi… Yanınıza ufak bir piknik sepeti ve bir şişe ada şarabı alıp, doğanın en güzel manzarasını seyredebilirsiniz. Güneş battıktan sonra ise burun apayrı bir güzelliğe bürünüyor. Etrafında herhangi bir yerleşim yeri olmadığı için gökyüzündeki ay en kuvvetli ışığınız, yıldızlar ise yol göstericiniz oluyor.

Göztepe: Adanın en yüksek noktası Göztepe’ye çıktığınızda, karşılaştığınız manzara ile bir adada olduğunuzu gerçekten hissedeceksiniz. Bu noktaya ulaşmak adeta bir geminin kaptan köşküne çıkmak gibi. Bu noktadan adadaki tüm bağları, evleri, etrafındaki küçük adacıkları, tepeleri görebilirsiniz. Oldukça dik ve dar olan araba yoluyla buraya gidebilirsiniz. Dilerseniz, adanın merkezinden Göztepe’ye yürüyerek yarım saatte ulaşabilirsiniz.

Rum Mahallesi: Bozcaada’nın rengarenk çiçeklerle donatılan Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve sıcak insanlarıyla çevrili Rum Mahallesi, sizi kendine aşık ediyor. Evlerin önündeki masa ve sandalyelerin dibinde soluklanan kedi ve köpekler, şen kahkahalarla koşuşturan çocuklar buraya bambaşka bir hava katıyor.

Bozcaada Şarap Kültürü: Bağcılık ve şarap, Bozcaada’yı tanımlayan iki anahtar kelime adeta. Şarapçılık, Bozcaada’nın en eski geleneklerinden. Her bir şarabın ayrı bir üretim hikayesi, ayrı bir tadı var. Güzel bir şarap almak ve hoş bir sohbet istiyorsanız merkezdeki Çamlıbağ’a gitmelisiniz.

Kavala Kurabiyesi: Adanın sembol tadı haline gelen lezzet; damla sakızlı, bademli Kavala Kurabiyesi. Bu kurabiyeden yemek ve sevdiklerinize almak için adresiniz adanın gözbebeği Çiçek Pastanesi. El yapımı dondurmaları, meydandaki dükkanlarında ikram ettikleri kahvaltılarıyla da meşhur olan Çiçek Pastanesi’ne uğramadan Bozcaada gezinizi noktalamayın.

Simyon Meyhanesi: Rum Mahallesi’nin en keyifli yanlarından biri de ara sokaklarda birbiri ardına sıralanan meyhaneler. Leziz mezeleri, deniz ürünleri ve balık eşliğinde keyifli bir rakı sofrası arıyorsanız Simyon Meyhanesi sizi bekliyor. Ara sıcak olarak özellikle beğendili ahtapotu tatmanızı tavsiye ederiz.

Maya Restoran: Bağların arasında saklanmış bir lezzet harikası olan Maya Restoran’da yemek adeta bir sanata dönüşüyor. Şef Selçuk Aykan’ın, dünya mutfağından damıttığı özel lezzetler; adanın otları, karşı kıyının pembe domatesleri ve sürpriz mezeleriyle renkleniyor. Ev yapımı ekmek, reçel, peynir ve böreklerle bezeli kahvaltılardan özel olarak dinlendirilmiş, kekik kokan etlere ya da adanın balıklarına kadar geniş bir lezzet seçkisi sunuyor. Bağlardan Ege Denizi’ne uzanan manzarasıyla büyüleyen Maya’ya ister sabah kahvaltısına, ister akşamüstü kahvesine isterseniz de romantik bir akşam yemeğine gidebilirsiniz.


Bozcaada Rehberi

Türkiye'de tatil denince ilk akla gelen bölgelerden olan Bozcaada; doğası, tarihi, kültürü, denizi ve otelleri ile konforlu tatilin adresi.
Ülkemizin üçüncü büyük adası olan Bozcaada, Çanakkale'ye bağlı muhteşem güzelliklere ve denize sahip bir turizm beldesi. Çanakkale Boğazı'nın 15 kilometre kadar güneyinde yer alıyor. Çanakkale'ye 40 kilometre uzaklıkta bulunan Geyikli Feribot İskelesi'nden ulaşıyorsunuz adaya.   

Son yıllarda daha da artan bir turizm potansiyeline sahip olan Bozcaada'ya bir kere gelen artık vazgeçemiyor. Adanın büyüsüne hemen kapılıveriyorsunuz. Adanın bu güzellikleri ve etkileyiciliği karşısında, tarihçi Heredot bile tarihin sayfalarına "Tanrı, insanlar uzun ömürlü olsun diye Bozcaada'yı yaratmış." cümlelerini not düşmüş.
       

Bozcaada'nın yerleşim olarak tarihi de oldukça eski dönemlere uzanıyor. Adaya ilk yerleşenler ise Pelaglar olarak biliniyor. Antik dönemlere kadar uzanan ada tarihinin en önemli olaylarının başında Troya Savaşı geliyor. Truva'nın karşısında bulunan Bozcaada'dan, Homeros'un İlyada Destanı'ndaki Truva Savaşı'nda Akhalı Donanması'nın saklandığı gizli liman olarak da bahsedilir. Sonraları pek çok köklü medeniyetin hâkimiyeti altına giren ada, Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz ve Fransız donanmaları tarafından işgal ediliyor. Eski zamanlardaki adıyla Lefkofris sonraları da Tenedos olarak bilinen ada, Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti'ne bırakılıyor ve Bozcaada adını alıyor.   

Antik dönemlerden günümüze uzanan tarihi, huzur veren muhteşem koyları, berrak ve tertemiz denizi, eski Rum evleriyle bezeli ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları, temiz havası, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de bahsi geçen ünlü üzüm bağları ve şaraplarıyla eski Bozcaada, Çanakkale'nin önemli turistik merkezlerinden biri.

       
Yarım saat süren keyifli bir yolculuktan sonra feribot, Bozcaada'ya yaklaştığında adanın doğu tarafındaki 'Eski Kale' olarak anılan, Tarihi Bozcaada (Tenedos) Kalesi karşılıyor sizi. İlk olarak Fenikeliler zamanında yapıldığı düşünülen Bozcaada Kalesi, Ceneviz ve Venedikliler tarafından onarılmış ve genişletilmiş. Ceneviz ve Venediklilerin asıl amacı, ticaret maksadıyla gelen kendi gemilerini korsan gemilerinden korumak. Bugünkü mimarisine ise Fatih Sultan Mehmet döneminde kavuşan Bozcaada Kalesi, Osmanlı döneminde birkaç defa onarım ve tadilat geçirmiş. Bozcaada Kalesi'nin iç kısmında ise halkın çabalarıyla kurulmuş bir etnografya sergisi ile açık hava müzesi bulunuyor.


   

Ayazma Plajı ise inci tanesi kadar parlak altın sarısı kumuyla gerçekten de muhteşem. Denizi ayrı, plajı ayrı, plajın hemen arkasındaki restoranları ayrı güzel Ayazma'nın. Adaya geldiğinizde mutlaka uğramanız ve denizin, güneşin keyfini çıkarmanız gereken yerlerden.   
Bozcaada'da konaklama tesisi olarak da seçenekleriniz fazla. Bozcaada otelleri adanın her yerine yayılmışlar, pek çoğu denize oldukça yakın. Merkezde ya da merkezden uzak olarak değerlendirebiliriz. Birçoğunun da kendine ait plajları var.    
Bozcaada'da tatil köyünden butik ve küçük otele, apart otelden pansiyona kadar pek çok seçeneğiniz var. Ama bizim önerimiz Bozcaada butik otellerinden yana. Doğanın kucağında yer alan oteller, şirin mi şirin dekorasyonları ve mimarileri, oldukça sıcakkanlı ve güler yüzlü işletmecileri ile sizi evinizde hissettiriyor.    

Bozcaada otelleri genellikle nisan ayında hizmete açılıp ekim ayı sonlarına kadar hizmet veriyorlar. Oda kahvaltı ya da yarım pansiyon çalışıyorlar. Ancak restoranlarında günün her saati lezzetli yemekler bulabilirsiniz.   
Bozcaada otel fiyatları ise dönemsel artışlar olmasına rağmen genellikle uygun seçenekler sunuyor. Hele de adanın güzellikleri, otelinizin konforu ve işletmecilerin dost tavırlar yanında fiyatlar çok da önemli olmuyor. Ama her turistin bütçesine uygun bir ada oteli mutlaka var.   
Eğer Bozcaada'ya hala gelmediyseniz bu yaz güzel bir Bozcaada tatili planı yapmanızda fayda var. Sitemizi inceleyerek Bozcaada otelleri, Bozcaada otel fiyatları, uygun fiyat seçenekleri ve rezervasyon olanakları ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Bozcaada Konaklama Önerilerimiz için: https://www.kucukoteller.com.tr/bozcaada-otelleri



Bozcaada'da Nerede Yenir

Bozcaada'ya geldiğinizde tadına bakacağınız pek çok farklı lezzet var. Adanın merkezinde ve deniz kenarındaki birçok balık lokantasında yemek yiyebilirsiniz. Bozcaada'da adaya özgü domates reçelinin, incir reçelinin ve aklınıza gelen pek çok sebze ve meyvenin reçelinin tadına bakabilirsiniz.     
Sahilde bir balıkçı lokantasında taze mevsim balıklarının, deniz ürünlerinin ve pek çok zeytinyağlı mezenin tadına bakabilirsiniz. Mümkünse de ada şarabı eşliğinde tatmalısınız. Bunlardan başka adada pizza, lahmacun ve kebap türü yemekler, ızgara et ve tavuk ürünleri yapan restoranlar da bulabilirsiniz. Pizza için Ela Pizza (Rum mahallesinde) veya Ayazma yolunda yer alan Tayyare Pizza önerilir.

Daha özel tatlar arayan misafirler içinse asma yapraklı omlet, lipsos balık buğulaması ve ev yapımı üzüm likörünü tavsiye edebiliriz. Kuzu ve oğlak eti de adada yiyeceğiniz et yemekleri arasında.      
Gelincik şerbeti, gelincikli muhallebi, gelincikli lokum, damla sakızlı kurabiye, ada otları salatası, deniz mahsülleri pilavı, yaprakta sardalya, karalahana şarabı, ada kalamarı ve diğer birçok değişik mezeler de tatmanız gerekenler arasında.
Editör'den Öneriler: Bozcaada Çiçek Pastanesi'nin Kavala kurabiyesi. ..
Bozcaada da simyon meyhanesi çok önerilir. Denedik. Fakat battı balık meyhanesinin lezzeti simyon dan bir tık daha güzeldi. Izgara ahtapot kabak Kızartma kızarmış keçi peyniri efsane lezzetler:)

Aşağıdaki yemek mekan önerileri harbiyiyorum.com'dan.
1- Koreli Restaurant
Ayazma Plajı'nda bulunan Koreli, denizden sonra acıkan karnınızı lezzetli atıştırmalıklarıyla doyurabilir, yanında buz gibi birayla güneşin altında kendinizi iyice mayıştırabilirsiniz. Dil balığından yaprak sarmasına, kızartmalarından mezelerine her türlü yiyecekle midenize şölen yaşatabilirsiniz. Adres: Alaybeyi Mahallesi, Ayazma Mevkii, 50. Cadde, No 10, Bozcaada - Telefon: 0286 6978098
2- Cabalı Meyhane
Cabalı sokak Rum Meyhanesi'nde bulunan Cabalı Meyhane, 'Fava' konusunda rakip tanımıyor. Kağıtta Kalamar ve Beğendili Levrek, denemeniz gereken lezzetlerden. Deniz manzarası eşliğinde güzel bir akşam yemeği için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Kazanlar Sokak, No 12/1, Bozcaada, Çanakkale - Telefon: 0286 6970118
3- Sandal
Bozcaada'nın en eski mekanlarından biri olan Sandal'da mutlaka gelmişken bir akşam yemeğinizi ayırmanız gerekiyor. Karides güveç, girit salata, avukma favorilerimizden. Türk sanat müziği eşliğinde lezzetli mezelerle rakınızı tokuşturabileceğiniz şahane bir ortam. Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Alsancak Sokak, No 31, Bozcaada, Çanakkale - Telefon: 0286 6970278
4- Ada'm Restaurant
Rum Mahallesi Meyhaneler Sokağı'nda bulunan Ada'm Bozcaada'da adeta lezzet deryası içinde yüzüyorsunuz. Soğuk akdeniz tabağı, Asma yaprağında levrek, enginarlı ahtapot, deniz mahsüllü balık ve bademli balığın lezzetine varmadan kalkmamalısınız. Yufkada helva tatlısıyla da yemeğinizi tatlı bir şekilde sonlandırabilirsiniz. Az masa, kaliteli servis. Adres: Cumhuriyet Mahallesi, Alsancak Sokak, No 42, Bozcaada, Çanakkale - Telefon: 0286 697 84 04
5- Vahit'in Yeri
Vahit'in Yeri öğlen kaçılacak, acıkınca koşulacak, sevgiliyle demlenecek, dostlarla şenlenecek bir mekan. Burada manzarayla ultra lezzetlendirilmiş (mevsiminde) harika bir deniz börülcesi, adada oldukça yaygın olan sarımsaklı peynir ezmesi, zeytinyağlılar ve diğer tüm soslu/yoğurtlu mezeleri de afiyetle midenize indirebilirsiniz. Ama asıl yemeniz gereken Kalamar Tava, çünkü Bozcaada'nın en iyi Kalamar Tava'sı burada. Adres: Alaybeyi Mahallesi, Ayazma Mevkii, Bozcaada - Telefon: 0286 6970130
6- Maya
Yeşillikler içerisindeki bahçesinde, arkadan hafif müzik eşliğinde güzel bir akşam geçirmek istiyorsanız Bozcaada'ya geldiğinizde mutlaka ev yapımı şarap eşliğinde bir akşam yemeği yemelisiniz. Birçok kişiden porsiyonların küçük olduğunu duyabilirsiniz fakat yemeğinizin yanında zengin çeşitli mezelerinden birkaç tane zevkinize göre seçtiğinizde doyabiliyorsunuz. Ev yapımı şarap eşliğinde kendi yorumlarını kattıkları mezelerini deneyebilirsiniz. Gitmeden rezervasyon yaptırmayı unutmayın! Adres: Amerikan Çesme Mevkii Küme Evleri PK:1 Amerikan Çesme'nin 50 mt ilerisinde - Telefon: 0532 421 77 95



Bozcaada'da Gezilecek Yerler

Her ne kadar karadan uzakta bir adada da olsanız, Bozcaada'da gezip görebileceğiniz ve eğlenceli vakit geçirebileceğiniz pek çok yer var.     
Öncelikle daha feribottan gördüğünüz Bozcaada Kalesi'ne gitmelisiniz. Kaleyi kimlerin yaptığı belli değil, ancak Cenevizliler, Venedikliler ve Bizanslılar tarafından kullanıldıktan sonra Fatih döneminde onarılmış. Ve Türk topraklarına katılmış.     
Adanın batı tarafında bulunan rüzgâr güllerini görmeye gidebilirsiniz. Hem de güzel bir ada ve deniz manzarası size eşlik edecektir. Güneşi burada batırmayı unutmayın, adeta ayin gibi bişey...
Bozcaada Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. İsterseniz bağları ve üzümleri ile ünlü Bozcaada'da bağları ve şarap fabrikalarını gezebilirsiniz.     
Adanın simgelerinden olan ve arka tarafta kalan Polante Feneri'ni görebilirsiniz. Adanın en yüksek yeri olan Göztepe'ye gidebilirsiniz ve adanın her tarafını özellikle, de günbatımında, seyredebilirsiniz.     
Adanın ibadete açık tek kilisesi olan Meryem Ana Kilisesi'ne gidebilirsiniz. 1700'lü yıllardan kalma Alaybey Camisi'ni ziyaret edebilirsiniz.    

Bozcaada'da Ne Yapılır

Bozcaada'da ada tatili dediğinizde aklınıza gelenden daha fazla aktivite var. Çünkü Bozcaada misafirlerine bambaşka güzellikler sunan bir ada.      
Bozcaada'da her şeyden önce bir bisiklet kiralayıp güzel bir ada turu yapmalısınız. İsterseniz adayı yürüyerek de keşfedebilirsiniz. Hem bolca fotoğraf çekersiniz. Yürüyüşünüz sırasında güzel bir yorgunluk molası vererek rıhtımda bol köpüklü bir ada kahvesi içebilirsiniz.     
Ayazma Plajı'nda güneşin, denizin, kumun ve tatilin tadına varabilirsiniz. Hele de plaj biraz sakince gerçekten de tadından yenmez. Deniz ise muhteşem, tertemiz ve tek bir tane bile taş yok.  İsterseniz günübirlik tekne turlarına katılabilir ve adanın diğer kıyılarını gezebilirsiniz.     
Eğer dalış tutkunuysanız, Bozcaada'da dalış yapabilirsiniz. Adayı özel kılan üzüm bağlarında güzel bir tura çıkabilirsiniz.     
Gün batımına karşı, deniz kenarında ada şarabını ya da rakınızı yudumlarken mevsim balıklarının ve çeşit çeşit mezenin, deniz ürünlerinin tadına bakabilirsiniz. Limandaki balık lokantalarında, sirke ve sarımsaklı börülce, salamura yapraklara sarılan çiğ dolma ve kalamar yahnisinin tadına mutlaka bakmalısınız.     
Eğer eylül ayında adaya gittiyseniz bağbozumu şenliklerine katılabilirsiniz. Festivalde,  herkes traktörlere binip işçilerle beraber bağlara giderek üzüm toplamanın inceliklerini öğreniyor. Adadaki kalede konserler veriliyor, iki yarışma düzenleniyor. Birinde adanın üzüm güzeli, diğerinde en iyi çavuş üzümü seçiliyor.      
Bozcaada'nın gece hayatı da oldukça hareketlidir. Akşam balık keyfinden sonra adanın barlarında eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.     
Eğer biraz tarihle ilgiliyseniz Bozcaada Kalesi, Bozcaada Yerel Tarih Müzesi, Bozcaada Meryem Ana Kilisesi gibi ada tarihi ile ilgili yerleri gezebilirsiniz.     
Domates reçelinin, gelincik şerbetinin, gelincik reçelinin ve gelincik kurabiyesinin, damla sakızlı kurabiyenin tadına bakabilirsiniz.

Bozcaada'dan Ne Alınır

Bozcaada'dan dönerken bavulunuza ekleyeceğiniz pek çok ürün ve eşya var. Adaya geldiğinizde burada yapılan domates reçeli ve incir reçelinden mutlaka almalısınız. Kekik balı ve diğer reçel çeşitlerinden satın alabilirsiniz. Aklınıza gelen her meyvenin hatta sebzenin reçeli var desek abartmış olmayız.  
Bağ bozumu şenliklerine katıldıktan sonra ünlü Corvus şaraplarından hem kendiniz hem de sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.      
Gelincik şerbeti, gelincik lokumu, gelincik kurabiyesi ve gelincik çiçeğinden yapılmış birçok orijinal lezzeti satın alabilirsiniz. Damla sakızı alabilir, sevdikleriniz sizi ziyarete geldiğinde, kahvenin yanında ikram edebilirsiniz. Damla sakızlı ve lorlu kurabiyeden almayı da unutmayın.     
Adada pek çok dükkânda ve mağazada satılan zeytinyağı, zeytinyağı sabunu ve farklı aromalardaki sabunlardan satın alabilirsiniz. Hediyelik eşyalar, süs eşyaları, el yapımı takılar ve biblolar ya da küçük ahşap ürünler satın alabilirsiniz.     
Her Çarşamba kurulan semt pazarından taze meyve ve sebze satın alabilirsiniz. Kekik gibi pek çok şifalı otu taze ya da kurutulmuş olarak temin edebilirsiniz.